ASF: Legea nu permite plafonarea tarifelor RCA de către arbitrul pieței

DE Lidia Moise | Actualizat: 07.02.2022 - 19:26
accident auto. Susa: Pixabay

Arbitrul pieței asigurărilor nu poate plafona tarifele de RCA, deoarece nu are competențe legale și România riscă infringement. Președintele ASF va prezenta situația pieței asigurărilor auto obligatorii și soluțiile de rezolvare a crizei în Comisiile Parlamentului

SHARE

Creșterea tarifelor asigurării obligatorii de răspundere auto, RCA, nu poate fi stopată prin intervenția directă a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), deoarece arbitrul pieței nu are competențe legale de reglementare a prețurilor. Mai mult, o intervenție de plafonare a tarifelor RCA ar încălca directivele europene și ar declanșa, automat o procedură de infringement, adică de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către statul român.

Având în vedere legislația europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menționat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de față, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare - Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement” a precizat un comunicat al instituției.

Calculul tarifelor este atribuția companiilor de asigurări, potrivit legislației care guvernează piața financiară rămânească, mai precizează ASF. Asfel, ”societățile de asigurare își calculează tarifele RCA bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalității și pe previziunile cu privire la evoluția acesteia și a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 – Stabilirea primei de asigurare RCA și informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017”.

Conducerea ASF va prezenta situația din piața RCA (asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie), precum și soluțiile pe termen lung într-o ședință comună a Comisiilor de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor și Senatului, ca răspuns la solicitarea Partidului Național Liberal, a informat ASF. ”Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară va da curs oricărei invitații din partea  Parlamentului, pentru a  prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa și la evoluțiile piețelor pe care le supraveghează”. 

Citește și: PNL solicită audierea în Parlament a președintelui ASF pe tema creșterii prețurilor polițelor RCA

Situația tensionată din piața asigurărilor obligatorii RCA a fost provocată de falimentul companiei City Insurance care controla 45% din piața RCA. Cota de piață extrem de mare a companiei falimentare a creat o vulnerabilitate a pieței asigurărilor RCA.

Soluția plafonării

În culisele Parlamentului un grup de parlamentari din PNL și UDMR au propus soluția de aprobare a unei legislații care să impună plafonarea tarifelor RCA. Propunerea legislativă ar da posibilitatea ASF să stabilească un tarif de referință, calculat de așa manieră încât să acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare auto obligatorie.

Argumentul inițiatorilor este acela că în acest moment piața asigurărilor este disfuncțională, iar ”explozia prețurilor nu are cauze reale”. Piața este dezechilibrată de cererea mare acoperită de firme puține, care au ales să profite conjuctural de situație și să majoreze tarifele. În acest context firmele de asigurări au câștiguri de 50%, estimează un calcul al conciliatorilor în asigurări folosit ca argument de inițiatorii modificării legislative de plafonare a tarifelor.

Nu ar fi dată când s-ar recurge la plafonarea tarifelor RCA, dar experiența precedentă a fost un eșec. În urma falimentului companiilor ASTRA și Carpatica, guvernul condus de Dacian Cioloș a plafonat tarifele RCA pentru șase luni, în toamna anului 2014. Companiile de asigurări au dat statul în judecată și au sesizat Comisia Europeană, care, în 2018, a deschis procedura de infringement împotriva României pentru nereguli în legislația RCA.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te