Ofensiva magazinelor online chinezești, de unde europenii se amăgesc cu produse ieftine și neconforme cu legislația europeană, este un fenomen extrem de îngrijorător în UE și în Europa.
Citește și: Operațiune mamut la granițele țării și în locurile de cazare pentru migranți. Pe cine caută Poliția?
Vameșii elvețieni au luat la puricat magazinele online chinezești. Recomandări pentru vameșii români
Vameșii elvețieni au lansat săptămâna aceasta o amplă operațiune de control a mii de pachete comandate într-o majoritate covârșitoare de pe temu, shein, aliexpress etc.
Oficialii Oficiului Federal pentru Vamă și Poliția de Frontieră din Elveția (Federal Office for Custom and Border Police/FOCBS) au detaliat la cererea Newsweek România care au fost rezultatele acestei operațiuni nemaintâlnite în Europa.
Newsweek România a scris recent AICI că ofensiva magazinelor online chinezești nu este contracarată de nici o instituție a statului român care privește acest fenomen îngrijorător cu o pasivitate extrem de îngrijorătoare.
Newsweek România a trimis o serie de întrebări Autorității Vamale Române (AVM) referitoare la volumul comerțului făcut de români pe magazinele online chinezești, la acțiunile întreprinse împotriva acestora și principalele probleme legate de astfel de produse însă nu a primit nici un răspuns până la acest moment.
Vama elvețiană: Produse ieftine și ilegale aduse pe filieră chinezească
O acțiune fără precedent a fost declanșată în această săptămână de vameșii elvețieni care s-au apucat să ia la puricat zeci de mii de pachete cu produse comandate pe magazinele online, într-o proporție covârșitoare din China.
Într-un răspuns pentru Newsweek România oficialii Vămii Elvețiene susțin că principalele produse confiscate au fost medicamente, arme și produse electronice: “Inspecția s-a concentrat în primul rând pe articolele care sunt interzise pentru import și potențial periculoase. În total, angajații BAZG (prescurtarea ]n limba germană a denumirii Vămii Elvețiene) au confiscat 692 de loturi în timpul inspecției vizate.
Cele mai comune articole au fost medicamentele, cu un total de 241 de loturi, din care aproximativ o treime erau stimulente de erecție. Deși nu se află în centrul inspecției, au fost identificate și 188 de loturi de mărci suspectate contrafăcute, care vor fi trimise deținătorilor de mărci respective pentru evaluare. În plus, au fost confiscate 79 de arme în 61 de loturi.
Acestea au inclus în principal kubotani, imitații de arme și cuțite, dar și pistoale individuale. În plus, au fost ridicate 51 de loturi de stupefiante, 45 de loturi cu un total de 71 de indicatori laser și 43 de loturi cu 54 de dispozitive cu perturbare a frecvenței/neconforme. Una peste alta, gama de capturi a fost foarte largă, fiind confiscate și loturi din domeniul protecției speciilor, de exemplu dispozitive de avertizare radar, agenți de dopaj și ulei de ficat de rechin“.
„Consumatorii de multe ori nici măcar nu sunt conștienți că mărfurile pe care le comandă sunt interzise. Nu sunt comandate în vrac, ci sunt ambalate cu alte pulovere care se comandă și ele. De exemplu, un indicator laser care este prea puternic pentru că poate provoca răni“, a declarat cu ocazia acestui raid al vameșilor elvețieni șefa biroului vamal din Zurich, Tanja Brunner.
Elvețienii monitorizează legislația UE
Deși Elveția nu este membră a UE, cum este România, oficialii Vămii elvețiene afirmă că se uită la legislația europeană care pare că dorește să abordeze mai dur relația comercială cu China.
“FOCBS monitorizează îndeaproape discuțiile în desfășurare, iar posibilele măsuri care pot fi potrivite și pentru Elveția sunt examinate și, dacă este cazul, încorporate în legislația națională. Vă rugăm să rețineți că Elveția nu face parte din Uniunea Europeană“, se arată în răspunsul vameșilor elvețieni pentru Newsweek România.
UE, a cărei membră este și România, s-a urnit cu greu împotriva comerțului cu produse dubioase sau contrafăcute achiziționate de pe magazinele online chinezești.
Deocamdată, oficialii europeni se îndreaptă către impunerea de taxe vamale suplimentare și produselor sub 150 de euro care reprezintă aproape în integralitate volumul comenzilor de pe platformele online chinezești.
Această măsură nu a fost încă implementată. În schimb, Comisia Europeană a deschis, la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, o procedură oficială pentru a evalua dacă Temu ar fi putut încălca Digital Services Act (DSA) în domenii legate de vânzarea de produse ilegale, designul care poate crea dependență a serviciului, sistemele utilizate pentru a recomanda achiziții utilizatorilor, deoarece precum și accesul la date pentru cercetători.
“Lucrăm bine cu vameșii români“
Newsweek România i-a întrebat pe oficialii Vămii elvețiene dacă au ceva recomandări pentru omologii lor români după această vastă operațiune împotriva magazinelor online chinezești însă aceștia au preferat să se limiteze la o atitudine neutră și oficială :
“Autoritățile vamale din Elveția și România mențin o bună cooperare în forurile multilaterale, de exemplu în cadrul Organizației Mondiale a Vămilor (OMD). Ca parte a discuțiilor în curs de desfășurare în cadrul WCO pe tema comerțului electronic, experții noștri lucrează împreună la această problemă“.
Un răspuns similar a fost oferit de vameșii elvețieni referitor la întrebarea Newsweek ROmânia dacă cineva din cadrul Autorității Vamale Române i-a contactat în vreun fel referitor la proaspăta acțiune a vameșilor elvețieni care a vizat comerțul cu magazinele online.
Vama Română, mumă pentru chinezăriile dubioase
O deschidere precum cea a autorității vamale elvețiene nu am găsit și la autoritatea vamală română care refuză de mai bine de trei săptămâni să ne pună la dispoziție date relevante legate de comerțul făcut de români pe magazinele online chinezești, dacă au demarat sau nu acțiuni împotriva practicilor neconcurențiale ale acestor magazine și dacă au găsit sau nu probleme în funcționarea acestor magazine online.
Când oficialii Vămii ne vor răspunde la întrebări le vom face publice imediat.
De menționat faptul că vameșii elvețieni ne-au răspuns a doua zi la întrebările noastre. Cei români nu au făcut-o nici după trei săptămâni.