Bugetul României este sub o presiune foarte mare. Ce soluții economice există astăzi?

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.01.2021 - 17:11
Foto: news.ro

Guvernul României se confruntă cu necesitatea de a ne încadra în ținta de deficit de 7% din PIB agreată cu Comisia Europeană, iar discuțiile pe legea bugetului pentru 2021 pun presiune pe identificarea unor soluții imediate.

SHARE

În condițiile în care bugetul României este sub o presiune foarte mare în momentul de faţă, așa cum declară reprezentanții Guvernului la cel mai înalt nivel, statul ar putea să identifice surse alternative de finanțare, precum taxarea echitabilă a tuturor produselor din tutun. Presiunea bugetara este mare întrucât cheltuielile cu asistența socială sunt aproape egale cu totalul veniturilor obținute din taxe și impozite.

În contextul în care în anul 2020 s-au vândut în România peste 40 de milioane de pachete de tutun care se consumă prin încălzire, rezultă de aici că statul a pierdut peste 400 de milioane de lei din neaccizarea echitabilă a tutunului încălzit față de cel care clasic, care se consumă prin ardere.

Strategia de identificare a unor surse alternative de finanțare merită luată în calcul de către Guvern întrucât construcţia bugetului general consolidat este ușor optimistă: Guvernul mizează pe o creştere reală a PIB de 4,3%, un avans al tuturor sectoarelor economice, ceea ce este greu de îndeplinit în al doilea an al pandemiei, cu efecte economice asupra mai mult domenii și industrii care afectează puternic mediul de business.

De asemenea, bugetul va fi construit pe un deficit bugetar de 7% din PIB în 2021, în scădere de la 9-10%, nivelul din 2020, un an cu investiții mai mici în sistemul de sănătate decât în 2021, când se anunță multe achiziții publice în contextul campaniei de vaccinare.

România are nevoie de bani mai mult ca oricând, astfel încât Guvernul ar putea să identifice surse alternative de finanțare. România are nevoie de o creștere a veniturilor fiscale pentru a relua controlul asupra propriei datorii publice, pentru a face posibilă stimularea fiscală continuă a economiei și pentru a evita reduceri ale cheltuielilor în viitor.

Putem spune că accizele la produsele din tutun încălzit reprezintă o oportunitate dublă pentru bugetul de stat. În condițiile în care produsele din tutun pentru încălzit sunt taxate de cinci ori mai puțin decât țigaretele, Guvernul rezolvă o problemă curentă de finanțare și, în plus, ține în viață mediul de business care poate finanța în viitor bugetul public prin taxe și impozite date statului în următorii ani, dar abia după ce vor supraviețui crizei financiare.

De altfel, potrivit specialiștilor în economie, în mai multe țări dezvoltate economic din Asia guvernele au implementat recent măsuri de majorare a accizelor aplicate produselor din tutun încălzit la 80% din valoarea accizelor percepute țigaretelor. Aceste decizii au venit atât ca urmare a scăderii veniturilor fiscale obținute de pe urma comercializării țigaretelor, ca urmare a creșterii acestei noi categorii de produse, dar și cu strategia de a crește bugetele publice pentru a finanța firmele din țări ca Japonia și Coreea de Sud, cunoscute pentru forța economică a firmelor locale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te