Când ar putea fi interzise Temu, Shein şi AliExpress şi în România? Ce trebuie să se întâmple? US Postal Service (USPS) a anunțat că nu mai acceptă colete din China continentală și Hong Kong, până la noi ordine.
Instituția nu a explicat clar motivele din spatele deciziei, care vine după ce președintele american Donald Trump a impus un tarif suplimentar de 10%, pentru toate bunurile importate în SUA, din China.
Când ar putea fi interzise Temu, Shein şi AliExpress şi în România? Ce trebuie să se întâmple?
Ordinul executiv al lui Trump a eliminat, de asemenea, o scutire care permitea mărfurilor în valoare de 800 de dolari (641 de lire sterline) sau mai puțin să intre în SUA, fără a plăti taxe sau anumite impozite.
Așa-numita lacună fiscală de minimis s-a confruntat cu o atenție sporită în ultimii ani, deoarece giganți chinezi ai comerțului electronic, precum Shein și Temu, au utilizat-o pentru a ajunge la milioane de clienți americani, conform Digi24.
Aproape jumătate dintre toate coletele care au intrat în SUA, în cadrul regimului de minimis, au fost trimise din China, conform unui raport din anul 2023 al comisiei Congresului SUA privind China.
Citeşte şi: Vameșii elvețieni au luat la puricat magazinele online chinezești. Recomandări pentru vameșii români
Măsuri asemănătoare de protecţie comercială se pregătesc şi în Uniunea Europeană. Cum România e stat UE, de obicei aşteptăm ce se întâmplă la nivel paneuropean.
Aceasta cu toate că, evident, România ar putea legifera peste ce vrea Comisia Europeană şi Parlamentul European, urmând să armonizeze atunci când se legiferează european.
Dar Bucureştiul nu face asta niciodată, ci aşteaptă cuminte să vadă ce hotărăşte Bruxelles. Teoretic, UE ar urma să ia şi ea măsuri rapide contra extractorilor de bani occidentali din China.
Citeşte şi: Statul român, prăbușit. Nici măcar o anchetă în fața ascensiunii magazinelor online chinezești
Practic, birocraţia europeană încetineşte mult ritmul legiferării acestei lacune, pe minimisul amintit mai sus. Ce vrea să schimbe UE? Cea mai importantă dintre aceste măsuri este eliminarea scutirii de taxe.
Este vorba despre coletele cu valoarea mai scăzută de 150 de euro. Dar se mai urmăreşte și consolidarea capacităților de control ale Uniunii Europene.
Mai apoi, statele membre sunt îndemnate să ia în considerare măsuri suplimentare. Deci, se poate şi peste legislaţia paneuropeană, poate să depindă şi de Bucureşti.
Citeşte şi: Produsele vândute de 2 site-uri celebre au substanțe toxice și de sute de ori peste limita maximă
Aşa ar fi o taxă de manipulare nediscriminatorie, pentru articolele de comerț electronic importate în UE, direct către consumatori.
Dar mecanismul decizional anunțat de Comisia European durează cel puţin doi ani. Astfel, Comisia invită statele membre să se reunească.
Anume, pentru a juca un rol important, în cadrul Echipei Europa. Apoi, în termen de un an, se va întocmi o analiză asupra eficienței măsurilor propuse.
Când ar putea fi interzise Temu, Shein şi AliExpress şi în România? Ce trebuie să se întâmple? - Foto: Profimedia Images
Abia apoi Comisia va decide dacă cadrele existente și activitățile de asigurare a respectării legislației, de către Temu și Shein, sunt suficiente și adecvate.
Caz în care va trece la acțiunile propus. Deci, mai durează mult până când se va decide ceva şi românii se pot bucura în continuare, în linişte, de ciorapii de bumbac, care sunt defapt de plastic, şi celelalte minunăţii de pe celebrele website-uri de vânzări chinezeşti.
Spre necunoscut
Platformele Temu, Shein şi celelalte se confruntă cu „o urgență mai mare” în SUA, iar micii vânzători chinezi în pericol, conform asia.nikkei.com.
Platformele chineze de comerţ electronic, precum Temu, Shein, Ali Baba şi AliExpress se îndreaptă spre necunoscut, în timp ce preşedintele Donald Trump începe să-i pună amprenta asupr apoliticii comerciale şi vamale.
Noul tarif suplimentar de 10% al lui Trump, la importurile din China, a intrat în vigoare luni, ceea ce a determinat Beijingul să impună a-anumite "taxe de represalii".