1200 de salariaţi, din două unităţi siderurgice din România, sunt în pericol. O mare companie siderurgică, Donalam, cere protecţia statului contra dumpingului practicat de China.
Donalam, subsidiara românească a grupului italian Beltrame, unul dintre cei mai mari producători siderugici din Europa, care deține în România combinatele de profil de la Călărași și Târgoviște, cere protecția statului român.
Este vorba despre concurența neloială din afara Uniunii Europene. Tarifele de 25% pe importurile de oțel în Statele Unite, anunțate de Donald Trump, sunt un exemplu sugerat de Donalam statului român.
1200 de salariaţi, în pericol. O mare companie siderurgică din România cere protecţia statului
Siderurgistul argumentează că industria oțelului din România traversează cea mai grea perioadă din ultimele decenii, confruntându-se cu provocări care pun în pericol supraviețuirea producătorilor locali.
În aceeaşi situaţia sunt ArcelorMittal Hunedoara şi Liberty Steel Galaţi, care au oprit producţia. Galaţiul a făcut-o încă de anul trecut.
″Importurile masive de oțel ieftin din afara UE (Turcia, China, Egipt și statele Maghreb) au explodat cu 27%, în ultimul an, sufocând producătorii europeni.
Citeşte şi: O mare unitate industrială îşi întrerupe activitatea. În joc sunt 600 de salariaţi
Aceştia sunt obligați să respecte standarde stricte de mediu și să suporte costuri de producție mult mai ridicate.
"În timp ce Uniunea Europeană asistă la prăbușirea industriei siderurgice, alte țări, inclusiv Statele Unite și Chinaș își protejează producătorii prin măsuri concrete", spune Donalam.
De exemplu, arată Donalam, care este firma românească a grupului Beltrame, "noile tarife de 25% impuse de Donald Trump pentru importurile de oțel, fără excepții sau scutiri, demonstrează o abordare strategică pentru apărarea economiei interne″.
Citeşte şi: Slujbele a 4.700 de salariaţi, în pericol. Importurile ieftine sufocă siderurgia românească
Ei adaugă că UE în schimb rămâne vulnerabilă, fără politici de protecție comparabile, expunându-și industria la concurență neloială și dumping masiv.
Fără acțiuni urgente, Europa riscă să devină dependentă de importurile din afara blocului comunitar, în detrimentul propriilor producători, spune compania.
Consumatorii industriali din România plătesc cele mai mari prețuri finale la energie electrică din UE, un adevărat handicap competitiv, mai susține Donalam.
1200 de salariaţi, în pericol. Creşte preţul energiei
″În ianuarie, prețul final al energiei plătit de un consumator industrial a fost de 139 euro/MWh, în timp ce în Italia a fost 71 euro/MWh, în Franța - 56 euro/MWh.
În Bulgaria, a fost plafonat la 108 euro/MWh. În România, la mijlocul lunii februarie, constatăm o creștere dramatică doar a prețului spot al energiei active, la aproximativ 200 euro/MWh.
1200 de salariaţi, în pericol. O mare companie siderurgică din România cere protecţia statului - Foto: viktormacha.com
Devine clară necesitatea implementării de urgență a unei scheme de ajutor de stat solidă, capabilă să protejeze real industria în fața exploziei prețurilor la energie.
Donalam are 808 salariaţi la Călăraşi, la combinagtul care anterior s-a numit Siderca, şi alţi 600, la fostul COS (Combinatul de Oţeluri Speciale) Târgovişte, ulterior devenit Mechel Târgovişte.