Newsweek. Born in USA. Now in Romania

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 11.05.2018 - 01:15

Un pilot britanic care a luptat în Primul Război Mondial a pariat totul pe o publicație, tocmai în perioada tulbure a Marii Depresiuni. A reușit.

SHARE

17 februarie 1933. Pe tejghelele americane apare o revistă pe a cărei copertă sunt așezate șapte fotografii alb-negru cu cele mai importante evenimente ale săptămânii. Deasupra lor, pe o bandă portocalie, scrie cu litere mari News-Week

Fondatorul publicației care va marca jurnalismul mondial, pilotul și editorul de știri externe Thomas J.C. Martyn, adunase de la magnații vremii 2,5 milioane de dolari, tipărind revista care își propunea să le aducă americanilor tocmai cele mai importante știri ale săptămânii.

„Dacă priveai situația la rece, părea cel mai nepotrivit moment să începi o afacere, dar eu mă gândeam că tocmai situația economică foarte gravă favoriza nașterea unui nou proiect jurnalistic. M-am gândit că volumul mare de informații și impactul asupra cititorilor vor crește, iar oamenii vor vrea să citească analize coerente“, a povestit Thomas J.C Martyn, într-un volum de memorii publicat de nepoata lui, în 2015. 

Alungat după patru ani

Destinul lui Martyn, care anterior lucrase la concurentul „Time“, s-a legat de News-Week doar patru ani: în 1937, revista s-a unit cu „Today“, iar fondatorul a fost eliminat din consiliul de administrație cu o compensație de 10.000 dolari. 

După acest episod, Thomas J.C Martyn și-a lăsat familia în Statele Unite – cei doi copii și soția, Helen, fiica unui magnat al mătăsii din Manchester - și a plecat în America de Sud, unde s-a recăsătorit și a trăit până la moarte, în 1979.

În anii ‘60, nepoata sa, Anne Martyn Alexander, l-a vizitat în Agrolandia, Brazilia, împreună cu tatăl ei, băiatul pe care Martyn îl lăsase în SUA. Atunci, fondatorul Newsweek l-a rugat pe fiu să îi publice  amintirile, însă acesta nu s-a ținut de cuvânt. La moartea tatălui, Anne a găsit manuscrisele în dulap și le-a tipărit în 2015. Cea mai pregnantă amintire a lui Anne cu bunicul său este portretul în ulei, în care era zugrăvit în uniforma Forțelor Aeriene britanice, cu un picior de lemn, în locul celui adevărat, pe care îl pierduse în război.

„Oz“ Elliot reinventează revista

În 1937, News-Week a renunțat la cratima din titlu, după decizia redactorului-șef Malcolm Muir. Și Thomas Martyn a povestit în memoriile sale că și-a dorit grafia fără  cratimă, însă pe vremea sa echipa editorială nu a fost de acord. Între 1950 și 1962,  popularitatea Newsweek a fost în creștere, iar vânzările au ajuns la 1,5 milioane de exemplare.

Un moment important în existența revistei este anul 1961, când publicația a fost cumpărată de Washington Post. Jurnalistul Osborn „Oz“ Elliott, care avea să devină redactor-șef, a fost cel care a reinventat Newsweek, transformând-o într-un competitor veritabil pentru „Time“ în anii ‘60. La rândul său, fost jurnalist la „Time“, Elliott a petrecut la Newsweek 16 ani, până în 1976. A pus pe tapet problemele curente ale societății americane și a adus editorialiști importanți care să semneze în revistă, printre care și laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Milton Friedman.

Articolele despre mișcarea drepturilor civile au adus revista pe buzele tuturor americanilor. Astfel, în anii ’60, a scos două numere despre problemele cu care se confruntau afro-americanii. Modest, Elliott a recunoscut că Newsweek a mai avut și momente de proastă inspirație: astfel, în 1964, a criticat Beatles, care veneau pentru prima dată în America, notând că sunt „o catastrofă din punct de vedere muzical, aproape un dezastru“.

Dispozitivele secrete ale lui Nixon și scandalul Clinton

În 1973, reporterul James M. Cannon a scris o anchetă despre dispozitivele secrete de ascultat ale preşedintelui Richard Nixon. Această dezvăluire, alături de investigațiile publicate de Washington Post, a dus la demisia lui Nixon, în august 1974. De altfel, un an mai târziu, Edward Kosner, editorul care a coordonat ancheta despre scandalul Watergate, a devenit șef la Newsweek, până în 1979.

Și alți jurnaliști notorii au semnat în publicația americană: George Will și Anna Quindlen, laureați ai Premiului Pulitzer. George Will a fost desemnat, în 1986, de către The Wall Street Journal, unul dintre cei mai influenți jurnaliști din lume.

În 1986, Newsweek a lansat prima ediție într-o limbă străină, japoneza. La sfârșitul secolului XX, Newsweek avea ediții în Asia, America Latină și Australia. În 1993, a inovat din nou piața revistelor: a introdus o ediție care putea fi citită pe CD, iar în 1998 s-a lansat site-ul Newsweek.com. Tot în 1998, jurnalistul de investigații Michael Isikoff  a aflat primele detalii despre ceea ce avea să devină afacerea Bill Clinton – Monica Lewinsky, dar Newsweek a ezitat să publice informația. Bloggerul Matt Druge a fost cel care a scurs detaliul în mediul online.

Vândută pe un dolar

În 2008, revista a început să aibă probleme financiare și a trecut printr-o restructurare. După doi ani de criză, Newsweek a fost cumpărată cu un dolar de către Sidney Harman, om de afaceri cu un rol important în evoluția industriei audio. Acesta și-a asumat datoriile revistei, în valoare de 50 milioane de dolari.

La sfârșitul lui 2010, Newsweek s-a unit cu „The Daily Beast“, iar Tina Brown, redactor-șef al site-ului, a devenit editor al ambelor publicații. Noua companie, The Newsweek Daily Beast Company, era deținută în proporție de câte 50% de IAC/InterActiveCorp și Harman.  

În 18 octombrie 2012, IAC a anunțat, după retragerea partenerilor, că va închide ediția tipărită, după 80 de ani de apariție. În august 2013, IBT Media a cumpărat Newsweek de la IAC, dar nu și The Daily Beast. În 7 martie 2014, ediția tipărită a revistei Newsweek a fost relansată, cu un cover story despre inventatorul Bitcoin. În octombrie 2014, revista a devenit din nou profitabilă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te