AJOFM ține cursuri de antreprenoriat șomerilor. De ce s-a înscris un bărbat la un astfel de program?

DE Alexandra Lupascu | 12.04.2024 - 07:28
AJOFM ține cursuri de antreprenoriat șomerilor. De ce s-a înscris un bărbat la un astfel de program? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Un șomer român a rămas surprins, după ce a realizat în ce constă un curs de antreprenoriat oferit de AJOFM Neamț.

SHARE

Oferta de cursuri de recalificare profesională de la o agenție județeană de forță de muncă l-a luat prin surprindere pe un român care este în căutarea unui loc de muncă în țară, după ce mulți ani a lucrat în străinătate.

Iulian B. merge periodic la AJOFM Neamț pentru a vedea care sunt ofertele de angajare.

Românul a lucrat vreme de mai mulți ani în străinătate pe posturi de inginer, deși nu avea diplomele pe care le-ar fi cerut angajatorii în țara noastră, dar acum a revenit în țară și este în căutarea unui job.

AJOFM ține cursuri de antreprenoriat șomerilor. De ce s-a înscris un bărbat la un astfel de program?

Afișul pe care scria „Cursuri gratuite – Competențe Antreprenoriale” l-a făcut să se întrebe de ce ar fi nevoie de o asemenea pregătire pentru șomerii care vin la AJOFM Neamț.

Citește și: Câți bani iei în plus la pensie la recalculare dacă ai muncit peste 40 ani? Care e formula de calcul

Economedia a discut cu Iulian B. despre modul în care privește el această ofertă a statului de a-l face patron.

„E disprețul maxim pe care poți să-l ai când ar trebui să pregătești forță de muncă, în schimb tu organizezi cursuri gratuite de ”patroni” la Agenția Județeană a Forțelor de Muncă Neamț.

Adică într-un județ unde aproape jumătate din populație e plecată la muncă în Italia și Spania, tu faci cursuri de patroni?

Am fost să mă uit la ce locuri de muncă mai au pe acolo. În afară de faptul că nu au nimic interesant, toate cursurile pe care le-am văzut eu în ultimii 20 de ani au fost de bucătari, tinichigii, zidari, chestii foarte pentru care practic nici nu-ți trebuie pregătire, dacă este să fim sinceri. Adică, eu nu știu zidar care să fi învățat zidărie pe la nu știu ce agenție de muncă.

Un paradox

Dar România este țara în care se poate orice. Mi se pare absolut nepotrivit și sunt sigur că agențiile județene primesc, de decenii, bani pentru pregătirea forței de muncă și aruncă banii pe prostii.

Citește și: Cine sunt românii care iau pensie majorată din martie? Despre ce sume e vorba? De ce există supărare | Newsweek Romania

Dar ce-am văzut acum este de-a dreptul șocant. Am și întrebat-o pe doamna de la intrare la ce folosește cursul acesta? Mi-a răspuns că dacă vreau să îmi fac o afacere. Da, dacă vreau să-mi fac o afacere, îmi trebuie bani, nu diplome”, a explicat Iulian, potrivit Economedia.

Românul a mai spus că la instituții similare din străinătate nu a văzut agențiile de forță de muncă să pregătească „patroni”.

„E de-a dreptul stupid ca o agenție a Forțelor de Muncă să facă cursuri de patroni. Mie mi se pare o aberație totală, diplomă de „patroni”. De unde vin acești bani? Cine îi primește?

Și cine poate să pregătească patroni? Majoritatea locurilor de muncă din Neamț sunt necalificate practic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te