Care, cum şi cât cresc taxele şi impozitele de anul viitor. TVA este vedeta majorărilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.10.2024 - 11:13
Care, cum şi cât cresc taxele şi impozitele de anul viitor. TVA este vedeta majorărilor - Foto: Profimedia Images
Care, cum şi cât cresc taxele şi impozitele de anul viitor. TVA este vedeta majorărilor - Foto: Profimedia Images

Care, cum şi cât cresc taxele şi impozitele de anul viitor. TVA este vedeta majorărilor. Deficitul bugetar al României este unicat în Uniunea Europeană, spune Alex Milcev.

SHARE

Care, cum şi cât cresc taxele şi impozitele de anul viitor. TVA este vedeta majorărilor. Deficitul bugetar al României este unicat în Uniunea Europeană, spune Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică din cadrul companiei de consultanţă EY.

”Este clar că trebuiesc crescute taxele și impozitele. Alte state au început să o facă deja. Dacă ar fi să pariez, aș merge pe majorarea TVA în cursul anului, nu neapărat de la 1 ianuarie 2025", spune Milcev.

Care, cum şi cât cresc taxele şi impozitele de anul viitor. TVA este vedeta majorărilor

De asemenea, el prevesteşte şi "majorarea impozitului pe venit, la 16% curat, eventual și a dividendelor, tot la 16% și majorarea taxelor și impozitelor locale, poate nu chiar din 2026, dar rămâne de văzut”.

În alte țări ale UE există aceeași tendință de majorare a taxelor și impozitelor. Franța, care are 40% nivelul de colectare al taxelor la bugetul de stat, regândește prețurile de transfer, Slovacia a crescut deja impozitul pe profit, va crește TVA și impozitul pe anumite tranzacții.

Ungaria se gândește la o nouă majorare a taxelor pe cifra de afaceri pentru companiile mari. În Polonia, sunt momentan doar discuții, dar sigur și acolo vom avea creșteri, cu atât mai mult cu cât cheltuielile de apărare ale acestui stat vor fi de 5% din PIB începând cu anul viitor, subliniază Alex Milcev.

Citeşte şi: 6.000.000.000 € se pierd anual. Fiscul analizează datele privind TVA abia de săptămâna trecută

Consultantul fiscal arată că media TVA în UE este de 20%-21%, ceea ce poate face posibilă o majorare a TVA și la noi cu 1%-2%.

”Este cea mai eficientă metodă de a crește veniturile bugetare. După 25 ale lunii s-ar observa o creștere de 5%-6% a colectării, dar ar veni la pachet cu o creștere a inflației de circa 2%, un rău care ar putea fi acceptat”, explică Milcev.

El arată că ar mai exista varianta uniformizării TVA la toate produsele, fără să avem o creștere efectivă de TVA, dar acest lucru ar putea afecta prea mult sectoarele economice care beneficiază de TVA redus.

Citeşte şi: Lege aprobată! Care sunt produsele pentru care TVA-ul va avea o reducere de la 19% la 9%

Totuși trebuie anticipat exact cu cât este bine să crești TVA, pentru a nu păți ca în Japonia, care a majorat TVA și a omorât consumul și atunci a intrat în recesiune. Majorarea TVA este cea mai simplă soluţie de a capta noi venituri la buget, pentru că automat 1% în plus înseamnă bani mulţi în plus colectaţi.

Celălalt pariu fiscal al lui Milcev se leagă de faptul că ar putea fi evitat impozitul progresiv recomandat și de Comisia Europeană și de Banca Mondială, pentru încă doi-trei ani, și păstrată cota unică, cu condiția ca impozitul să fie de 16% pe toate palierele, să nu mai existe scutiri sectoriale.

De asemenea. Probabil și impozitarea dividendelor ar trebui să crească de la 10% la 16%. Toate pentru a păstra sistemul cotei unice și a nu trece la impozitarea progresivă despre care se discută acum cu ușile închise.

Toate aceste măsuri însă, ar trebui dublate de o plafonare a unor asigurări sociale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te