Creşterea emisiilor de CO2 a încetinit, în pofida temerilor date de reapariţia energiei carbonifere

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.03.2023 - 11:21
Creşterea emisiilor de CO2 a încetinit, în pofida temerilor date de reapariţia energiei carbonifere - Foto: Pixabay

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică spune că cererea de surse de energie regenerabilă, aflată în continuă expansiune, a contribuit la atenuarea impactului generat de consumul crescut de cărbune energetic, după începerea invaziei Rusiei în Ucraina.

SHARE

Emisiile globale de carbon au crescut anul trecut, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, dar creșterea a fost mai mică decât existau temerile, deoarece cererea în expansiune pentru energie regenerabilă a ținut sub control impactul resurgentei centralelor pe cărbune.

Creşterea emisiilor de dioxid de carbon a încetinit

O analiză AIE, care face şi prognoze pe Energie, ai cărei membri sunt mulți dintre cei mai mari consumatori de energie din lume, arată că emisiile de dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră care provoacă schimbările climatice, au crescut cu mai puțin de 1%, ceea ce reprezintă 321 de milioane de tone metrice, anul trecut, conform The Wall Street Journal.

În timp ce creșterea aceasta duce emisiile totale la 36,8 miliarde de tone metrice, care reprezintă cel mai mare nivel de până acum, creșterea este mai mică decât temerile existente, după un an în care criza energetică globală, declanșată de invazia Ucrainei, de către Rusia, a determinat multe țări să ardă cărbune și să redeschidă masiv centralele electrice cu hidrocarburi.

Citeşte şi: Republica Moldova ar putea să devină lider global, ca neutralitate la emisiile de CO2

Creșterea prețului combustibililor fosili și preocupările legate de securitatea aprovizionării globale cu energie, provocate de criza energetică, s-au dovedit de asemenea un avantaj pentru sursele de energie regenerabilă, a căror creștere a continuat în anul 2022 și a contribuit la atenuarea creșterii emisiilor de carbon, a spus agenția.

Emisiile globale de carbon au crescut constant, de la revoluția industrială din secolul XX, ajungând în anii 60 la puțin sub 10 miliarde de tone metrice. Rata de creștere s-a moderat în ultimii ani, pe fondul unei renunțări graduale la combustibilii fosili.

Citeşte şi: VIDEO BMW iFactory de la Debrecen, la 30 km de România, prima fabrică auto fără emisii de CO2

Încetinirea bruscă a activității economice, în timpul pandemiei de Covid-19, a dus la scăderea emisiilor de carbon în anul 2020, apoi a revenit brusc în anul 2021, pe măsură ce majoritatea economiilor au mărit activitatea.

Cele mai recente cifre sugerează că revenirea nu a fost începutul unei noi perioade de creștere rapidă a emisiilor, din cauza revigorării cererii de combustibili fosili, a spus AIE.

„Efectele crizei energetice nu au dus la creșterea majoră a emisiilor globale, de care ne temeam inițial – și asta datorită creșterii remarcabile a surselor regenerabile”, a declarat Fatih Birol, director executiv al AIE.

„Fără energie curată, creșterea emisiilor de CO2 ar fi fost de aproape trei ori mai mare.”

Criza energetică a accelerat dezvoltarea regenerabilelor

Cifrele sunt de asemenea dovada că criza energetică nu a făcut decât să accelereze, mai degrabă decât să împiedice lansarea surselor de energie regenerabilă.

AIE a spus că preocupările legate de securitatea energetică, provocate de războiul din Ucraina, au grăbit o trecere de la petrol, gaze și cărbune la regenerabile și că cererea pentru toți combustibilii fosili va atinge vârful, în următorul deceniu.

Energia regenerabilă a îndeplinit 90% din creșterea cererii de energie electrică de anul trecut, a spus AIE.

Noile proiecte solare și eoliene din 2022 au contribuit la scăderea emisilor cu 465 de milioane de tone de emisii de carbon, în timp ce creșterea altor surse de energie regenerabilă a prevenit alte 85 de milioane de tone de emisii, a spus agenția.

Combustibili mai ieftini

Pe măsură ce prețurile gazelor naturale au crescut în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, multe țări au apelat la combustibili mai ieftini, cum ar fi cărbunele și petrolul, care produc de asemenea emisii de carbon.

Emisiile de gaze naturale au scăzut cu 1,6% sau 118 milioane de tone metrice, iar emisiile de cărbune au crescut cu 1,6%, sau 243 de milioane de tone metrice, în timp ce emisiile generate de arderea hidrocarburilor au crescut cu 2,5% sau 268 milioane de tone metrice, a spus AIE.

China, în special, a intensificat construcția de noi centrale electrice pe cărbune și anul trecut a început construcția de facilităţi energetice pe cărbune în valoare de 50 de gigawați. În ciuda acestui fapt, emisiile țării au scăzut ușor, cu 0,2%, a spus AIE.

De asemenea, tot China a investit masiv în surse regenerabile de energie, la o scară care micșorează investițiile noi în cărbune.

Deși acest lucru a contribuit la moderarea emisiilor, o economie leneşă și măsurile de izolare din cauza Covid-19, care au durat cea mai mare parte a anului, au redus probabil și emisiile de CO2, factori care nu se așteaptă să continue şi anul acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te