Bursele europene sunt în declin iar cotaţia petrolului a atins cel mai scăzut nivel

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 30.03.2020 - 14:52

Cotaţia petrolului şi-a continuat luni scăderea, atingând cel mai redus nivel din 2002, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de ţiţei pe plan global.

SHARE

Şi bursele europene erau în degringoladă luni dimineaţă, indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 0,9%, iar indicele bancar cu 2,7%, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) le-a recomandat creditorilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Indicele principal FTSE-100 al Bursei din Londra a înregistrat un declin de 0,77%, ajungând la valoarea de 5.467,98 puncte, în timp ce pe pieţele bursiere de la Paris şi Milano scăderile erau de 0,67% şi, respectiv, 0,36%, pe fondul temerilor privind extinderea pandemiei şi a efectelor asupra economiei.

În jurul orei 08.15 GMT, barilul de ţiţei Brent era cotat la doar 22 dolari, ceea ce a dus la deprecierea cu 2% a monedelor din statele exportatoare, cum ar fi Rusia, Mexic şi Indonezia. Este cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani.

„Sunt în această afacere de aproape 30 de ani şi aceasta este cea mai rapidă corecţie pe care am văzut-o”, a declarat Stephane Monier, de la Lombard Odier, referindu-se la declinul preţului petrolului din acest an pe pieţele globale.

Rodrigo Catril, analist la NAB, susţine că problema principală a pieţelor este dacă toate măsurile de stimulare vor fi suficiente pentru a ajuta economia mondială să facă faţă şocului.

„Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să cunoaştem amploarea măsurilor şi cât timp vor fi ele implementate. Aceasta este marea necunoscută şi sugerează că volatilitatea de pe pieţe se va menţine până când această incertitudine va fi rezolvată”, a explicat analistul.
Preţul petrolului este în scădere şi după ce Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă, niciuna nu dă semne că ar renunţa la conflict, chiar dacă restricţiile globale au afectat semnificativ cererea.

La reuniunea din 6 martie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea producţiei, pentru a compensa efectele economice ale epidemiei.

OPEC a propus o reducere a producţiei de ţiţei cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi din 2020. Cele 14 state membre ale OPEC şi cele zece ţări din Alianţa OPEC+ nu au reuşit să ajungă la un acord privind reduceri suplimentare şi nici cu privire la prelungirea precedentei reduceri a producţiei de ţiţei cu 2,1 milioane de barili pe zi, decisă în decembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te