Acum un an, un apartament costa 140.000 de euro, însă mulți dintre cei care s-au bucurat de ofertă încearcă acum să ia măcar 90.000 de euro , dar să scape de coșmar.
"E la fel de îngrozitor în fiecare dimineaţă", spune o şoferiţă.
"Ai pus în cap o întreagă comunitate", crede un bărbat.
"Oamenii au început să vândă apartamentele", adaugă un altul. "Romsilva a declarat că pe o parcelă NU se poate circula şi au închis drumul", declară un bărbat.
"Sunt nişte pseudoprobleme", este de părere un şofer. "Nu cred că e problemă de poluare", susţine altcineva.
Concluzia unui rezident: "E coşmar!"
Au luat apartamente cu 140.000 de euro și acum vor să scape de ele cu 90.000
Aşa trăiesc, de luni grele, 6.000 de oameni care şi-au cumpărat locuinţe în cel mai mare complex imobiliar din Nordul Bucureştiului.
Ca să iasă din cartier spre Capitală trebuie să stea zeci de minute la cozi şi să ocolească. Singura variantă directă este un drum forestier care a fost blocat. Locatarii sunt victimele unui conflict între dezvoltator, Romsilva şi două primării, conform Observator News.
Cu noaptea-n cap. Aşa pleacă de acasă cei care locuiesc în complexul de lângă Pădurea Băneasa, în speranţa că nu vor mai pierde ore în şir în trafic. De prea puţine ori au noroc. O alee cu o bandă pe sens este acum unica lor variantă de ieşire din cartier. Doar că ies în Ilfov.
Mulţi au renunţat la maşină şi au făcut un compromis: ies din cartier, pe jos, prin pădure, până la Zoo Băneasa. "Ne adaptăm şi luăm un fâş pe noi şi mergem şi pe ploaie dacă e", povesteşte un bărbat. "40 de minute în fiecare zi dus, 40 de minute în fiecare zi, întors", adaugă o femeie.
Drumul prin pădure există de 50 de ani. Cât cartierul era în construcţie, dezvoltatorul l-a folosit legal. Obişnuiţi cu scurtătura, cei mutaţi în complex au continuat să o folosească şi după ce şantierul s-a închis. Un ONG de mediu l-a dat în judecată pe dezvoltator după ce acesta a pietruit 300 de metri de drum. Pe lângă asta, au reclamat şi poluarea pădurii. Instanţa le-a dat dreptate.
"Este fond forestier. Accesul în fond forestier este interzis", declară Mugurel Ghinescu, şeful Ocolului Silvic Bucureşti. Legea e clară, dar asta nu înseamnă că e şi dreaptă. "Şi drumul către Braşov trece prin pădure, pe Valea Prahovei. Nu cred că e problemă de poluare", adaugă Mugurel Ghinescu, şeful Ocolului Silvic Bucureşti.
Drumul este împărţit în două: o bucată este, în acte, drum forestier. Aleea pietruită este pădure. "Prima bucată de drum forestier trebuie promovată Hotărâre de Guvern, iar pentru ultima bucată, care este pădure, trebuie făcută obligatoriu scoatere definitivă din fond forestier", explică Mugurel Ghinescu, şeful Ocolului Silvic Bucureşti.
Disputa dintre Primărie şi Ocolul Silvic
Pentru asta, Primăria Generală ar fi trebuit să dea la schimb Ocolului Silvic un alt teren. "Am donat pădure în Sectorul 1, 6.000 mp, dublu faţă de 3.000 mp cât reprezintă suprafaţa întreagă a drumului în cauză", susţine Constantin Sebeşanu, dezvoltator.
Primăria trebuia doar să mai ceară schimbul şi să plătească o taxă. În urmă cu aproape trei ani, Primăria Generală i-a cerut Primăriei Sectorului 1 să o achite. Bani au fost mereu, dar... "Nu s-a vrut! Pur şi simplu. Puteau să o facă din 2020. Nu s-a vrut!", crede Daniela Popa, consilier local Sector 1.
"Stă în pixul primarului general să rezolve această problemă", adaugă Constantin Sebeşanu, dezvoltator. "Noi suntem de acord, Regia Naţională a Pădurilor, dar trebuie cineva să şi ceară. Trage un loz dacă vrei să şi câştigi", spune Mugurel Ghinescu, şeful Ocolului Silvic Bucureşti.
Soluţia lui Nicuşor Dan
Nicuşor Dan pare că trage lozul necâştigător. La ultima şedinţă de Consiliu, din 2 martie 2023, a cerut o altă variantă.
Consilier PMB: Domnule Dan, ce vă deranjează?
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Că se permanentizează un drum prin pădure, pe scurt. Colegii noştri au propus o soluţie care mie mi se pare perfect legală. Ocupare temporară, pe exact conturul acelui drum.