129 de companii aeriene, pe „lista neagră” a UE. Nu îndeplinesc standardele de siguranţă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.11.2023 - 15:05
129 de companii aeriene, pe „lista neagră” a UE. Nu îndeplinesc standardele de siguranţă - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

129 de companii aeriene au fost incluse pe „lista neagră” a UE. Nu îndeplinesc standardele de siguranţă și, prin urmare, nu au voie să intre în spațiul aerian al Uniunii. 22 dintre ele sunt companii aeriene certificate în Rusia.

SHARE

Comisia Europeană a actualizat lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă, lista companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicţii de exploatare sau al unor restricţii de exploatare pe teritoriul Uniunii Europene, deoarece nu respectă standardele internaţionale de siguranţă.

În urma actualizării de miercuri, 29 noiembrie 2023, un număr total de 129 de companii aeriene sunt interzise în spaţiul aerian al UE, compania Fly Baghdad fiind inclusă pe listă, arată Executivului european, informează News.ro.

Citește și: Nouă politică de certificare a aeronavelor, în SUA, după prăbușirea a două avioane Boeing 737 MAX

129 de companii aeriene, pe „lista neagră” a UE. Nu îndeplinesc standardele de siguranţă

Asigurarea celui mai înalt nivel de siguranţă aeriană pentru europeni şi pentru toţi ceilalţi pasageri care călătoresc se află în centrul politicii Comisiei în domeniul siguranţei aviaţiei, mai precizează sursa citată.

Motivul interzicerii companiei Fly Baghdad să efectueze zboruri în uniunea Europeană îl constituie preocupările în materie de siguranţă identificate de Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA). Acestea au condus la decizia de a nu acorda întreprinderii Fly Baghdad o autorizaţie de operator dintr-o ţară terţă (TCO).

Actualizarea reflectă, de asemenea, decizia de a menţine interdicţia impusă transportatorilor aerieni certificaţi în Nepal, având în vedere preocupările continue în materie de siguranţă identificate în timpul unei vizite de evaluare în Nepal în perioada 11-15 septembrie.

Cu toate acestea, angajamentul proactiv al Autorităţii Aeronautice Civile din Nepal şi eforturile continue de a-şi consolida capacitatea de supraveghere a siguranţei au fost recunoscute în mod corespunzător în cadrul reuniunii Comitetului de Siguranţă Aeriană al UE, mai arată sursa menţionată.

Citește și: VIDEO Cel mai mare dirijabil din lume, lung cât două avioane Boeing 747, primul zbor din istorie

Un număr total de 129 de companii aeriene sunt interzise în spaţiul aerian al UE

- 101 de companii aeriene certificate în 15 state[1], din cauza supravegherii inadecvate a siguranţei de către autorităţile aeronautice din aceste state;

- 22 de companii aeriene certificate în Rusia, precum şi 6 companii aeriene individuale din alte state, pe baza unor deficienţe grave de siguranţă identificate: Air Zimbabwe (Zimbabwe), Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Fly Baghdad (Irak) şi Iraqi Airways (Irak).

- Alte două companii aeriene fac obiectul unor restricţii operaţionale şi pot efectua zboruri spre UE doar cu anumite tipuri de aeronave: Iran Air (Iran) şi Air Koryo (Coreea de Nord).

Actualizarea de miercuri a Listei UE pentru siguranţa aeriană este bazată pe avizul unanim al experţilor în domeniul siguranţei aviaţiei din statele membre, care s-au reunit la Bruxelles în perioada 14-16 noiembrie 2023 sub auspiciile Comitetului de Siguranţă Aeriană al UE.

Acest comitet este prezidat de Comisia Europeană, cu sprijinul AESA. Comisia pentru transport a Parlamentului European sprijină, de asemenea, actualizarea.

Deciziile adoptate în temeiul Listei UE pentru siguranţa aeriană se bazează pe standardele internaţionale de siguranţă şi, în special, pe standardele decretate de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), mai spune comunicatul de presă al CE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te