"Fondurile europene alocate sunt în valoare de 48 de milioane de euro, împărţite în trei componente, după cum urmează: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru înfiinţare, extindere, modernizare plantaţie inclusiv condiţionare şi marketing (ca şi componente secundare). Pentru înfiinţarea, extinderea şi modernizarea pepinierelor, inclusiv condiţionare şi marketing (ca şi componentă secundară) sunt alocate 7,5 milioane de euro în această sesiune", se menţionează în comunicat.
De asemenea, alte 10 milioane de euro sunt puse la dispoziţia solicitanţilor pentru achiziţia utilajelor de recoltare (modernizarea exploataţiei).
Citește și: Mai multe școli si grădinițe încă se renovează. Ce vor face elevii
Conform sursei citate, sprijinul public nerambursabil acordat prin aceasta submăsură este de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile şi poate ajunge până la 90%. Valoarea fondurilor acordate prin submăsura 4.1a este cuprinsă între 100.000 de euro şi 1.500.000 euro, în funcţie de tipul investiţiei şi de beneficiar.
Citește și: VIDEO Katalin Novak: „Ungaria susține aderarea României la Spațiul Schengen”
Pragurile de calitate lunare încep, în prima lună de sesiune, de la 90 de puncte pentru componenta înfiinţare, extindere, modernizare plantaţie inclusiv condiţionare şi marketing, respectiv 85 de puncte pentru componenta achiziţie utilaje de recoltare şi de la 60 de puncte pentru înfiinţare, extindere, modernizare pepinieră inclusiv condiţionare şi marketing şi scad treptat până la pragul minim de 15 puncte pentru toate componentele.
"Precizăm că, pentru prima dată, modalitatea de repartizare a fondurilor neutilizate din cadrul unei componente către componenta sau componentele supralicitate se va face în ordinea prestabilită în urma deciziei Comitetului de Monitorizare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Astfel, prima opţiune pentru realocarea fondurilor neutilizate este componenta de înfiinţare, extindere, modernizare plantaţie inclusiv condiţionare şi marketing, cea de-a doua opţiune este achiziţia utilajelor de recoltare, iar cea de-a treia opţiune vizează componenta de înfiinţare, extindere, modernizare pepinieră inclusiv condiţionare şi marketing", se mai spune în comunicat.
Depunerea cererilor de finanţare pentru investiţii în exploataţii pomicole se va face online pe www.afir.info, conform precizărilor Ghidului solicitantului şi anexelor aferente, începând cu data de 9 septembrie 2022, ora 9:00. Termenul limită de primire a solicitărilor de finanţare este 12 decembrie 2022, ora 16:00, potrivit Agerpres.