Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
9.457.295 Votanți în România
52,52 %
813.845 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

FOTO Mihai Șora, Cristian Gațu și Larisa Iordache, colegi de bancă, la Ora de caligrafie

DE Newsweek România | 12.09.2019 - 11:57
Cristian Gațu, alături de o elevă care învață să scrie caligrafic. Foto Octavian Cocoloș
Cristian Gațu, alături de o elevă care învață să scrie caligrafic. Foto Octavian Cocoloș

Mihai Șora, Florin Gheorghiu, Cristian Gațu, Octavian Bellu, Ana Barton, Mihaela Pellegrini, Alina Alexoi, Amalia Enache, Larisa Iordache și Vali Moraru s-au întâlnit, miercuri, cu elevii la prima Oră de caligrafie.

SHARE

Mesajul transmis: sportul și școala trebuie să meargă foarte bine împreună. Altfel nu se poate. Aflată anul acesta la a treia ediție, Ora de caligrafie este un eveniment organizat de PiArt Vision împreună cu Muzeul Național Cotroceni, în preajma începerii noului an școlar.

„Faptul de a scrie citeț e o dovada că îl respecți pe cel care urmează să citească ceea ce ai scris. Dacă scrii neglijent, înseamnă că nu-ți pasă de cel care vine acolo să vadă ce ai scris tu. Fiți la fel de buni elevi, pe cum sunteți buni sportivi.

Cultivați-vă mintea și corpul, 'Mens Sana In Corpore Sano', cum spuneau strămoșii noștri”, le-a spus Mihai Șora copiilor veniți la Ora de caligrafie. Filosoful a evocat orele de sport din copilăria sa, care erau „reconfortante după atâta stat în bancă” și îi ajutau pe copiii studioși să fie „contemporani cu propria vârstă”.

Mihai Șora a participat la Ora de caligrafie de la prima ediție. Foto Octavian Cocoloș

„Mulțumesc tuturor celor care susțin acest demers în favoarea caligrafiei ca materie obligatorie în programa școlară. Sportul și educația nu sunt activități alternative, sportul este o parte necesară a educației, la fel cum educația este necesară oricărui sportiv de performanță”, a spus Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Național Cotroceni, în cuvântul de bun venit.

„Fiecare copil are dreptul să îți exploreze talentul și înclinațiile. Prin scrisul de mână ne oferim acel răgaz necesar filtrării gândurilor de zi cu zi, într-o lume care ne bombardează zilnic cu o cantitate uriașă de informații.

În același timp, practicarea sportului încă din copilărie ne dezvoltă reziliența, spiritul de fair play și dorința de a ne autodepăși. Cred că România educată trebuie să garanteze posibilitatea elevilor să practice un sport de performanță, având totodată sprijinul necesar pentru a excela în mediul academic”, a completat Ligia Deca, consilier de stat - Departamentul Educaţie şi Cercetare.

„Sistemul de educație e în continuare precar. Naște generații întregi de copii obosiți, buimaci sau fără chef de învățătură. Stau 6-7 ore la școală, fac meditații, pian, balet, 2-3 ore le consumă pentru teme. Iar cei care fac sport au în plus antrenamente, competiții, cantonamente. E greu. Haideți să facem să fie mai ușor. Mai deștept. Căci școala și sportul trebuie să meargă împreună.”, a spus Călin Hera, Co-founder PiArt Vision.

„Educația este esențială. Un om educat este, pur și simplu, un om mai bun și, bineînțeles, mai performant în domeniul în care activează. Iar un sportiv cu școală, cu siguranță, va ști să-și folosească inteligența și pe teren. Pentru că, de foarte multe ori, sportul este despre strategie și tehnică”, a spus Oana Ivan, co-founder PiArt Vision

Ora de caligrafie a fost susținută în acest an de doamna învățătoare Cristina Ciripoiu, de la Școala gimnazială „Sfinții Constantin și Elena” din București, ea însăși mama unui tânăr care face sport de performanță.

După ora de caligrafie propriu-zisă invitații, care au fost colegi de bancă ai copiilor, și-au împărtășit experiența și le-au spus copiilor de ce educația trebuie să ocupe un loc important în viețile lor.

