Cât ne va costa închiderea supermarketurilor în weekend? O comparație cu prețurile de „la sibieni”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.03.2024 - 16:41
Cât ne va costa închiderea supermarketurilor în weekend Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Închiderea supermarketurilor în weekend este o măsură intens dezbătută în această perioadă. Se iau în calcul toate avantajele și dezavantajele. Mulți români spun că vor merge să cumpere produsele alimentare de la ”sibieni” deși știu că sunt mai scumpe.

SHARE

Românii care sunt obișnuiți să își facă aprovizionarea săptămânală din supermarket, ar putea plăti mai mult pe produse, dacă acestea se vor închide sâmbăta și duminica. 

Cei cu mai mulți bani, vor lua cantități mai mici de produse lactate și mezeluri de la sibieni. De fapt din standurile special amenajate din piețele agro-alimentare. 

Acestea sunt de multe ori mai scumpe față de cele din supermarket însă clienții spun că sunt mai bune și au încgerede că nu au în compoziție atât de mulți aditivi. 

Cât ne va costa închiderea supermarketurilor în weekend? O comparație cu prețurile de „la sibieni”

Să luăm câteva exemple de produse pe care românii le pot cumpăra atât din supermarket cât și din piață. 

Astfel, un cofrag cu 10 ouă, în supermarket costă 11-14 lei, iar la sibieni același cofrag costă 15 lei.

Un borcan cu zacuscă,  se vinde în supermarketuri cu proțuri pornid de la 4 lei și ajunge până la 16 lei cel în borcan de 500 g.  La sibieni un borcan de zacuscă de 300 de grame este 19 lei. 

Telemeaua de vacă vândută ca produs de top  în supermarket are prețuri asemănătoare cu cea de la sibieni este aproximativ 30 de lei / kg.

Cascavalul este aproximativ la acelasi preț la supermarket și la sibieni, în jur de 500 de lei/kg. 

Cârnații se vând la aproximativ 35 de lei/ kg în supermarketuri și cu aproximativ 50 de lei la sibieni. 

Iar exemplele ar putea continua. 

Cei care cumpără de la sibieni spun că produsele sunt foarte bune și că uneori merită prețul piperat. 

Ce se întâmplă dacă se închid supermarketurile în weekend?

O iniţiativă neaşteptată a micilor comercianţi cere ca marii comercianţi, adică supermarketurile să fie închise în weekend. Totul pentru că au văzut că la sfârşit de săptămână vânzările le scad semnificativ.

Mai mult, aceștia spun că 200.000 de angajați ar avea mai mult timp de petrecut cu familia. 

Citește și: De când se vor închide supermarketurile in weekend? Anunțul Guvernului

Încă se discută dacă este posibilă o asemenea măsură care funcționează în unele state europene. 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat luni, în legătură cu închiderea magazinelor mari în weekend, că românii nu pot fi obligaţi să meargă la cumpărături la orele indicate de stat, menţionând că se încearcă să se facă un studiu "pe anumite focusuri de oameni" şi, în funcţie de rezultat, se va lua decizia care se impune în coaliţia de guvernare.

”Sunt convins că foarte mulţi români, în timpul săptămânii, au o activitate intensă la locurile de muncă şi cred că sâmbăta şi duminica era pentru dânşii o recreere foarte mare, astfel încât să poată să îşi facă necesarul de alimente pentru o săptămână", a afirmat Barbu, la Parlament, întrebat în legătură cu închiderea marilor magazinelor în weekend.

Pe de altă parte, Feliciu Paraschiv ,vicepresedintele Asociatiei Nationale a Comercianților Mici si Mijlocii,  sunt 200.000 de angajați în retail care ar avea mai mult timp liber dacă magazinele ar fi închise în weekend, iar această soluție a fost propusă chiar de către retaileri, în discuțiile cu Guvernul.  Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple. 

Citește și: Ce se poate întâmpla de fapt dacă se închid supermarketurile în weekend? Cât de mare e impactul

"De asta am fost chemați la la Palatul Victoria. În urma discuțiilor, am tras concluzia că nu putem face chestia asta (n.r. închiderea în weekend a hipermarketurilor) , pentru că apar discrepanțe și discriminări între diferitele forme de retail.

Vor apărea probleme, vor fi atacate în instanță și nu se va alege nimic de legea asta. Am mers mai departe și am zis: hai să le închidem pe toate sâmbăta și duminica, de la ora 13, sâmbăta până luni dimineață. 

Au venit comercianții mici și au spus -domne, avem o problemă de perisabilitate. Sunt mărfuri, carne și alte produse refrigerate cu termen scurt de garanție de 3  sau 4 zile, și noi am pierde o zi, o zi jumătate de garanție și riscăm să pierdem produse, să generăm mai multe expirate, mai multă risipă alimentară.”, a explicat Feliciu Paraschiv, la RFI.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te