Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,91 %
Marcel Ciolacu 19,18 %
99,86 %
Elena Lasconi 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

VIDEO Cel mai mare dirijabil din lume, lung cât două avioane Boeing 747, primul zbor din istorie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.11.2023 - 21:22

Cel mai mare dirijabil din lume, lung cât două avioane Boeing 747 se pregătește de primul zbor din istorie.

SHARE

„Zepelinul” gigant denumit „Pathfinder” (deschizătorul de drumuri n.red) ar trebui să fie capabil să decoleze vertical și să atingă viteze de până la 120 km/h.

Dirijabilul uriaș a fost gândit cu menirea de a reduce semnificativ emisiile de CO2 din transportul aerian.

Cel mai mare dirijabil din lume, lung cât două avioane Boeing 747, primul zbor din istorie

Compania americană Air Research, în care investește, printre alții și co-fondatorul Google, Sergey Brin , lucrează de ani de zile la dirijabile moderne. Acum, compania a prezentat cel mai ambițios proiect al său de până acum și a început testele - deși inițial doar în hangar și la o altitudine de zbor de câțiva metri.

Dirijabilul, care poartă numele "Pathfinder 1" (deschizătorul de drumuri n.red), se mândrește cu cifre mari: cu o lungime de mai bine de 120 de metri, dirijabilul este aproape de două ori mai lung decât două dintre cele mai mari avioane de pasageri din lume, Boeing 747. 

Cu un volum de aproape 30.000 de metri cubi și douăsprezece motoare electrice, Pathfinder ar trebui să fie capabil să decoleze vertical și să atingă viteze de până la 120 de kilometri pe oră.

Citește și: Obiectele doborâte deasupra SUA ar putea fi „extraterestre", potrivit Pentagonului

Cât costă să alimentezi cu heliu "Pathfinder 1"?

Spre deosebire de predecesori notorii, precum Hindenburg, dirijabilul se bazează pe heliu, mult mai puțin volatil. În comparație cu hidrogenul, heliul este semnificativ mai scump, iar aprovizionarea variază foarte mult: umplerea "Pathfinder 1" costă, în cel mai bun caz, 250.000 de dolari.

Citește și: VIDEO Misterul zborului MH370, dispărut cu 239 de pasageri la bord: "Mesajul" sumbru al pilotului

În prezent, se discută dacă dirijabilele gigant vor fi vreodată mai atractive pentru companiile aeriene din punct de vedere economic: Hindenburg , cel mai mare avion construit vreodată, cu o lungime de 245 de metri, a putut transporta o sarcină utilă de aproape zece tone datorită umplerii cu hidrogen. Dacă zeppelinul ar fi fost umplut cu heliu, acesta nu ar fi putut decola deloc. Pentru comparație: avionul de transport militar C-5 Galaxy poate transporta 135 de tone de sarcină utilă.

Scurt istoric 

Primele dirijabile și-au primit numele de la inventatorul lor, Ferdinand Graf von Zeppelin , care a înregistrat primul brevet pentru un "avion dirijabil cu mai multe corpuri de susținere" în 1898. Timp de mulți ani după aceea, Germania a fost lider în dezvoltarea așa-numitelor Zeppeline. Din cauza mai multor accidente tragice și a îmbunătățirii rapide a avioanelor, aeronavele au dispărut apoi din ce în ce mai mult.

Dacă astăzi vedeți un "Zeppelin" pe cer, este aproape sigur că este un dirijabil. În timp ce zeppelinele aveau o structură rigidă, practic toate dirijabilele moderne se bazează pe presiunea gazelor pentru a-și menține forma.

Dirijabilele, din nou aeronavele viitorului?

Dirijabilele ar putea reduce în viitor emisiile de CO2, generate de călătoriile cu avionul și de transportul de marfă.

Pe lângă cei 13 saci de heliu, care, potrivit companiei, folosesc cele mai noi materiale compozite, compania americană  se bazează pe tehnologie de vârf și în alte domenii: un senzor lidar este folosit pentru a monitoriza în mod constant nivelul de gaz și distribuția heliului.

Datorită tehnologiei moderne a dronelor, giganticul Pathfinder 1 ar trebui să fie ușor de controlat chiar și pentru un singur pilot.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te