Apicultorii cer ajutor de la stat: „Nu merge exportul şi nici nu se vinde mierea în teren”

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.08.2023 - 11:31
Apicultorii cer ajutor de la stat: „Nu merge exportul şi nici nu se vinde mierea în teren” Foto: Getty Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Apicultorii cer ajutor de la stat: „Nu merge exportul şi nici nu se vinde mierea în teren”. Apicultorii solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi.

SHARE

Apicultorii cer ajutor de la stat: „Nu merge exportul şi nici nu se vinde mierea în teren”.

Apicultorii solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi, scrie  Agrointel.

”Anul acesta, deşi este unul slab, cu o producţie între 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul şi nici nu se vinde mierea la intern.

A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import şi aţi văzut că a recunoscut şi Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă.

Citește și: Raport internațional: Diaspora românească, a cincea cea mai numeroasă din lume

Noi aducem miere din Ucraina şi, a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în şcoli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situaţie nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, a declarat pentru Agerpres Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

Apicultorii, în impas

Apicultorii așteaptă să se întâlnească cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a găsi împreună soluții la problemele actuale din sectorul creșterii albinelor.

”Am avut mortalităţi iarna trecută, am avut secetă în acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe.

S-a terminat demult activitatea apicolă şi de acum până la iernare trebuie să dăm mâncare din pungă, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depăşesc 150-200 lei/familia pe albine, adică în jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult. 

Citește și: Un avion Ryanair care se îndrepta spre București a aterizat de urgență la Budapesta: Cauzele

Sunt mulţi profesionişti care nu mai reuşesc să supravieţuiască. Toate aceste probleme determină o scădere a interesului apicultorilor pentru această meserie, inclusiv a celor tineri, şi, în măsura în care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, nu va găsi o soluţie de sprijin pentru sector, situaţia va deveni din ce în ce mai dramatică.

Noi am cerut întotdeauna un minimis între 15 şi 20 de euro pe familia de albine, dar dacă se dau 5 lei, 10 lei, e vorba de două-trei kilograme de hrană pentru iernare, este important că mai puteam recupera ceva din gaura făcută în acest an şi anul trecut”, a subliniat şeful ACA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te