Cât costă un zbor cu avionul de lux stil Uber. Este mult sub cursele de linie

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.12.2023 - 14:55
Cât costă un zbor cu avionul de lux stil Uber - Foto: Wikimedia/David Brossard/CC BY-SA 2.0 - imagine cu caracter ilustrativ

Cât costă un zbor cu avionul de lux în stil Uber. Dacă obișnuiești să rezervi călătorii cu un clic pe un buton sau cu glisarea unei aplicații, ar putea fi o surpriză că, cu cât eşti mai pe lux, cu atât devine mai complicat.

SHARE

Cât costă un zbor cu avionul de lux în stil Uber. Dacă obișnuiești să rezervi călătorii cu un clic pe un buton sau cu glisarea unei aplicații, ar putea fi o surpriză că, cu cât eşti mai pe lux, cu atât devine mai complicat să faci asta.

Ai visat mereu să zbori într-un avion privat? De obicei, asta înseamnă să apelezi la un broker – iar dacă nu ai unul la care poţi să apelezi rapid, poate fi o afacere sofisticată.

Cât costă un zbor cu avionul de lux în stil Uber?

S-ar putea să trebuiască să cheltuiți mii pentru un abonament, pentru a obține chiar și o cotație, pentru început, iar mai apoi să ai şanse la mai mult.

S-ar putea să nu știți nici cât de mult plătiți. Operatorii privați de avioane pot factura clienților după călătorie, dacă a fost consumat combustibil suplimentar, de exemplu.

Dar acum a sosit Uber-ul aviației private. KinectAir își propune să facă cerul mai prietenos, pentru oamenii obișnuiți, care descoperă lumea avioanelor private.

Pe site-ul web, care a fost înființat în 2019 pentru călătoriile aeriene private în nord-vestul Pacificului, puteți rezerva deja un zbor regulat la cerere. Dar, din decembrie 2023, puteți obține un chilipir cu avioane private rezervând un zbor de repoziționare „picior gol” – în toată SUA.

Și prin chilipir, ele înseamnă într-adevăr o afacere (relativă). Site-ul oferă hop-uri rapide începând de la aproximativ 111 USD de persoană.

Citeşte şi: Cel mai ieftin bilet de avion spre România. 80% dintre conaționali revin în țară de sărbători

„Vrem să schimbăm modul în care oamenii cred despre zborurile scurte”, spune co-CEO Katie Buss, un fost pilot în armata SUA.

„Oamenii cred că asta, cu avionul, este accesibilă doar pentru cei ca Bill Gates și Elon Musk. Nu este deloc ieftin, dar este mai accesibil decât crede majoritatea oamenilor. În loc să mergem doar cu Delta, vrem ca oamenii să vadă cum ar fi zborul privat... Este un mod total diferit de a călători.”

Citeşte şi: Bugetarii de la Tarom spun că nu vor mai ridica niciun avion. Măsurile fiscale, „rușine națională”

Buss spune că firma vrea să revoluționeze piața zborurilor private în același mod în care a făcut-o Uber pentru taxiuri și Airbnb pentru industria hotelieră.

Site-ul folosește software susținut de inteligență artificială, pentru a căuta printre operatorii privați de avioane, a declarat co-CEO Ben Howard, conform CNN. „Lăsăm software-ul să caute acul în carul cu fân, pentru a face serviciul cât mai accesibil și pentru a le oferi clienților o șansă mai bună de a avea călătoria pe care şi-o doresc cu adevărat”, a spus el.

Citeşte şi: AUDIO Un cal a scăpat liber, prin cala unui avion. Ce s-a întâmplat apoi cu aparatul de zbor

Pentru a menține prețurile scăzute, compania foloseşte avioane cu turbopropulsoare și cu motor cu piston. Ambele sunt mai ieftine ca un avion obișnuit, deși zboară mai încet.

Cu toate acestea, diferența de viteză este mai puțin importantă, la un zbor de sub 500 de mile, spune Howard, care susține: „Dacă ai zbura cu un avion cu reacție, la aceeași locație, ai plăti de cinci ori mai mult și ai face câteva lucruri în plus minute mai repede”.

Modul în care scad prețurile este prin zboruri de repoziționare, în care aeronava a fost deja rezervată pentru o călătorie și poate prelua pasageri, pentru a-i duce la următoarea destinație rezervată.

Reducere de 75%

KinectAir susține că ofertele sale primare au o reducere de până la 75% din prețul obișnuit al unui avion privat. Majoritatea ofertelor sunt pentru rezervări cu un preaviz scurt. Trei sferturi dintre rezervări au fost făcute cu 72 de ore înainte călătorie.

În calitate de pilot ea însăși, Buss spune că firma va adăuga doar operatori care trec de evaluările de siguranță. Unele dintre prețurile pe care KinectAir le face reclamă chiar depășesc companiile aeriene comerciale low cost, când vorbim despre tarife de ultimă oră.

Un zbor săptămâna aceasta, de la Aeroportul Phoenix-Mesa Gateway, până în Palm Springs, a fost vândut cu 698 $, adică 233 $ de persoană, la o aeronava cu trei locuri.

Tarif unic direct

Cel mai ieftin tarif unic direct, săptămâna viittoare, de la Phoenix la Palm Springs, a fost de de 300 $, de la Sky Harbor International, pe 14 decembrie, în regim economic.

Acest tarif include o alocare gratuită a locului, dar nu şi bagaj de cală, care ar costa încă 30 $. Un loc la clasa I ar costa 425 $ la dus, aproape dublu față de prețul promoţional KinectAir. Pentru 264 $, ai putea alege un zbor cu altă companie, Sun Country Airlines, dar călătoria ar dura 40 de ore, cu o escală în Minneapolis.

Și, desigur, nu există nici coada lungă de check-in, atunci când ai parte de un zbor echivalent unei curse private. La un alt broker online, cea mai ieftină ofertă de la Phoenix, la Palm Springs, a fost de 3.198 $, pentru un avion cu cinci locuri, sau 639,60 $ de persoană.

Preţuri mai mari la alţii

Compania aeriană semiprivată JSX, care operează din terminale aeriene private, dar vinde locuri individuale pe aeronavele sale, nu zboară pe acea rută. Cu toate acestea, pe o rută de lungime similară, de la Phoenix la Las Vegas, prețurile încep de la 249 $ de persoană.

„În multe cazuri, zborurile de ultimă oră sunt mai scumpe, la locuri comerciale, iar asta nici măcar luând în calcul biletele de clasa I”, spune Howard.

„În cazul nostru, trebuie să umpleți aeronava completă, dar dacă o familie de patru persoane apare în ultimul moment aceasta este o opțiune foarte bună. United Airlines ar putea percepe la fel de mult ca un zbor privat.”

Cel mai ieftin zbor în prezent este spre Sunriver, Oregon, către Aurora, tot în Oregon, pe 10 decembrie, pentru 333 $, pentru o aeronavă ușoară Diamond DA62 cu trei locuri – sau 111 $ de persoană, pentru un zbor de 48 de minute.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te