Toto Cutugno a murit după o grea suferință. Pierduse doi copii, iar sora i-a murit în brațe

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.08.2023 - 20:47

Toto Cutugno a murit, marţi, după o luptă cu o boală nemiloasă. Artistul avea 80 de ani. Povestea vieții lui a fost presărată cu drame uriașe.

SHARE

Toto Cutugno a murit, marţi, după o luptă cu o boală nemiloasă. Artistul suferea de cancer metastatic la prostată, iar starea sa s-a degradat în ultima perioadă din cauza afecțiunilor cronice.

Atunci când s-a născut, în Fosdinovo, Toscana, micul Salvatore Cutugno era pur, sănătos, inocent. Apoi l-a luat viaţa şi a-nceput să-l izbească de toţi pereţii. Când avea 5 ani, surioara lui a murit lângă el, sufocându-se cu mâncarea. Asta i-a provocat stres.

Dramele lui Toto Cutugno

Tatăl său era marinar și cânta la trompetă, deci, cum s-ar spune, Toto avea istoric muzical în familie.

Rosanna Cotugno (a se observa – Cotugno, nu Cutugno), surioara lui Toto, a fost în centrul unei tragedii, care i-a marcat muzicianului viaţa. La vârsta de 5 ani, lângă el, aceasta s-a sufocat în timp ce mânca, ceea ce a fost o sursă de stres pentru copil.

Moartea fetiţei l-a făcut pe micul Salvatore să devină melancolic, introvertit şi extrem de serios. Mai târziu, familia lui s-a mutat în La Spezia. Băiatul a mers la o școală de muzică, pentru a învăța să cânte la trompetă. Apoi, a decis să înveţe să cânte la acordeon, chitară şi tobe.

Pentru copil, asta, în formarea sa ca viitor muzician, a fost esenţial. Trompeta e instrument solo şi de acompaniament. Percuţia face parte, împreună cu contrabasul sau chitara bas, din secţia ritmică a ansamblului.

Citeşte şi: 100 ani de la naşterea lui Malagamba, care a creat moda ce îi poartă numele. Ce era un malagambist?

Percuţionistul trebuie, ca să asigure ritmica, să asculte basul, ceea ce îl face să înţeleagă partea tonală a muzicii, iar chitara i-a împlinit înţelegerea mecanismelor armonice. Astfel, prin educaţie, au fost puse bazele compozitorului de succes Toto Cutugno, de mai târziu.

Mai târziu, tatăl său a fost cel care a creat un grup muzical, numit Albatros, în care Salvatore era toboșarul, dar cânta şi la pian şi făcea şi vocea. În anii '50, Cutugno a început să colecționeze viniluri. Acum, are o colecţie de mii de discuri.

Deci, încă o trăsătură de caracter. Recapitulăm: stresat, melancolic, interiorizat, viziune şi idei muzicale, consecvenţa colecţionarului pasionat de muzici.

În "Colecţionarul", scriitorul britanic John Fowles portretizează un colecţionar de femei adolescentine, pe care le tratează ca pe nişte fluturi fixaţi cu acul, în insectar. Măcar Toto colecţiona muzică bună.

Citeşte şi: Mesajul primit din lumea de dincolo de Cotabiță, care s-a întors din morți. „Am văzut lumina albă”

Stresat a fost Toto Cutugno în adolescenţă, când înota îndelung, visând, pe malul Mediteranei, şi făcându-şi planuri despre cum îi va arăta viaţa. Stresat a fost când, din percuţionist şi compozitor al trupei Albatros (care a existat între anii 1974 şi 1978), a fost forţat de desfiinţarea formaţiei să devină solist şi cantautor.

Toto Cutugno a murit după o grea suferință. Pierduse doi copii, iar sora lui i-a murit în brațe. 

Şi i-a mai şi reuşit. Adică Albatros a participat la Festivalul San Remo, unde s-a clasat pe trei, cu "Volo 504", o baladă pop, unde cânta la pian, apoi intra pe solistică, în duet.

Este o melodie care aduce cu "Vara indiană" şi cu "Et si tu n'existais pas", marile succese ale lui Joe Dassin, iar asta nu e o chestiune întâmplătoare, pentru că el este compozitorul acestor hituri globale.

Ca să fim corecţi, la "Et si tu n'existais pas" mai sunt încă patru care au tot şlefuit melodia. Iar "Vara indiană" a lui Joe Dassin a fost bazată pe melodia "Africa", postată în deschiderea acestui articol, scrisă de Toto Cutugno, Vito Pallavicini, Pasquale Losito și Sam Ward, lansată inițial de trupa lui Toto Cutugno, Albatros.

Citeşte şi: Al doilea soț al Angelei Similea despre idila acesteia cu Florin Piersic. „Actorul era căsătorit”

Apoi, el singur, după ce Albatros s-a desfiinţat, a câştigat concursul Festivalului San Remo, în 1980, cu hitul "Solo noi", conform cultureoeuvre.com. Practic, vorbim despre un mare muzician italian PopRock, care a compus peste 400 de cântece şi trebuie respectat.

Merită să spunem şi asta: probabil că numele trupei sale, Albatros, făcea cumva trimitere la marele hit global de atunci, al trupei britanice de BluesRock Fleetwood Mac, semnat de muzicianul de Blues Peter Green.

Stresat a fost şi atunci când dragostea vieţii lui, soţia sa, Carla, care era însărcinată şi trebuia să-i facă gemeni, a aflat că este mai bine să nu îi aibă şi a făcut întrerupere de sarcină, conform life.ro. Pentru sănătatea ei. Şi aşa, în loc să aibă patru copii cu Carla, nu are nici măcar unul singur.

Cancer

Tot stresat la maximum a fost atunci când a făcut un copil din flori cu o altă femeie, de care s-a simţit atras, după ce a cunoscut-o într-un avion. Fetiţa lui din flori, Nico, s-a mutat în casă cu familia Cutugno.

Şi, în fine, tot stresat la maximum a fost şi în ultimii 16 ani din viaţa lui, până în prezent, de când a aflat că are cancer la prostată.

O boală cu care se luptă de atunci, care a intrat în retenţie, iar acum a revenit, dând în metastază. Motiv pentru care şi-a amânat concertul pe care trebuia să-l susţină în România, în martie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te