Bitcoin, un nou record istoric. 71.000 $. Analist: ”Se poate ca peste câteva luni să se desumfle”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 11.03.2024 - 16:15
Bitcoin a depășit un nou prag istoric Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Adrian Negrescu

Bitcoin a atins un nou record istoric, depășind pragul de 71.000 de dolari. Este o creștere continuă, de la începutul acestui an însă analiștii spun că acestă ascensiune trebuie privită cu prudență.

SHARE

Bitcoin a trecut de un nou maxim istoric. Cea mai valoroasă criptomonedă din lume a trecut, luni, pragul de 71.000 $ după ce vineri îl depășișe pe cel de 70.000 de $.

Cu toate acestea, experții cred că trebuie următit totul cu maximă pridență pentru că nu sunt excluse alte căderi pe parcursul anului. 

Bitcoin, un nou record istoric. 71.000 $. Analist: ”Se poate ca peste câteva luni să se desumfle”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu acordat Newsweek România că, de fapt, ”evoluţia spectaculoasă a bitcoin trebuie pusă în legătură directă cu decizia autorităţilor americane de a aproba ETF-uri asociate acestei criptomonede”.

”Măsura a generat un val de entuziasm în rândul investitorilor in cripto pentru simplul motiv că a oferit, practic, o recunoaştere oficială a faptului că acest instrument financiar există şi poate fi folosit.

Asta nu înseamnă că Bitcoinul devine o monedă digitală ,,legală’’, că există o certificare oficială privind tranzacţiile. Până una alta, nicio bancă nu îţi schimbă banii din bitcoin în lei, euro, dolar sau altă monedă sau că oferă linii de finanțare asociate acestei criptomonede.

Citește și: Poți să-ți iei un BMW cu 1 Bitcoin. A ajuns la 60.000 $. Își revine piața criptomonedelor?

Este însă un pas important care vine să certifice că acest ecosistem de monede digitale există iar oamenii au încredere în el”, a precizat Adrian Negrescu. 

Cu toate acestea, trebuie avute în vedere riscurile. Iar acestea sunt direct proporționale cu nivelul investiției. Nu sunt excluse noi căderi ale bitcoin și a pieței cripto.

”Legat de riscuri, se știe că volatilitatea acestor monede este una ridicată. Altfel spus, se poate ca peste câteva luni toată această apreciere a bitcoinului să se desumfle, mai cu seamă că, până la urmă, există foarte puține modalități în care poți folosi această criptomonedă în viața de zi cu zi, alta decât speculația financiară.

Bitcoin, la fel ca și celelalte monede digitale, trebuie privite cu rezerve, mai ales dacă vrei să îți investești economiile în ele. Sfatul meu este ca mai întâi să se informezi, să vezi care sunt costurile de tranzacționare (de exemplu cât te costă să vinzi moneda când ai nevoie), și să nu îți pui toate investițiile în această piață cripto, având în vedere volatilitatea ridicată”, a mai spus analistul economic.

Citește și: Ai economii în criptomonede? Primul constructor auto de lux care acceptă plăți „virtuale”

Riscul pierderii unor sume mari de bani nu poate fi exclus, iar Adrian Negrescu spune că după părerea sa, investițiile în criptomonede sunt ca și cum ai juca la casino. 

”Investiția în Bitcoin este, din punctul meu de vedere, doar una de conjunctură, în care poți câștiga din creșterile speculative generate de știrile pozitive asociate acestui ecosistem. 

Poate cel mai important aspect este aceste monede digitale nu au în spate decât încrederea investitorilor, a celor care cumpără, iar dacă aceasta se  pierde, întregul eșafod investițional are mari șanse să se prăbușească ca un castel de cărți de joc.

În esență, să investești în cripto este ca și cum ai merge la cazino. Ai șanse să câștigi pe termen scurt, dar în aceeași măsuri există, din păcate, toate șansele să îți pierzi toți banii”, a spus expertul.

Noul record atins de bitcoin

Bitcoin a crescut cu până la 4,8%, până la un record de 71.677 USD în tranzacțiile europene, aducând câștigurile pentru anul de până acum la 70%.
Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
 
Cea mai valoroasă criptomonedă din lume a fost stimulată de un aflux de numerar în noi fonduri spot tranzacționate la bursă bitcoin, precum și de speranța că Rezerva Federală va reduce în curând ratele dobânzilor.
 
Fluxurile de capital către cele mai mari 10 fonduri tranzacționate la bursă bitcoin la vedere din SUA au încetinit la un minim de două săptămâni în săptămâna până la 8 martie, dar au ajuns totuși la aproape 2 miliarde de dolari, potrivit datelor LSEG.
 
„Bitcoin a început săptămâna cu o creștere, trăgând cu el restul spațiului criptomonedei mai sus”, a spus Nick Cawley, strategul DailyFX.
 
Oferta de bitcoin, care este limitată la 21 de milioane, va fi mai restrânsă în aprilie, când are loc așa-numitul eveniment de înjumătățire.
 
La fiecare patru ani, rata cu care noua aprovizionare este lansată în circulație, precum și recompensa pentru criptominerii, se înjumătățește, ceea ce tinde să susțină prețul, a transmis Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te