Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Marcel Ciolacu 22,61 %
Călin Georgescu 22,14 %
69,07 %
George Simion 15,20 %
Elena Lasconi 14,04 %
Click aici pentru rezultate complete

Ce va întâmpla cu românii care și-au luat locuințe prin „Prima Casă”. Sunt anunțate schimbări mari

DE Alexandra Lupascu | 14.06.2024 - 07:47
Ce va întâmpla cu românii care și-au luat locuințe prin „Prima Casă”. Sunt anunțate schimbări mari Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Ce va întâmpla cu românii care și-au luat locuințe prin „Prima Casă”. Sunt anunțate schimbări mari Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ministerul Finanțelor anunță o schimbare pentru românii cu credite Prima Casă / Noua Casă. Pentru cererile de refinanțare, aceștia vor trebui să primească acord de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

SHARE

Din 7 iunie, Ministerul Finanțelor a desemnat Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) ca instituție semnatară”, anunță Ministerul Finanțelor. 

Iar românii cu credite care au depus cereri începând cu luna aprilie și până în prezent nu vor mai avea nevoie de acordul Ministerului. 

”Dacă ești printre cei 3000 care au depus cereri în perioada 05.04.2024 – 06.06.2024, trebuie să știi că acordul de refinanțare este emis de drept, nemaifiind necesar acordul Ministerului.

Ministerul Finanțelor rămâne instituția abilitată să-și exprime acordul pentru înstrăinarea unui imobil contractat prin Programul Prima Casă”, scriu reprezentanții Ministrului Finanțelor pe o rețea socială. 

Ce va întâmpla cu românii care și-au luat locuințe prin „Prima Casă”. Sunt anunțate schimbări mari

Programul “Noua Casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

Citeşte şi: Ai rate la bancă? Iată metoda prin ca îți poți reduce rata lunară cu până la 500 de lei. Riscurile?

a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

b) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Citeşte şi: VIDEO Ce trebuie să-ți evaluezi obligatoriu în România. Cine și cum poate face acest lucru

Garanțiile acordate în cadrul Programului sunt garanții în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

Pentru anul 2024, plafonul alocat programului Noua Casă va fi în valoare de 1 miliard lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te