„În copilărie, foarte mult din timpul meu și al colegelor de la lotul olimpic a fost ocupat cu antrenamentele. Dar am avut noroc de oameni foarte buni, care mi-au spus când și cum să învăț carte. Acum înțeleg de ce atunci antrenorii insistau mereu să ne facem temele. Asta m-a ajutat să fiu omul care sunt azi.”, a mărturisit multipla campioană la gimnastică, Larisa Iordache.

Schimb de experiență cu Octavian Bellu. Foto Octavian Cocoș

Ea a fost completată de antrenorul Octavian Bellu: „Sportul te formează social, prin spiritul de echipă, rezistența la efort, la durere, depășirea situațiilor grele, spontaneitate. Am avut mereu preocupare și pentru educația gimnastelor. Au fost unele care au venit la lot în clasa întâi și au plecat la 20 de ani. Iar atunci când au ajuns să dea bacalaureatul erau pregătite atât la învățătură cât și ca mari sportive”, a declarat cel considerat „cel mai de succes antrenor din lume”.

Florin Gheorghiu, marele șahist român care a fost egalul lui Bobby Fischer într-un meci memorabil, a oferit o soluție: „În toată Europa, șahul se predă la școală și acest lucru îi ajută foarte mult pe copii, le ordonează gândurile. Ar fi o idee foarte bună și în România”, a spus marele maestru.

La rândul lui, Cristian Gațu, despre care se spune că ar fi cel mai tehnic handbalist din lume, și-a dezvăluit secretul: inteligența cultivată și munca: „Am avut șansa să am doi părinți jurnaliști, unul pe sport, celălalt pe economic, și am negociat cu ei să mă lase să fac sport, cu condiția să mă țin de școală. Și le-am făcut pe amândouă, încă din clasa întâi.”, a spus multiplul campion.

Cristian Gațu, alături de o elevă care învață să scrie caligrafic. Foto Octavian Cocoloș

„Există în fotbalul juvenil din România multe cluburi și foarte mulți copii talentați. Dar asta nu mai este suficient astăzi. Copiii trebuie crescuți în mentalitatea sportului mare, de performanță. Noi, antrenorii și părinții, trebuie să îi ajutăm pe copii să devină oameni adevărați.”, a declarat Mihaela Pellegrini, care a înființat o academie de fotbal, Juventus Academy București, axată deopotrivă pe pregătire sportivă și educație.

Alina Alexoi, jurnalistul sportiv care a transmis zeci de competiții și a cunoscut sute de sportivi uriași, a punctat: „În zilele noastre, toți sportivii, din toată lumea, se pregătesc după cele mai moderne metode, au acces la tehnologii de ultima oră. Diferența o face educația. Iar din experiența mea vă spun că marii campioni au știut întotdeauna să își transmită emoția”, a spus jurnalista.

„Un copil care merge la antrenamente trebuie să știe că este important să scrie frumos și corect și să învețe carte nu pentru că acest lucru îi va ajuta neapărat în activitatea sportivă, ci fiindcă astfel va deveni un om bun și respectat”, a declarat jurnalistul Vali Moraru, care s-a arătat impresionat de copiii care i-au fost colegi de bancă.

„Îmi pun speranța că nu doar ei, copiii, vor crește frumos scriind frumos, ci și că noi vom ști să alegem o generație frumoasă de conducători și de sportivi”, a adăugat jurnalista Amalia Enache.

Deși nu au putut să vină la eveniment, marii noștri campioni Laura Badea și Ivan Patzaichin au ținut să le transmită participanților câteva gânduri.

„Dragi copii, aveți șansa ca, ajutați de profesori, susținuți de părinți și de comunitate, să deveniți tot ceea ce vă doriți în viață: să fiți învingători!”, a scris Laura Badea.

„Alegeți-vă cu înțelepciune prieteniile, înconjurați-vă de oameni buni și lucruri frumoase, nu vă lăsați doborâți de nereușite de moment și, mai ales, urmați-vă visul”, a transmis Ivan Patzaichin.

O posibilă concluzie-îndemn i-a aparținut scriitoarei Ana Barton: „Sportul îți asigură echilibrul mental și emoțional. V-o spun ca fostă sportivă de performanță. Am făcut gimnastică, apoi baschet și handbal și eram olimpică la limba română”.

Ora de caligrafie este un eveniment organizat de PiArt Vision în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni, cu sprijinul Backstage Production Group, Editura Paralela 45, Herlitz România și Inquam Photos.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te