Asociația atenționează însă asupra costurilor prohibitive impuse în prezent de unii asiguratori pentru optiunea de decontare directă, care acum este un serviciu opțional.
Decontarea directă este în prezent un serviciu facultativ, prevăzut în contractul RCA, care permite, contra unui tarif suplimentar, ca în caz de daună provocată din vina unui terț să te adresezi propriului asigurător RCA, urmând ca acesta să întreprindă demersurile necesare avizării, constatării și despăgubirii daunei respective. Ulterior, asigurătorul tău RCA își recuperează banii de la asigurătorul RCA al șoferului vinovat de accidentul auto.
În practică, mulți șoferi nu știu despre acest serviciu ori nu vor să plătească suplimentar pentru a fi protejați în cazul unui accident de care nu se fac vinovați, invocând costuri prohibitive practicate de unii asigurători pentru acest serviciu care acum este facultativ.
Președintele ASF a declarat recent că Guvernul pregătește, la inițiativa ASF, o Ordonanță de urgență care să permită păgubiților RCA să-și deconteze daunele direct la firmele unde și-au făcut propriile polițe. Acesta ar fi un serviciu obligatoriu, nu facultativ cum este acum.
Inițiativa este sprijinită de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR), iar joi, 21 ianuarie, alte două asociații profesionale ori de protecția consumatorilor și-au exprimat sprijinul.
Astfel, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat joi Ministerului Finanțelor să pună cât mai urgent posibil în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind decontarea directă obligatorie a daunelor aferente contractelor de răspundere civilă auto (RCA).
„Decontarea directă obligatorie va ușura situația consumatorilor care vor fi victimele unui eveniment rutier, aceștia nemaifiind obligați să aștepte decontarea din partea asiguratorului șoferului vinovat. În plus, având în vedere generalizarea la nivelul pieței, decontarea directă obligatorie ar trebui să determine scăderea, în unele cazuri semnificativă, a prețului polițelor RCA pentru consumatorii care au optat în trecut pentru decontarea directă.
Considerăm că decontarea directă obligatorie va determina și o schimbare a comportamentului consumatorilor, care vor fi direct interesați să aleagă serviciile acelor asiguratori care s-au remarcat prin plata la timp a despăgubirilor aferente contractelor RCA și care nu au fost reclamați pentru acest aspect la Autoritatea de Supraveghere Financiara”, afirmă Alin Iacob, presedintele AURSF, potrvit HotNews.