ALERTĂ Cum vor fi compensate facturile la energie. Guvernul impune o „taxă de solidaritate”

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.09.2022 - 17:16
Taxă de solidaritate în energie - FOTO: PEXELS

Guvernul a publicat joi, cu câteva minute înainte de ședință, proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie. Potrivit documentului au apărut date privind modul în care se realizează plafonarea prețului la energie.

SHARE

” (1) Prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:


a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

Citește și: VIDEO SUA, scenarii de război cu Ucraina înainte de contraofensivă. Sistemele HIMARS fac diferența


c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijloc
d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Se introduce o taxă de solidaritate

”Art. 15. - (1) Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate, stabilită în conformitate cu prevederile metodologiilor prevăzute în anexa nr.6 și anexa 6.1.

Citește și: Daniel Florea, fost primar al Sectorului 5, pleacă din PSD. Judecător, director AVAS și PDL-ist

Taxa de solidaritate se calculează după următoarea formulă:

„Pentru orice tip de tranzacții de vanzare de energie electrica la export sau livrare intracomunitara de pe teritoriul României contributia de solidaritate (CS) se determina astfel:

CS= (Pmt – Pa ) x Qt x 100%

Unde

Qt – cantitatea de energie tranzactionata la export sau livrata intracomunitar

Pmt - pretul mediu de tranzactionare a energiei pe PZU din ziua anterioara tranzactiei

Pa - pretul de achizitie”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te