Filmul despre tragedia Colectiv, primul documentar românesc selectat la Festivalul de la Veneția

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.07.2019 - 21:59
Foto: Știrile ProTv

Documentarul „colectiv”, realizat de către Alexander Nanau, este un documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv.

SHARE

„colectiv” este primul film documentar românesc selectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, potrivit organizatorilor festivalului.

Documentarul face parte din selecția oficială și va fi prezentat în secțiunea „Out of competition” în cadrul festivalului, care are loc anul acesta între 28 august și 7 septembrie. 

Titlul filmului este scris cu literă mică deoarece, în acest caz, „colectiv” exprimă ideea de societate și nu se referă neapărat la numele clubului unde a avut loc tragedia din 2015.

Pelicula urmărește autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului.

Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale, se arată în comunicatul transmis de producătorii documentarului.

„Pentru că mi-am trăit viața între culturi și țări, nu am avut niciodată sentimentul că aparțin undeva. În noiembrie 2015, emoția a mii de oameni care strigau într-un glas COLECTIV, m-a făcut să vreau să înțeleg cum sunt construiți cei care se dedică dezvoltării comunității în care trăiesc.

Am descoperit jurnaliști, whistleblowers, activiști care prin acțiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate.

La polul opus, am găsit oameni și sisteme care calcă în picioare demnitatea și viața însăși a celorlalți, din poziții de putere politică sau financiară, mințind și manipulând, pervertind adevărul și legea”, spune Alexander Nanau, regizorul documentarului.

Filmul îi are ca protagoniști pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, fosta echipă de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supraviețuitorii incendiului și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

„Să fac parte din echipa acestui film a fost o experiență intensă și marcantă pentru mine. Să lucrezi alături de Alexander pe o temă atât de dificilă și într-o cheie estetico-cinematografică foarte solicitantă te îmbogățește.

Însă, poate mai presus de asta, exorcizarea propriilor mei demoni de după trauma Colectiv, pe care lungul  parcurs al realizării filmului într-un fel a reușit s-o facă, și procesul de cunoaștere directă și apoi de înțelegere dureroasă a felului bolnav în care funcționam ca societate sunt experiențe care m-au marcat în acești aproape patru ani”, declară Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv.

Mihai este colaborator artistic al proiectului și s-a alăturat echipei încă din faza de cercetare, la scurt timp după ce a fost externat.

Festivalul Internațional de Film de la Veneția este cel mai vechi festival de film din lume, ajuns la ediția cu numarul 76.

De-a lungul timpului, prezența producțiilor românești în cadrul selecției oficiale de la Veneția nu a fost una foarte numeroasă. „colectiv” readuce România în atenția criticilor de film internaționali, fiind primul film documentar autohton prezentat vreodată la Veneția.

Alexander Nanau, regizor și producător, a studiat regia la renumita Academie Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin.

În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production.

Mihai Grecea, regizor și producător român, a studiat Litere la Universitatea din București.

După 12 ani în creația publicitară, în 2009 a migrat spre regia de reclame și film documentar și a înființat în București casa de producție Easyfilm.

Pe 30 octombrie 2015, Mihai Grecea se afla în clubul Colectiv din București, când a izbucnit incendiul care a traumatizat o țară întreagă.

Se afla acolo pentru filma concertul prietenilor săi din formația Goodbye to Gravity. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -