Câciu: „România are la dispoziţie 10 miliarde de euro pentru IMM-uri, iar 7 sunt deja în joc”

DE Alin Crișan | 01.11.2023 - 21:56
Câciu: „România are la dispoziţie 10 miliarde de euro pentru IMM-uri, iar 7 sunt deja în joc” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

România are la dispoziţie în acest moment 10 miliarde de euro pentru IMM-uri, iar din acestea, 7 miliarde de euro sunt deja în joc, a declarat Adrian Câciu.

SHARE

România are la dispoziţie în acest moment 10 miliarde de euro pentru IMM-uri, iar din acestea, 7 miliarde de euro sunt deja în joc, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la "Topul Naţional al Firmelor Private din România".

Câciu: „România are la dispoziţie 10 miliarde de euro pentru IMM-uri, iar 7 sunt deja în joc”

"România are la dispoziţie în acest moment pentru Întreprindere Mici şi Mijlocii 10 miliarde de euro. Din acestea, 7 miliarde de euro sunt deja pe masă, în joc, dacă vreţi să spun aşa, în sensul că apelurile sunt lansate. 7 miliarde de euro, 70% din suma disponibilă României, de fapt disponibilă mediului de afaceri. (...)

Ceea ce noi ne dorim este ca până la jumătatea anului 2024, toţi banii disponibili sau alocaţi României pentru IMM-uri să fie la dispoziţia dumneavoastră, să fie angajamentele încheiate, contractele încheiate, evaluările finalizate", a subliniat Câciu.

Citește și: Voucherele pentru alimente vor crește la 1500 de lei. Când vor primi românii bani mai mulți

El a precizat că îşi doreşte ca absorbţia aferentă cadrului financiar 2021-2027 să se încheie în anul 2027, iar acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul mediului de afaceri.

"Dar aici voi veni cu o solicitare. Nu vreau ca ministrul Fondurilor Europene din 2029 să vorbească despre cum închide absorbţia aferentă cadrului financiar 2021-2027 şi n-o să poată să facă singur, decât împreună cu dumneavoastră. Aş vrea ca această absorbţie să se încheie în 2027. Şi putem să o facem, dacă stăm la masa dialogului şi găsim acele soluţii de simplificare, de digitalizare, de a aduce banii acolo unde sunt multiplicatori, acolo unde realizează plus valoare, valoare adăugată, de a o duce către dezvoltare reală şi nu către neapărat o ajustare conjuncturală pentru nevoi sociale. Uşa mea este deschisă non-stop. Biroul meu întotdeauna este deschis, iar eu sunt un om deschis dialogului", a mai spus oficialul MIPE.

Ministrul le-a mai transmis oamenilor de afaceri că nimeni din zona fondurilor europene nu va mai face consultanţă în mediul privat, dacă se află într-o funcţie publică, făcând referire la o situaţie întâlnită în instituţia pe care o coordonează.

"Trebuie să spun şi lucrul acesta, pentru că vreau să închid o situaţie care s-a întâmplat şi astăzi la ministerul pe care îl coordonez. Nimeni din zona aceasta a fondurilor europene, atâta timp cât este funcţia publică, nu va mai face consultanţă în mediul privat şi va trebui să aleagă dacă va continua funcţia publică şi îşi face serviciul public pentru care este plătit sau vine la dumneavoastră şi dumneavoastră o să beneficiaţi de expertiza unor cetăţeni bine calificaţi. (...)

Rezilienţa economiei româneşti nu vine din statistici, vine din munca dumneavoastră, iar afacerile sunt pentru oameni curajoşi", a mai spus Adrian Câciu.

Nu în ultimul rând, el a menţionat că anul acesta s-a discutat foarte mult în spaţiul public despre deficit, însă nimeni nu a comentat faptul că acest deficit se construieşte pe investiţii. "Da, anul acesta deficitul se construieşte pe investiţii. N-am văzut comentatorii spunând despre deficit că se construieşte pe investiţii. Orice carte de economie ne spune că dezvoltarea se face până la urmă pe deficit, pe credit.

Citește și: Adrian Câciu: Deficitul nostru se duce spre 5% – 5,5% anul acesta. Nu este nici o problemă

Companiile se împrumută pentru a se dezvolta, pentru a realiza investiţii noi. Da, nu este bine ca deficitul să se facă pe consum. S-a schimbat acest mecanism", a adăugat ministrul Fondurilor şi Proiectelor Europene.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a organizat miercuri a 31-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România, în cadrul căruia, pe baza informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în funcţie de profitul brut, cifra de afaceri, productivitate şi performanţă globală în afaceri, au fost acordate mai multe categorii de premii pentru antreprenori. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te