Cât va costa o Coca-Cola, de la 1 ianuarie. Sunt scumpiri de cel puţin 10%. Sunt două componente ale creşterii de preţuri. Ele influenţează serios costul la raft al acestor produse.
Cauza creşterilor acestea este în noile taxe introduse de Cabinetul Ciolacu, prin Legea 296/2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
Cât va costa o Coca-Cola, de la 1 ianuarie
Pentru că TVA creşte cu 10%, o Coca-Cola Gust Original "la ciob", adică la sticla mică caracteristică, care în Mega Image costă 4.99 lei, va costa acum cu 10% mai mult, adică 5,49 lei.
Un pet la 2,5 l costă acum 9,89 lei, deci matematic va costa după 1 ianuarie 10.90 lei, iar un pet la jumătate de litru, care acum costă 8,49 lei se va scumpi la 9,35 lei.
O sticlă de Cola în Centrul Vechi s escumpește de la 10 la 11 lei.
Evident, în calculul preţului final mai intră şi alte costuri, precum taxa de raft, numărul de poziţii de pe raft, discountul aplicat pe unitatea de produs etc. De asemenea, acest scumpiri nu se vor simţi de pe 1 ianuarie, ora 0.00, ci pe măsurile ce se termină stocurile din anul 2023.
Citeşte şi: Cât de scumpă va fi o doză de Pepsi de la 1 ianuarie. Prețuri mari la dulciuri și băuturi alcoolice
Principala problemă a Guvernului, anul acesta, a fost faptul că veniturile au fost supraestimate, în Legea Bugetului pe anul care se termină.
Guvernanţii susţin că, din contră, ele nu au fost subestimate, ci nu s-a îndeplinit aducerea la buget a veniturilor prognozate şi acum încearcă să mărească veniturile pe anul viitor, 2024.
Aşa că taxează consumul. Printre altele, se introduce o taxă pentru zahărul din anumite categorii de băuturi nealcoolice. Este vorba despre o acciză pentru:
Citeşte şi: Cresc prețurile la RCA. Câți bani vor scoate din buzunar șoferii din anul 2024 pentru asigurare
• băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat, pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml: 40 lei/hl
• băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat, pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml: 60 lei/hl
Când ne referim la zahăr adăugat, atât în ce privește acciza cât și TVA, Guvernul a modificat prin Ordonanța Trenuleț (OUG 115/2023) definiția a ceea ce reprezintă acesta, conform Ziarul de Iaşi.
Noua definiție
Prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceață, adăugate ca ingrediente.
La ce creşte TVA şi cu cât anume
Crește TVA de la 9% la 19%, pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100 g de produs.
Au fost excluse laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică, cozonacul și biscuiții. Se majorează de la 5% la 9%, pentru:
- livrarea de locuințe sociale
- livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei
- livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență
Citeşte şi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie. Importă la preţuri mai mari decât exportă
- serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxă
- livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final.
Crește de la 5% la 19% TVA, pentru sălile de fitness.