Sunt foarte multe pizzerii în România, și sunt foarte mulți oameni care sunt foarte buni în această meserie. Cu toate acestea, în multe cazuri angajarea se face pe salariu mic, eventual minim pe economie.
De ce? patronii se bazează că angajații vor primi bacșiș.
Ce salariu au angajații din pizzerie? Motivul pentru care patronii dau bani mai puțini
Când comanzi o pizza care costă 40-50 de lei, poate și mai mult, probabil te gândești că angajații acelei pizzerii au salarii foarte mari. Însă nu este chiar așa.
Conform unui anunț de angajare, oferta pentru un astfel de loc de muncă este un salariu mic dar patronul adaugă că la la acesta se va adăuga și bacșiș.
Cu toate acestea nu este sigur dacă clienții vor lăsa bani la comanda de pizza. Unii aleg să nu facă acest lucru.
Conform anunțului, de angajare la o pizzerie cunoscută din Cluj, patronul oferă 3.500 de lei salariu plus bacșiș pentru un program de 5 zile pe săptămână de la 10.00 la 23.00.
Utilizatorii platformei Reedit, pe care se discută acest subiect, arată că salariul este foarte mic și că sumele rămase din bacșiș se împart la ceilalți angajați deci rămân mai puțini bani.
”Nu este legal. Este puțin sub minimul pe economie dacă considerăm 1 oră pauză de masă și ore suplimentare plătite la minim 1% în plus. Uneori m-aș duce numai așa la mișto la genul asta de patronache să le povestesc cum era visul meu de mic să vând pizza numai și numai să văd contractul ăla ilegal cum arată”, a scris cineva.
Calculele unor internauți arată că bacșișul practic dublează salariu. Însă mulți nu sunt de acord cu aceste calcule.
”Rezidenții fac între 4000 și 8000 de lei, sunt și mulți medici specialiști pe specializări cu spor mic sau fară spor care fac 6000-7000, gen pediatrie”, este un alt comentariu.