O mare actriţă este judecată pentru fraudă fiscală. Implicată în Scandalul Panama Papers

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.10.2023 - 13:52
O mare actriţă este judecată - Foto: Flickr/deepskyobject

Marea actriţă franceză, Isabelle Adjani, o vedetă a cinematografiei franceze, urmează să fie judecată astăzi, la Paris, pentru fraudă fiscală şi spălare de bani, fiind suspectată că a disimulat o donaţie, sub forma unui împrumut.

SHARE

Ea şi-ar fi stabilit în mod fictiv domiciliul în Portugalia, acuzaţii pe care artista le neagă cu fermitate, informează AFP.

Apărarea ei va cere amânarea procesului, întrucât actriţa nu a putut lua avionul din Statele Unite, din cauza unei "boli acute, care a fost certificată de un medic newyorkez", au declarat avocaţii vedetei.

O mare actriţă este judecată pentru fraudă fiscală

Isabelle Adjani, în vârstă de 68 de ani, era vizată de o anchetă din 2016, în urma Scandalului Panama Papers.

În dezvăluirile făcute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), ea era citată ca deţinătoare a unei companii în Insulele Virgine Britanice.

Investigaţiile nu au putut să arate nicio infracţiune asociată cu acea companie offshore, dar au scos la iveală alte suspiciuni, care au dus la o citaţie, din partea Parchetului Naţional Financiar, de a se prezenta în instanţă.

Citeşte şi: Veste dramatică: Bruce Willis vorbește foarte greu. „Uneori e fericit, chiar dacă nu o poate spune”

În primul rând, este pusă sub semnul întrebării suma de 2 milioane de euro, transferată de Mamadou Diagna NDiaye, un influent om de afaceri senegalez, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic şi fost sportiv, totodată membru al Comitetului Internaţional Olimpic.

Actriţa franceză este suspectată că a trecut acea donaţie în documentele fiscale sub forma unui împrumut, ceea ce i-ar fi permis să se sustragă de la plata unor taxe de transfer de 1,2 milioane de euro.

"Toate elementele din dosar şi ancheta ne permit să demonstrăm fără nicio ambiguitate sau îndoială posibilă că clienta noastră a beneficiat în 2013 de un împrumut, de la un prieten apropiat", au dat asigurări avocaţii ei.

Citeşte şi: VIDEO Adriano Celentano, căsătorit de 59 de ani cu o actriță italiană. Cu cine a înșelat-o

"Acest împrumut a făcut obiectul unui contract, înregistrat legal la administraţia fiscală franceză, încă de la semnarea sa, din 2013, aşa cum prevede legea. Împrumutul se află astăzi într-un stadiu avansat de rambursare", au adăugat ei.

În plus, actriţei Isabelle Adjani i se reproşează că şi-a stabilit în mod fictiv domiciliul în Portugalia, evitând astfel plata unui impozit pe venit în valoare de 236.000 de euro.

"Deşi a existat o divergenţă de opinie cu administraţia fiscală, în ceea ce priveşte localizarea rezidenţei sale fiscale în anii 2016 şi 2017", actriţa "nu mai are astăzi nicio datorie fiscală, nici în Franţa, nici în Portugalia, şi a plătit tot ceea ce datora", potrivit apărării sale.

Isabelle Adjani, o actriţă-far a anilor 1980-1990, a apărut tot mai rar pe marile ecrane, în ultima perioadă, dar continuă să facă senzaţie cu fiecare interpretare a sa, din producţii de film, teatru şi televiziune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te