China finanțează săpăturile la un sit vechi de 6000 de ani găsit în România. Asemănări între popoare

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 17.08.2023 - 18:51
Un sit vechi de 6000 de ani a fost găsit în România și are o ceramică asemănătoare culturii chineze Foto facebook/Consiliul Județean Iași

Un sit vechi de 6000 de ani a fost găsit în România, aparținând culturii Cucuteni, care, după cum afirmă specialiștii, datează din jurul anilor 4300-4100 î.e.n. Acesta a fost descoperit la Dobrovăț, în pădurea Buda, județul Iași.

SHARE

Un sit vechi de 6000 de ani a fost găsit în România, aparținând culturii Cucuteni, care, după cum afirmă specialiștii, datează din jurul anilor 4300-4100 î.e.n. Situl a fost descoperit la Dobrovăț, în pădurea Buda, județul Iași.

În China sunt cunoscute mai multe civilizații cu ceramică pictată asemeni celei cucuteniene, contemporane cu aceasta, (4300-3200 î.e.n.) dintre care, cele mai reprezentative sunt civilizația Yangshao și MaJayo.

Arheologi români și chinezi vor relua lucrările de cercetare arheologică la Dobrovăț, a anunțat primarul comunei, Cătălin Martinuș.

„Cercetarea vizează situl arheologic «Cultura Cucuteni»”, a precizat el.

Citește: https://newsweek.ro/cultura/un-sit-arheologic-vechi-de-7000-de-ani-a-fost-descoperit-in-romania-ce-au-gasit-arheologii

Institutul de Arheologie din Beijing finanțează întreaga activitate, „deoarece au concluzionat după săpăturile anterioare că în zona noastră a existat în aproximativ aceeași perioadă, cu circa 6000 de ani în urmă, o cultură similară uneia din China, de pe malul fluviului Galben, scrie Ziarul de Iași.

Ei încearcă să explice cum a fost posibil, ținând cont de miile de kilometri care le separă”, a rezumat primarul comunei misiunea cercetătorilor chinezi.

Ce au găsit arheologii

Practic, ceramica pictată găsită la Dobrovăț seamănă foarte mult cu cea din culturile Yangshao şi Majiayao din China perioadei neolitice.

Căutările arheologilor au început înainte de pandemie, după ce un localnic a cules, dintr-un loc situat la liziera pădurii, câteva fragmente de ceramică și le-a arătat unui arheolog ieșean.

Citește și: Panait Istrati, scriitorul genial cu doar 6 clase care a fost hamal și zugrav. Moare sărac la 50 ani 

Primele investigații de amploare au fost făcute în 2019, dar au trebuit oprite după izbucnirea pandemiei.

Acum le reiau pentru că „s-a descoperit aici o așezare destul de consistentă, ținând cont și de perioada la care ne raportăm”, a adăugat primarul Martinuș.

Săpăturile efectuate în 2019 au scos la iveală nu doar fragmente de lut ars, dar și urmele a nouă locuințe și ceea ce par a fi cuptoare sau vetre, un șanț și o palisadă, construcții amenajate pe o suprafață de aproximativ două hectare. 

Ce au mai descoperit arheologii pe teritoriul țării noastre

O echipă de arheologi a găsit pe teritoriul României o mănăstire din 1179. Călugării erau inovatori:

https://newsweek.ro/istorie/o-echipa-de-arheologi-a-gasit-pe-teritoriul-romaniei-o-manastire-din-1179-calugarii-erau-inovatori

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te