Amenzi de 20.000 de lei pentru angajatorii care nu oferă salariul minim conform noilor creșteri

DE Alexandra Lupascu | 14.06.2024 - 08:16
Amenzi de 20.000 de lei pentru angajatorii care nu oferă salariul minim conform noilor creșteri Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent.

SHARE

Măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă și reducerea muncii la negru și la nivel economic, prin creșterea consumului, cu influență și asupra importului bunurilor de consum și sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor.

„Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.

Amenzi de 20.000 de lei pentru angajatorii care nu oferă salariul minim conform noilor creșteri

Valoare netă majorată a salariului minim brut pe țară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

Cu toate acestea, angajatorii care nu respectă legislația în vigoare sunt pasibili de amenzi foarte mari.

„Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de munca aplicabil, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei;”.

Din iulie, CAS și CASS se plătesc ca pentru un salariu minim brut de 3.400 de lei, chiar dacă salariul minim brut va creşte la 3.700 de lei.

Cum se vor plăti dările la stat

Facilitatea ce constă ntr-o sumă netaxabilă se aplică și în cazul salariaților cu normă parțială, dar într-un mod diferit ață de cum se aplică salariaților cu normă întreagă. Măsura se aplică și anul acesta, însă din iulie suma netaxabilă e majorată de la 200 la 300 de lei

Așadar, pentru angajații part time, angajatorii plătesc contribuții majorate la pensii (CAS) și sănătate (CASS) ca pentru un salariu brut de 3.400 de lei, nu ca pentru slariul minim brut de 3.700 de lei, cum ar fi normal.

Citeşte şi: Cine nu va mai beneficia de suma netaxabilă din salariu? Cât va plăti angajatorul taxe din iulie?

Salariul minim brut pe țară se majorează, începând din iulie 2024, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Asta înseamnă că, în cazul salariaților part time care câștigă mai puțin de-atât, angajatorii ar fi trebuit să plătească CAS și CASS ca pentru 3.700 de lei, potrivit prevederilor din Codul fiscal ce reglementează suprataxarea la part time.

Este o facilitate pe care statul o dă românilor, chiar dacă probabil că aceasta va fi ridicată, posibil de la 1 ianuarie 2025, când valul electoral se va fi stins

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariați.

Citeşte şi: Crește salariul minim, dar cresc și amenzile pentru români. Cu cât se majorează un punct de amendă?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te