Părintele seriei Brigada Diverse, acuzat de furt. Filmul, oprit. A fost însurat cu o celebră actriță

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.10.2023 - 13:11
Mircea Drăgan, regizorul seriei Brigada Diverse - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Mircea Drăgan, regizorul seriei Brigada Diverse - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Ioana Drăgan

Mircea Drăgan, regizor și părintele seriei „Brigada Diverse” va fi acuzat de furt în urma unei înscenări. Seria, care trebuia să aibă 11 episoade, va fi oprită. Mircea Drăgan a fost însurat cu o frumoasă actriță, Ioana Drăgan. Azi, sunt 91 de ani de la nașterea lui regizorului.

SHARE

Mircea Drăgan a fost scenarist și regizor pentru seria „Brogada Diverse”. Seria trebuia să cuprindă 11 filem, dar până la urmă s-au turnat doar 3. Seria s-a oprit după ce scenarsitul Mircea Drăgan și Nicolae Țic au fost acuzați fără temei de plagiat. Acuzațiile au fost nefondate.

Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Părintele seriei Brigada Diverse, acuzat de furt. Filmul, oprit. A fost însurat cu o frumoas actriță

Mircea Drăgan a regizat „Brigada Diverse în alertă” (1971) în care au jucat Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin şi Puiu Călinescu în rolurile principale. De asemenea, a fost scenarist, alături de Nicolae Țic, pentru „Brigada Diverse intră în acțiune” (1970), „Brigada Diverse în alertă!” (1971), „B.D. la munte și la mare” (1971).

Mircea Drăgan s-a născut în urmă cu 92 de ani. În anul 1995, a terminat Univeristatea de Teatru și film din București, șef de promoție.

Citește și: Ne-au făcut să râdem, dar cei patru „milițienii” din Brigada Diverse au avut un destin tragic

Mircea Drăgan este angajat ca regizor, prin repartiţie guvernamentală, la Studioul cinematografic „Bucureşti”.

Momentul săui de popularitate a fost acela în care a devenit regizor și scenarist pentru filmele din seria B.D., așa cum am menționat mai sus. Seria a fost întreruptă după acuzații nefondate de plagiat aduse scenariștilor. Realitatea era că filmul dobândise o popularitate uluitoare și deranja comuniștii. 

Acuzații nefondate de palgiat

 În decembrie 1971, revista „Săptămâna” a publicat scrisoarea deschisă a doi scenariști care semnalau „asemănările stupefiante de situaţii, de personaje şi de replici“ din „Brigada Diverse“ şi proiectul lor, „Caravana”, contractat şi preluat de „Studioul Cinematografic Bucureşti” în anul 1965, dar care nu a mai apărut. 

Acuzațiile se refereau la prima parte a filmului, „Prafuri pentru mama-mare“. Cazul a ajuns până la Tribunalul Suprem al RSR, unde Mircea Drăgan şi Nicolae Ţic au fost achitaţi, cu toate că avocatul lor a avut o pledoarie memorabilă.

Cu toate acestea, acuzațiile au fost suficiente pentru ca partidul comunist să suspende realizarea altor 8 filme B.D. care erau programate să fie turnate.

Interesant este că prin aceste filme, miliția a vrut să își spele imaginea, iar scenaristul și regizorul erau în contact direct cu Ministerul de Interne. Ei au fost consiliați de ofițeri superior din miliție și li s-a pus la dispoziție cazuri interesante de un de să se inspire. Apoi, după cazul de plagiat, finațările și poriectul s-a tăiat.

„În seria a patra urma să o apucăm şi noi, adică Trandafir, Patraulea şi Gogu, pe drumul cel bun. Scenariul era scris, numai că a apărut cineva din Comitetul Central, tare... de cap, căruia nu i-a plăcut“, a spus Puiu Călinescu într-un interviu.

Citește și: Ce urma să se întâmple cu Gogu, Patraulea și Trandafir în seria 4 din B.D. care a fost interzisă

Carriera sa acontinuat și după momentul B.D., dar parcă la o intensitate mai mică. A regizat  ”Ștefan cel Mare — Vaslui 1475” (1974); ”Frații Jderi” (1974); ”Cuibul salamandrelor” (1976) – cu Ray Milland, Stuart Whitman şi Gheorghe Dinică în distribuţie – ; ”Aurel Vlaicu” (1977); ”Plecarea Vlașinilor” (1982); ”Întoarcerea Vlașinilor” (1983); ”Raliul” (1984); ”Cucoana Chirița” (1986); ”Chirița în Iași” (1987); ”Atac în bibliotecă” (1992) – ultimul său film, cu Alexandru Bindea, Mihai Boghiţă şi Eugenia Bosânceanu în distribuţie.

Regizorul Mircea Drăgan a murit la 30 octombrie 2017, la vârsta de 85 de ani, la Râmnicu Vâlcea.

Căsătorit cu o frumoasă actriță

A fost căsătorit, din 9 august 1963, cu actriţa Ioana Drăgan, cei doi având o fiică. Ioana Drăgan s-a născut pe 21 august 1937 la București. A urmat studii de tehnică cinematografică - tehnician la laboratorul TVR (1960-1963). Ioana Drăgan a apărut în aproape 20 de filme, dar și în cele 3 din seria Brigada Diverse scrise de soțul său.

Cum trebuiau să se numească cele 3 B.D.

Brigada Diverse intră în acțiune trebuia să se numească „Brigada mărunțișuri”. Există și o replică edificatoare în acest sens: „Bine, tovarăşi din «Brigada Mărunţişuri», daţi alarma şi puneţi în mişcare atâţia oameni pentru un amărât de purcel!“, a spus personajul interpretat de Iurie Darie. Filmul a vândut 4,6 milioane de bilete în cinema.

Brigada Diverse în alertă!  s-a numit „Brigada se afirmă” și s-a lansat în iulie 1971. A vândut un număr și mai mare de bilete: 5,6 milioane.

B.D. la munte și la mare ar fi trebuit să se cheme „Brigada se agită”. A avut premiera în decembrie 1971 și a fost văzut de aproape 5 milioane de spectatori în cinematografe. 

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te