35% dintre băncile la nivel global sunt vulnerabile la turbulenţele actuale, spune FMI

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.10.2023 - 11:29
35% dintre băncile la nivel global sunt vulnerabile - Foto: pix4free

Aproximativ 5% dintre băncile la nivel global sunt vulnerabile la stres, dacă ratele dobânzilor băncilor centrale rămân mai ridicate, pentru mai mult timp, în ciuda atenuării turbulenţelor din sector, în ultimele luni, a anunţat Fondul Monetar Internaţional.

SHARE

Alte 30% dintre bănci, inclusiv unele dintre cele mai mari din lume, ar fi vulnerabile, dacă economia globală va intra într-o perioadă de creștere scăzută și inflație ridicată.

Acest gen de criză se numeşte stagflație - situația economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă.

35% dintre băncile la nivel global sunt vulnerabile

În raportul semestrial FMI de stabilitate financiară globală, avertismentul se bazează pe un nou test de stres global, mai dur, pe care FMI l-a aplicat pentru în jur de 900 de creditori, din 29 de țări.

Testul a avut loc după prăbușirea, la începutul acestui an, a Silicon Valley Bank, din California, a Credit Suisse Group, din Elveția, și a altor doi creditori din SUA (n.n.: probabil că este vorba despre First Republic şi Signature).

„Există bănci slabe, în multe țări”, a declarat Tobias Adrian, directorul Departamentului Piețelor Monetare și de Capital al FMI, într-un interviu dat săptămâna trecută, înaintea atacurilor Hamas asupra Israelului și a atacurilor aeriene de represalii, asupra Fâşiei Gaza, conform Global Finance and Banking.

Citeşte şi: Acţiunile băncilor sunt afectate pe Bursă de o nouă taxă anunţată de Cabinetul Ciolacu

FMI a ajustat testul de stres din acest an, pentru a investiga impactul scenariului său economic de bază, al ratelor dobânzilor mai mari, pentru mai mult timp, precum și posibilitatea ca consumatorii să retragă depozite.

Scenariul său sever, dar plauzibil, prevede ca economia globală să intre în stagflație.

„Aproximativ 5% dintre bănci sunt relativ slabe, în ceea ce privește capitalul lor. Într-un stres sever acest număr crește până la 30% sau uneori mai mult”, a spus Adrian.

FMI nu a identificat băncile care ar putea avea probleme, dacă ar apărea acele circumstanțe economice, dar au inclus atât creditori mici, cât și mari.

Citeşte şi: Băncile din UE se confruntă cu controale de lichiditate anul viitor, după crizele din 2023

„Există cu siguranță unele instituții mari care ar putea fi sub presiune, în unele scenarii”, a spus Adrian, deși a remarcat că recenta criză bancară din SUA a arătat că şi falimentele bancare mai mici ar putea submina stabilitatea financiară.

Guvernele trebuie să-și supravegheze în mod agresiv băncile, iar examinatorii trebuie să fie mai intruzivi, în timp ce creditorii direcți trebuie să ia măsuri corective mai „în timp util și mai concludente”, a spus FMI.

De asemenea, Adrian a spus că există o necesitate urgentă, de a îmbunătăți rezistența băncilor, prin creșterea nivelurilor de capital.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te