Când va avea Clujul centură? După 7 ani, nu se sapă. Nici licitația pentru tronsonul mare nu e gata

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 09.04.2024 - 14:01
Când va avea Clujul centură? După 7 ani, nu se sapă. Nici licitația pentru tronsonul mare nu e gata - Foto: actualdecluj.ro
Când va avea Clujul centură? După 7 ani, nu se sapă. Nici licitația pentru tronsonul mare nu e gata - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Când va avea Clujul centură? După 7 ani de la demararea studiului de fezabilitate, nu se sapă încă. Lucrări vor începe în 2024 pe un segment mic, între Cluj și Florești, dar licitația pentru tronsonul mare nici nu e gata. Iar șantierul este estimat că va dura 4 ani.

SHARE

Șoferii care vizitează Clujul, dar mai ales clujenii și cei din localitățile limitrofe visează de ani la un drum de centură a polului economic al Transilvaniei. Optimist, însă, mai au de așteptat până prin 2030. După 7 ani de la demararea studiului de fezabilitate, nu se sapă încă. 

Citește și: Prețul incredibil cu care se închiriază un beci în Cluj: „Foarte central, fără rozătoare”

Când va avea Clujul centură? După 7 ani, nu se sapă. Nici licitația pentru tronsonul mare nu e gata

Studiul de fezabilitate pentru Centura Metropolitană Cluj-Napoca (CMC) a fost demarat în 2017 și ar fi trebuit să fie gata în 12 luni. A durat 4 ani, însă. 

Apoi, au început procedurile de licitație. În august 2023, a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru primul tronson cu SC Viarom Construct SRL și SC Electrogrup SA. 

„Am semnat astăzi, 8 august, în Sala de sticlă a primăriei, contractul de proiectare și execuție privind realizarea tronsonului I al centurii metropolitane a municipiului - tronsonul între Cluj și Florești - în valoare de 22,4 milioane euro cu TVA. 

Este vorba despre tronsonul care are ca menire principală asigurarea conectivității pentru Spitalul Regional de Urgență. Practic se va extinde la 6 benzi de circulație zona DN1 Cluj-Florești până la Spitalul Regional de Urgență - câte o bandă pe sens va fi dedicată transportului în comun, salvărilor, poliției, pompierilor.

De asemenea, se vor amenaja piste de biciclete pentru încurajarea utilizării mijloacelor de comun alternative la mașină - fiind create astfel culoare de mobilitate alternativă, parte integrantă a viziunii pe termen lung pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană”, a declarat Emil Boc. 

Citește și: Primul centru IT BMW din Europa Centrală și de Est, deschis în România. Ce vor dezvolta specialiștii

Durata contractului de execuție pentru tronsonul I al CMC, semnat în august 2023, este de 20 luni, din care 6 luni proiectare și 14 luni execuție, iar contractul e în valoare de 94 milioane de lei. Dar, lucrările nu au început încă, deși ne apropiem de jumătatea lui aprilie 2024. 

La prima licitație pentru contractul „PROIECTARE SI EXECUȚIE Drum TransRegio Feleac TR 35- Et I Centura Metropol TR 35 și Drumuri de Leg “ Faza I – Centura Metropol TR 35 şi Drumuri de leg, TR35 de la km 14+747 (nod 5 Florești ) până la km 24+365 (Nod 10 Calea Turzii) si – TR35 de la km 24+365 (Nod 10 Calea Turzii) până la 38+418 (Nod 18 -VOCE)” nu s-a prezentat nimeni, așa că, în iunie 2023, a fost lansată pe SEAP de Primăria Cluj o nouă procedură. 

Iar acum 5 luni, în noiembrie 2023, pentru tronsonul II al CMC a fost depusă o singură ofertă. Edilul Clujului a spus că „urmează perioada de evaluare, maxim 90 zile lucrătoare”, dar cele 3 luni au zburat, ne aflăm în aprilie 2024 și licitația nu e încă gata. 

„Veste bună pentru centura metropolitană a Clujului. Avem un ofertant la licitația pentru realizarea Centurii. Urmează perioada de evaluare, maxim 90 zile lucrătoare.

Azi s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor pentru realizarea Centurii Metropolitane a Clujului, tronsonul 2, în valoare de 3.525.487.694,39 lei fără TVA, valoare de licitație.

A fost depusă o oferta din partea Asocierii CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden”, a anunțat, în noeimbrie 2023, pe Facebook, primarul Emil Boc. 

Citește și: Care este oraşul din ţară cu cel mai mare buget? Cât este acesta?

„Centura de la... Sfântul Așteaptă.

Soarta Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (CMC) este incertă din cauza indeciziei primăriei care de patru luni și jumătate clocește unica ofertă depusă pe tronsonul principal al acesteia, între nodurile 5 și 18. Știm că în Ardeal lucrurile se fac așezat, dar nici chiar așa.

O scurtă recapitulare. Studiul de fezabilitate a fost gestionat de primărie din 2017 și ar fi trebuit să fie gata în 12 luni. A durat 4 ani. În iunie 2023 se lansează a doua licitație pentru proiectarea și execuția centurii, fiindcă la prima încercare nu s-a prezentat nimeni!

În sfârșit, în noiembrie 2023 este depusă o singură ofertă de către asocierea dintre sibienii de la CON-A și bistrițenii de la Dimex. De atunci, primăria Cluj-Napoca ezită să hotărască: ori desemnează câștigătorul și n-ar avea cine să conteste, ori anulează licitația.

Cerem administrației clujene să anunțe de îndată deznodământul acestei licitații! Curaj, fiindcă decizia este o pălărie foarte mare, de 6,1 miliarde lei cu TVA dacă ne uităm la noii indicatori tehnico-economici recent reaprobați. Finanțarea este acoperită din fonduri europene pe Programul Transport 2021-2027.

Viitorii posibili antreprenori, Dimex și CON-A, își dau deocamdată examenul de maturitate în apropiere, la Tureni, pe cei 5 kilometri de drum expres care vor lega Autostrada A3 de DN1. Aici sunt aproximativ în grafic, termenul de finalizare fiind februarie 2025, dar pe un proiect de 10 ori mai mic (și mai puțin complex) decât centura”, afirmă specialiștii Asociației Pro Infrastructură, marți, 9 aprile 2024, într-o postare pe Facebook.

„Trosonul 2 este în licitație, în funcție de câștigător și după 8 luni de proiectare vedem cum arată lucrurile și la acest tronson. (…) Banii sunt prevăzuți (în buget – n.red.) și, în funcție de evoluția lucrărilor, se mișcă banii dintr-o parte în alta. Se lucrează, se dau banii, se merge mai departe. Finanțarea Centurii Metropolitane este asigurată”, a declarat primarul Emil Boc, spre sfârșitul lunii decembrie 2023.

Centura Metropolitană Cluj-Napoca va avea 42 kilometri în total, iar durata de realizare este de 4 ani.

Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip „Cut & Cover”, respectiv galerie cu forare subterană. Pentru prima etapă de realizare a CMC este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 km de drumuri de legătură, iar pentru cea de-a doua etapă, 18,6 km și aproape 14 km de drumuri de legătură.

„Această lucrare este extrem de complexă. Când ai 5 tunele, viaducte, poduri, vreo 13 noduri de legătură, ai 20 km de drumuri de legătură, 24 km de centură, 32 km de piste de biciclete… când traversezi Făgetul, știți că este o lucrare grea”, a explicat și primarul Clujului, în noiembrie 2023. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te