Când să urmărim prețul aurului?

DE Andrei Vasilescu | 25.03.2024 - 17:04
Când să urmărim prețul aurului Foto: freepik.com

Pentru a vă proteja împotriva inflației și a altor șocuri din lumea financiară, deținerea de aur este cea mai bună modalitate de a face acest lucru. Asta datorită caracteristicilor inerente ale aurului.

SHARE

Metalul galben are o valoare istorică și culturală, care poate fi păstrată timp de milenii (aurul este cel mai vechi activ încă existent). Este, de asemenea, utilizat în dezvoltările tehnologice, făcând parte, în același timp, din rezervele multor bănci centrale din întreaga lume, bijuterii și investiții.

Cum puteți investi în aur?

Investiția în aur se poate face în două moduri, ambele cu avantajele și dezavantajele lor. Primul și cel mai sigur mod este prin procesul de cumpărare de aur de investiții fizic, sub formă de monede și lingouri. Această metodă vă oferă dumneavoastră, ca investitor, control asupra investițiilor. Odată ce alegeți un comerciant legitim de metale prețioase în care aveți încredere, acest mod de a investi în aur vă poate oferi certitudinea că aurul există, îl puteți ține în mâinile dumneavoastră.

A doua modalitate de a investi în aur este prin intermediul fondurilor tranzacționate la bursă (ETF). Aceste ETF vă permit să tranzacționați aurul în timpul orelor de tranzacționare la un preț cât mai apropiat de prețul internațional al aurului. Asta, deoarece primele sunt foarte mici datorită costurilor mai mici. Atunci când cumpărați „aur pe hârtie”, cumpărați dreptul la o anumită cantitate de aur, care poate fi sau nu depozitată într-un seif.

Astfel, sunteți expus la riscul de contrapartidă, ceea ce înseamnă că investiția dumneavoastră depinde de altcineva.

Toate acestea afectează foarte mult prețul aurului. Până acum, în acest an, prețul aurului a crescut cu peste 5%. Dar cine ar trebui să fie interesat să urmărească evoluția prețului aurului și când ar trebui să se decidă să îl urmărească?

Cine ar trebui să urmărească evoluția prețului aurului?

Răspunsul la această întrebare variază foarte mult. În primul rând, depinde de faptul dacă dețineți sau nu aur într-o formă sau alta. În al doilea rând, depinde de care este scopul investiției.

Aici, vom enumera cazurile persoanelor care dețin aur.

Sunteți un împătimit al aurului (gold bug)

Un gold bug este o persoană care este fascinată de lumea metalelor prețioase. Este foarte probabil ca portofoliul dumneavoastră să fie alcătuit în majoritate din aur. Cumpărați aur în mod constant (cam în fiecare lună), așa că ar trebui să urmăriți îndeaproape prețul metalului galben. Ca un adevărat gold bug, veți deține cu siguranță mai mult aur fizic.

Sunteți un speculator

Aurul, la fel ca orice alt instrument financiar, poate fi folosit pentru speculații. Dacă sunteți un speculator al aurului, cu siguranță dețineți mai multe ETF de aur decât aur fizic. Sunteți interesat de randamente rapide. Cu fiecare creștere bruscă a prețului aurului, câștigați bani. Vă uitați toată ziua la prețul aurului, dar și la știri economice, astfel încât să știți cum să vă poziționați tranzacțiile.

Cumpărați aur pentru copii/pensionare

În cazul părinților sau al celor care se asigură pentru pensionare, verificarea zilnică a prețului aurului este o pierdere de timp. Interesul dumneavoastră se învârte în jurul beneficiilor pe termen lung ale aurului. Este mai probabil să cumpărați aur fizic, deoarece ETF de aur pot da faliment. Vă place să mențineți lucrurile în siguranță. Totuși, vă recomandăm să verificați prețul aurului înainte de a cumpăra. Desigur, nimeni nu poate prezice viitorul, dar acest lucru vă poate oferi un stimulent emoțional suplimentar pentru a continua să cumpărați pe măsură ce prețul aurului crește în timp.

Cumpărați aur pentru a vă proteja împotriva inflației/diversificarea portofoliul

În ambele cazuri, atitudinea dumneavoastră față de aur este similară. Doriți protecția pe care v-o oferă aurul atunci când alte active (acțiuni sau obligațiuni) pierd din valoare. Aurul este bine cunoscut pentru faptul că este principalul pilon de rezistență în cadrul unui portofoliu de investiții, mai ales în perioadele de incertitudine. Într-un mediu inflaționist, aurul protejează foarte mult puterea de cumpărare a economiilor dumneavoastră.

În concluzie, răspunsul la întrebarea când ar trebui să fiți cu ochii pe prețul aurului variază în funcție de motivul pentru care cumpărați aur. Desigur, lista pe care am prezentat-o poate avea limitările sale. Putem lua în considerare și pe cineva care cumpără aur drept cadou, caz în care urmărirea prețului aurului nu este, din nou, utilă. Răspunsul depinde de dumneavoastră ca investitor în aur.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te