Expoziția care spune povestea celebrei rochii de cristale a lui Björk, creată de doi artiști români

DE Romulus Preda | 15.04.2022 - 15:57
Lana Dumitriu, designer vestimentar

Heritage RE:CODED, una dintre cele mai mari surprize pregătite de organizatorii Romanian Creative Week, propune publicului o experiență audio-video inedită, realizată de studioului de design multidiciplinar Foræva, fondat de designerul vestimentar Lana Dumitru și de Vlad Țenu.

SHARE

Heritage RE:CODED, una dintre cele mai mari surprize pregătite de organizatorii Romanian Creative Week (RCW) pentru ediția din acest an de la Iași, programată în perioada 20 – 30 mai, propune publicului o experiență audio-video inedită, realizată de studioului de design multidiciplinar Foræva,fondat de designerul vestimentar Lana Dumitru și de arhitectul Vlad Țenu.

Expoziția va fi găzduită de Galeria Tonitza, din Iași.  

Evenimentu leste o incursiune în explorările digitale și în procesele de design din culisele creării celebrei rochii din cristale Swarovski purtate pe scenă de către Björk, dar și prezentarea, în premieră, a unor ținute virtuale, a unor experimente în „machine learning” și tapiserii generate de AI (Inteligența Artificială).

Expoziția va prezenta, totodată,și materializarea acestor ample lucrări artistice, prin tehnologii noi, materiale și procese digitale automatizate, precum printarea 3D.  

O reflecție asupra moștenirii culturale lăsată generațiilor viitoare, Heritage RE:CODED este o celebrare a diversității și a patrimoniului etnografic, prin decodificarea și reinventarea motivelor grafice vechi de secole, cu ajutorului tehnologiei avansate.  

Fuziunea dintre arhitectură și modă este potențată, prin FORÆVA, de interesele comune ale designerului vestimentar Lana Dumitru și ale arhitectului Vlad Țenu. Acestea vin din sfera exprimării artistice, prin concepte noi de avangardă, inspirate de natură, de tradiție și meșteșuguri, de algoritmi și tehnologie.

Abordarea inovativă a procesului de design combină o gamă largă de talente din diferite arii de expertiză: design vestimentar, cel de bijuterii, design de produs și arhitectură, adesea materializată în lucrări de artă și colecții apărute în urma unor proiecte de cercetare sau a colaborărilor cu branduri. Colaborarea de succes cu Swarovski consolidează etosul și misiunea de a reinventa conceptul de meșteșug digital, de a împinge limitele imaginației și percepției asupra a ceea ce înseamnă viitorul tradiției.

Rochia premiată din cristale Swarovski a fost purtată pe scenă de către Björk în cadrul turneului Utopia și este expusă în prezent în muzeul Swarovski Crystal Worlds,din Austria

Aflat la cea de-a doua ediție, Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.

Înființată la Iași, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești. Parteneri în organziarea acestui amplu eveniment din capitala Moldovei sunt Palas, Primăria Municipiului Iași și Complexul Muzeal Național Moldova Iași.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te