Bitcoin a depășit un nou prag istoric: +66.000 de dolari

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.10.2021 - 19:01
Bitcoin a depășit un nou prag istoric: +66.000 de dolari. / Foto: news.ro

Cursul bitcoin a atins un nou nivel istoric - 66.273 de dolari, în urma lansării unui produs financiar cu privire la această criptomonedă pe Wall Street, o etapă istorică în democratizarea acesteia, relatează AFP.

SHARE

Această criptomonedă, care valora mai puţin de un dolar în urmă cu 12 ani, a atins în cursul şedinţei de tranzacţionare de miercuri, 20 octombrie, către ora 14.00 GMT (17.00, ora României), 66.273 de dolari, înregistrând o creştere cu peste 50% în ultima lună şi de peste 450% în ultmul an.

Bitcoin profită de o lună de lansarea primului fond indexat (ETF) legat de cursul său la Bursa din New York, ale cărui tranzacţii au început marţi, informează news.ro.

Investitorii speră ca noi fonduri să fe lansate pe piaţa criptomonedelor, prin folosirea acestui nou produs financiar reglementat.

Citește și: Reuters: Cererea de sicrie a crescut cu 50% în România. Firmele de pompe funebre abia fac față

Prima şedinţă de schimb pare că a fost un succes, întrucânt ETF a înregistrat 24,4 milioane de schimburi şi a încheiat în creştere.

”Asta dovedeşte că există un apetit puternnic faţă de o expumere a bitcoin”, comentează un analist de la ThinkMarkets, Fawad Razaqzada, care notează însă că cumpărarea acestui ETF nu reprezintă o investţie directă în bitcoin.

Prin cumpărarea de acţiuni ale acestui nou ETF, investitorii nu mizează în mod direct pe bitcoin.

Banii lor sunt plasaţi în contracte la termen în bitcoin.

Aspectul indirect al acestei plasări este fundamental în ochii autorităţii de reglementare americane a pieţelor, SEC, care a alertat cu regularitate cu prvire la volatilitatea importantă a bitcoin.

Citește și: Anamaria Prodan îl îngenunchează pe Reghe: „Nu avem nimic de împărțit. Pleacă cu salariul”

Autorităţile de reglementare ezită să se poziţioneze în subiectul criptomonedelor, a căror reţea descentrsalizată este deificil de controlat.

Numeroase nume mari din domeniile tehnologiei şi financiar, la Wall Street, au anunţat, în schimb, noi proiecte cu privire la criptomonede în ultimele 12 luni.

în urmă cu un an, la 21 octombrie 2020, gigantul plăţilor online Paypal dădea startul creşterii cursului prin lansarea unui serviciu de cumpărare, de vânzare şi de plată în această criptomonedă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.