"Nu i-am putut găzdui pe toţi, dar sunt acolo, în spirit": sub naosul Catedralei Notre-Dame, arhiepiscopul Parisului a celebrat miercuri o liturghie în semn de omagiu adus celor 340.000 de donatori care au făcut posibilă reconstrucţia catedralei în cinci ani după incendiul din 2019, relatează AFP.
Notre-Dame, slujbă pentru cei 340 mii de donatori care au dat 846 de milioane € pentru reconstrucție
În cea mai mare parte traşi la sorţi, în jur de 1.500 dintre cei care au contribuit la acest proiect grandios şi-au luat locul miercuri dimineaţa în catedrală şi Mgr Laurent Ulrich i-a elogiat, în omilia sa, "ca simbol al fraternităţii celor care au donat pentru refacerea acestei catedrale".
"Eforturile dumneavoastră au fost răsplătite", a afirmat el, în centrul edificiului din secolul al XII-lea reconstruit identic după mai bine de cinci ani.
Fără îndoială, nu este piesa centrală a spectaculoasei restaurări, dar lângă intrarea principală din catedrală a fost amplasată o placă în semn de omagiu pentru "generozitatea a 340.000 de donatori din întreaga lume", distingându-i pe cei ale căror contribuţii s-au ridicat la zeci de milioane de euro.
Numele Bernard Arnault, Françoise Bettencourt Meyers, François Pinault şi familiile lor se află înscrise, la fel ca şi L'Oréal, LVMH, Fundaţia TotalEnergies şi The Walt Disney Company.
Dar la patru zile după redeschiderea oficială a Notre-Dame cu fast şi şefi de stat, slujba de miercuri dimineaţa îşi propune mai ales să celebreze donaţiile de la anonimi care au curs în număr mare după incendiul din 15 aprilie 2019.
"A fost un tsunami de generozitate", a declarat pentru AFP Sylvie Bretones, delegat general al Fundaţiei Notre-Dame, care a strâns aproape jumătate din cei 846 de milioane de euro din donaţii.
Catedrala Notre-Dame din Paris şi-a redeschis porţile sâmbătă seara, la peste cinci ani de la incendiul care a devastat-o în 2019, în prezenţa a circa patruzeci de şefi de stat şi de guvern, printre care Emmanuel Macron şi Donald Trump.
Proiectul colosal de reconstrucţie şi restaurare a acestei capodopere a artei gotice cu o vechime de peste 860 de ani a costat aproape 700 de milioane de euro, finanţaţi de cei 846 de milioane din donaţii din întreaga lume.