Practic dintotdeauna sărbătorim nașterea lui Mihai Eminescu la 15 ianuarie. Anul acesta se împlinescu 175 de la darul pe care destinul sau divinitatea l-au oferit acestui popor prin venirea pe lume a acestui geniu încă necuprins în dimensiunea preocupărilor sale.
Cu toate acestea, multe indicii arată că, cel puțin în privința datei nașterii sale, trăim între-o eroare care persistă de 135 de ani, mai precis din anul morții sale, 1889.
De ce sărbătorim nașterea lui Mihai Eminescu în ianuarie? Eroarea care persistă de 135 de ani
15 ianuarie e o zi pe care-o asociem aproape automat cu Eminescu și nașterea sa. Din 2011, conform deciziei Camerei Deputaților din 16 noiembrie 2010, aceasta a devenit și Ziua Culturii Naționale, un lucru, de bună seamă, perfect logic.
Despre Mihai Eminescu știm că provenea dintr-o familie cu rădăcini în mica boierime: tatăl său, Gheorghe Eminovici, avea rangul de căminar, adică era un funcționar care se ocupa de strângerea dărilor puse pe cârciumi.
La rândul său, mama poetului, Raluca, era fiica stolnicului Vasile Iurașcu, cu ramificații vechi în neamul vornicului Dumitru Ştefan (circa 1624), în Moldova, vornicul comandând oastea pe timp de război, în lipsa domnitorului.
Citește și: FOTO Câte fotografii cu Mihai Eminescu există? De ce nu sunt mai multe?
Din căsătoria celor doi, petrecută în 1840, au rezultat 11 copii: 3 fete şi 8 băieţi. Vara, familia locuia la Ipoteşti, comuna Dumbrăveni, unde avea terenuri agricole, iar iarna se muta la Botoşani, unde deținea un imobil pe Calea Naţională din oraș.
Mihai a fost al șaptelea născut în familia Eminovici, venind pe lume în Botoșani, în clădirea aflată pe Calea Națională, numărul 179, unde există și o placă memorială.
Registrul de nașteri și botezuri pe anul 1850 al orașului Botoșani, în care e consemnată și cea a lui Eminescu - Foto: mihai-eminescu.ro
Pe aceeași placă se mai precizează că botezul copilului a avut loc loc pe 21 ianuarie 1850, la Biserica Uspenia din Botoşani, ctitoria Doamnei Elena Rareş, soția domnitorului Moldovei, Petru Rareș, în anul 1552.
De altfel, aceasta este singura dată absolut certă legată de perioada venirii pe lume a viitorului geniu.
Certificatul său de botez, din 21 ianuarie 1850, este semnat de preotul Ioan Stamate din Botoșani, de nașul copilului, stolnicul Vasile Iurașcu, cel care îi era și bunic matern, precum și de părinții copilului.
Primul care, cu autoritatea sa, a impus ziua de 15 ianuarie, a fost Titu Maiorescu. Deși, inițial, în studiul Eminescu și poeziile lui, publicat în „Convorbiri literare“ la 1 noiembrie 1889, scria „1849, Ipotești“, după doar câțiva ani se răzgândește.
Astfel, în 1892, în „Nota biografică” apărută la ediția a 6-a a volumului eminescian „Poesii” - prima apărând în 1889 - modifică data și locul nașterii.
Citește și: Cine i-a schimbat numele lui Mihai Eminescu? Cum se semna poetul?
Și totul din pricina lui N.D. Giurescu, cel care, tot în „Convorbiri literare“ din 1892-1893, p. 183, publică o scrisoare în care anunță descoperirea actului de naștere al poetului, prin mijlocirea prefectului de Botoșani, G. Cerchez, la Biserica Uspenia din Botoșani.
Astfel, în „Mitrica de nașteri și botezuri“, la „nr. curgătoriu trii“, apare ca dată a nașterii „cinsprezece ghenari“, iar ca dată a botezului „douăzeci și una ghenari“, potrivit romaniaiterara.ro.
Discuții au existat, așadar, încă de pe atunci, dar puțini îndrăzneau să-l contrazică pe Maiorescu. Gala Galaction afirma în epocă: „împotriva acestui act oficial – de botez – n.n. – e greu să cârtești, chiar dacă am avea unele bănuieli“.
Drept efect, data de 15 ianuarie 1850 e preluată ulterior inclusiv de un alt mare critic literar, George Călinescu, în lucrarea sa „Viața lui Mihai Eminescu, apărută în 1932.
Din acel moment, greutatea celor două nume face ca respectiva dată să devină un fel de „adevăr absolut”, fiind folosită și de majoritatea criticilor literari care au urmat.
Data a fost întărită și de o mărturie târzie, din 1909, a uneia dintre surorile poetului, Aglae, care, în schimb, pomenea de Ipotești ca loc al nașterii, în loc de Botoșani.
Dar chiar a fost aceasta data nașterii creatorului Luceafărului? Multe alte argumente arată că „nu”, dar se pare că mitologia a luat locul realității, în cazul lui Eminescu. Care ar fi aceste argumente? S-o luăm pe rând.
În foaia matricolă de la „K.K. Ober-Gymnazium“, tot din Cernăuți, așa cum a arătat încă din 1903 Radu I. Sbiera, e înscrisă o altă dată, „14 Dec. 1849“.
Theodor Ștefanelli, prietenul și colegul lui Eminescu, preciza, în 1914, că directorul de atunci al gimnaziului respectiv, Ștefan Wolf, „cerea cu mare strictețe actul de naștere și nu-l introducea pe elev în registrele liceului (…) până nu i se prezenta acest act”.
„Fost-a însă acest act de naștere exact? Mie însumi mi-a spus poetul atât în Cernăuți, cât și la Viena că s-a născut la anul 1849, fără să-mi numească ziua și locul nașterii“, adăuga Ștefanelli.
Casa din Ipotești a familiei Eminovici, unde a copilărit și micul Mihai - Foto: mihai-eminescu.ro
La rândul său, Iacob Negruzzi, cel care l-a publicat în 1892 chiar pe N.D. Giurescu - cel cu descoperirea actului de botez - a adăugat o notă, prea puțin luată în seamă de cercetătorii vieții lui Eminescu, dar esențială pentru stabilirea adevăratei date a nașterii poetului nostru național.
„În lista membrilor societăților Junimea din apr. 1878 și aflătoare la mine, Eminescu a scris cu mâna lui, în rubrica Data nașterii, următoarea însemnare: 1849, decembrie 1849 (Sf. Ignat) Botoșani“, scria Negruzzi.
Iar Sf. Ignat este, mai exact, Sf. Ignatie, unul dintre marii martiri din primele secole ale creștinismului, sîrbîtorit de Biserica noastră pe... 20 decembrie.
De aceea avem și tradiția de Ignat la acea dată, care a preluat numele Sfântului Mucenic. Prin urmare, însuși Eminescu trecuse ca dată a nașterii 20 decembrie 1849.
În epocă, lucrurile păreau clare celor interesați de biografia poetului. Iosif Vulcan, nașul său literar, cel care l-a debutat și i-a schimbat numele din Eminovici în Eminescu, scria fără șovăire: „s-a născut la 1849“, cunoscând, desigur, direct de la poet, această dată.
Apoi, una dintre iubirile poetului, Mite Kremnitz, cumnata lui Caragiale, la curent cu speculațiile din jurul datei nașterii poetului, scria în articolul „Un Lenau român” din 1910, că, totuși, ziua de 20 decembrie este cea exactă.
Aceeași dată, de 20 decembrie, a fost menționată, mai târziu, și de fratele poetului, ofițerul Matei Eminovici.
Citește și: Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Adevărul despre fiica celor doi
El spunea că ar fi văzut o însemnare a tatălui său, Gheorghe Eminovici, pe o veche Psaltire, care arăta că data nașterii acestuia ar fi fost 20 decembrie: „astăzi, 20 Decembrie anul 1849 la patru ceasuri evropienești s-au născut fiul nostru Mihai“.
Prin urmare, mai toate persoane care l-au cunoscut nemijlocit pe Eminescu, inclusiv prieteni și rude, au afirmat că acesta s-a născut la 20 decembrie 1849, dar data „oficială” s-a impus, ulterior, prin afirmațiile lui ND Giurescu, preluate, în 1889, de Titu Maiorescu, apoi de George Călinescu.
Iar prestigiul celor doi mari oameni de cultură a avut, iată, întâietate, chiar și față de ceea ce pare a fi, cel mai probabil, data de naștere reală a genialului Emin.