De când se vor închide supermarketurile in weekend? Anunțul Guvernului

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 25.03.2024 - 18:08
De când se vor închide supermarketurile in weekend? Anunțul Guvernului Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Supermarketurile din România închise complet în weekend. De unde vom mai putea face cumpărături? Ce lege ar urma să intre în vigoare?

SHARE

Supermarketurile din România închise complet în weekend. De unde vom mai putea face cumpărături? Ce lege ar urma să intre în vigoare?

O iniţiativă neaşteptată a micilor comercianţi care cer ca marii comercianţi, adică supermarketurile să fie închise în weekend. Totul pentru că au văzut că la sfârşit de săptămână vânzările le scad semnificativ.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat luni, în legătură cu închiderea magazinelor mari în weekend, că românii nu pot fi obligaţi să meargă la cumpărături la orele indicate de stat, menţionând că se încearcă să se facă un studiu "pe anumite focusuri de oameni" şi, în funcţie de rezultat, se va lua decizia care se impune în coaliţia de guvernare.

De când se vor închide supermarketurile in weekend? Anunțul Guvernului

"Discuţia am avut-o la Guvern cu micii retaileri. Dânşii au cerut inclusiv închiderea magazinelor de cartier. Din punctul meu de vedere, cred că nu putem obliga românii să meargă la orele pe care le indicăm noi, ca şi stat român.

Citește și: Un supermarket le acordă angajaților bonusuri de 6.700 €. Este cunoscut și românilor

Sunt convins că foarte mulţi români, în timpul săptămânii, au o activitate intensă la locurile de muncă şi cred că sâmbăta şi duminica era pentru dânşii o recreere foarte mare, astfel încât să poată să îşi facă necesarul de alimente pentru o săptămână", a afirmat Barbu, la Parlament, întrebat în legătură cu închiderea marilor magazinelor în weekend.

"Eu aş fi de acord inclusiv să fie întrebaţi românii despre acest lucru. Este foarte important, pentru că nu putem lua o decizie în coaliţie pe acest aspect.

Cred că românii pot decide acest lucru şi, bineînţeles, încercăm să facem un studiu în acest sens. Vor fi probabil făcute, probabil pe anumite focusuri de oameni şi bineînţeles, în funcţie de ce va ieşi din acest studiu, luăm decizia care se impune în coaliţia de guvernare", a spus Florin Barbu.

Ce se va întâmpla cu plafonarea prețurilor?

Pe de altă parte, întrebat dacă va plafona preţul tuturor alimentelor, nu numai pe cele de la produsele de bază, ministrul a spus că o să aibă o discuţie cu procesatorii şi retailerii.

"O să avem o discuţie atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii. Bineînţeles că noi ne dorim foarte mult să avem preţuri la produsele româneşti care sunt realizate de către procesatorii români, să fie la preţuri corecte pe rafturi.

Nu ne dorim adaosuri comerciale mai mari la produsele româneşti, decât la cele care vin din import", a precizat Barbu.

Citește și: Un supermarket le acordă angajaților bonusuri de 6.700 €. Este cunoscut și românilor

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a dat în calcul propunerea privind eventuala închidere a supermarketurilor în weekend, pentru a vedea care este impactul unei astfel de propuneri, dar a adăugat că o decizie în acest sens "nu este uşoară".

Ce spune premierul

Guvernul a luat în calcul închiderea supermarketurilor în weekend. Iată ce a declarat premierul Marcel Ciolacu despre o astfel de măsură.

"Am dat în discuţie, la Tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară. Acum trebuie să fim corecţi că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând.

În al doilea rând, nu ştim dacă acoperim nevoia cetăţenilor, dacă închidem supermarketurile. Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare.

Citește și: O prăjitură, retrasă dintr-un supermarket. S-au găsit bucăți de plastic. Cum iei banii înapoi

Şi atunci românilor li s-a spus să-şi facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz. Eu nu pot să le spun românilor când să se ducă la magazin să îşi cumpere alimente, totuşi e decizia dumneavoastră, a mea, a fiecăruia dintre noi, dar am dat-o în calcul să vedem totuşi impactul.

Nu e o decizie uşoară, dar, dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie", a declarat Marcel Ciolacu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te