duminică 09 noiembrie
EUR 5.0860 USD 4.4037
Abonează-te
Newsweek România

Botănoiu(AFR):Avem printre cele mai mari efective de oi din UE,dar românii preferă carnea de porc şi de pasăre

Data publicării: 09.11.2025 • 13:51 Data actualizării: 09.11.2025 • 14:09
Cioban cu oi - Inquam Photos / George Călin
Cioban cu oi - Inquam Photos / George Călin
Oi
Oi

Românii mănâncă preponderent carne de porc şi de pasăre, în timp ce vita, capra şi oaia sunt consumate doar ocazional şi în cantităţi mici, în principal din cauza preferinţelor culinare tradiţionale, a preţurilor mai ridicate.


"Deşi România are unul dintre cele mai mari efective de oi din Uniunea Europeană, consumul de carne de oaie şi de vită rămâne scăzut şi ocazional, în timp ce carnea de porc şi cea de pasăre domină preferinţele românilor. Consider că avem nevoie de măsuri concrete pentru creşterea producţiei interne şi îmbunătăţirea competitivităţii fermelor locale pentru a avea preţuri atractive pentru consumatori, dar şi de campanii susţinute care să promoveze beneficiile consumului de carne", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele AFR, Daniel Botănoiu.

Botănoiu(AFR):Avem printre cele mai mari efective de oi din UE, dar românii preferă carnea de porc şi de pasăre

Consumul anual de carne de oaie în România este estimat la 2,3 kg/locuitor, acesta fiind concentrat aproape exclusiv în perioada Sărbătorilor Pascale, în timp ce efectivele de ovine şi caprine din România sunt estimate la peste 15 milioane de capete în 2025. În UE se înregistrează un consum mediu de 1,3 kg/locuitor, iar printre ţările cu un consum ridicat de carne de oaie se află Franţa şi Irlanda cu peste 3 kg/locuitor.

"Factorii care limitează consumul de carne de oaie sunt cei legaţi de obiceiurile alimentare tradiţionale, care favorizează carnea de porc şi pasăre, dar şi de preţul relativ mai ridicat al acesteia. Deşi avem o producţie ridicată de carne de oaie, peste 4.500 tone, consumul intern nu reflectă acest lucru, fiind un consum ocazional şi de volum mai mic", a explicat Daniel Botănoiu.

În opinia sa, pentru creşterea eficienţei fermelor de ovine/caprine este nevoie de investiţii, de un management atent al reproducţiei şi evitarea consangvinizării, precum şi de folosirea furajelor bogate în proteine (fân de lucernă, trifoi, srot) şi suplimentarea cu cereale precum orz, porumb sau ovăz care duc la creşterea randamentului.

Citeşte şi: Cât va costa carnea de miel românesc de Paști? În magazine se anunță scumpiri, la ciobani, nu

Şi în ceea ce priveşte carnea de vită, consumul din România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, cifrându-se la circa 3 kg/locuitor/an, de trei ori mai mică faţă de media UE situată la 9 kg/locuitor/an. Ţări precum Irlanda, Danemarca şi Franţa au consum mediu anual de carne de vită situat la peste 10 kg/locuitor.

Oi
Oile nu sunt gustate de români

"Preţurile ridicate şi preferinţa consumatorilor pentru aceleaşi tipuri de carne (porc sau pasăre) şi tradiţiile culinare locale explică şi aici cererea limitată. Carnea de vită este consumată în cantităţi mai mici în comparaţie cu alte ţări, fiind mai degrabă un produs de nişă, cumpărat mai ales pentru ocazii speciale. Carnea de vită este, în general, mai scumpă în comparaţie cu alte tipuri de carne, ceea ce o face mai puţin accesibilă pentru mulţi consumatori români", spune preşedintele AFR.

Citeşte şi: VIDEO Inundaţiile au blocat o turmă de oi şi trei ciobani, de trei zile. Apele nu se retrag

Potrivit acestuia, pentru a creşte producţia de carne de vită în ferme ar trebui îmbunătăţită productivitatea prin optimizarea hrănirii şi a bunăstării animalelor. "O dietă echilibrată şi de înaltă calitate, cum ar fi cereale şi proteine de calitate, precum şi o depozitare adecvată reprezintă cheia succesului. Trebuie să ne asiguram că bovinele au acces la furaje de calitate (păşune, fân, siloz) pentru a facilita creşterea în greutate. Efectuarea controalelor medicale regulate pentru a detecta şi trata problemele de sănătate din timp, duce de asemenea la eficienţa producţiei", a explicat Botănoiu.

În prezent, efectivele de bovine din România sunt situate la peste 1,9 milioane de capete, din care vaci 1,1 milioane, iar producţia de carne de vită este de circa 6.700 tone.

Mai multe articole din secțiunea Economie
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră