Maria Cebotari, cea mai mare artistă a Europei. Coboară de pe scenă și moare la 39 ani. Uitată acasă

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.06.2023 - 11:30
Maria Cebotari se prăbușește pe scenă și moare - Foto: Arhiva
Maria Cebotari se prăbușește pe scenă și moare - Foto: Facebook / România în culori
Maria Cebotari se prăbușește pe scenă și moare - Foto: Facebook / România în culori

Maria Cebotari a fost cea mai bună soprană din lume în anii 30-40. Astăzi, se împlinesc 74 de ani de la moartea sa.

SHARE

Maria Cebotari a fost, de fapt, născută sub numele de Maria Ciobotaru.

Sursa foto AICI


La 10 februarie 1910, la Chișinău, s-a născut cel de-al cincilea copil din cei doisprezece ai învățătorului Ion Cibotaru și ai Mariei. Nimeni nu și-ar fi putut imagina că fiica sa, Maria Cebotari, va deveni cea mai mare voce a operei europene.

Maria începe să cânte în ansamblul Corului Metropolitan din Chișinău și foarte devreme interpretează arii din Tosca, de Giacomo Puccini și Aida, de Giuseppe Verdi. În curând, apare oportunitatea de a participa la un turneu în Franța cu un grup de cântăreți și dansatori condus de contele Alexandr Vîrubov.

În 1928, la insistențele specialiștilor în domeniu, Guvernul României îi acordă o bursă de studii la Conservatorul din Paris.

A fost îndelung ovaționată

A debutat la numai 21 de ani în rolul Mimi din opera "La Boheme" de Giacomo Puccini, la 15 aprilie 1931. A fost îndelung ovaționată, iar partenerul său de scenă, Beniamino Gigli, considera că Maria Cebotari era una dintre cele mai mari voci feminine din istorie.

Pentru o scurtă perioadă de timp a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova, apoi a plecat să studieze la Berlin. Termină instituția muzicală cu Magna Cum Laude.

Timp de 11 ani a fost prim solista operelor din Berlin şi Dresda. La vârsta de 37 de ani, ajunge solistă a Operei de Stat din Viena. Carierea sa avea să se sfârșească neverosimil după o serie de tragedii care s-au întâmplat într-un interval foarte scurt.

Presa din întreaga lume a scris articole pline de admirație.

Există multe străzi în lume care poartă numele artistei. O placă comemorativă a fost dezvelită în 2000 la casa ei din Berlin, Hessenallee 12, districtul Westend, arată moldpress.

Două căsătorii, una nefericită

 În anul 1926, este descoperită de contele Alexander Virubov, fost director al Teatrului Artistic din Moscova. Acesta a fost fascinat de frumusețea și vocea ei și s-a îndrăgostit de ea pe loc.

De acolo, i se deschid uși și reușește să joace la Paris unde este aclamată. Este cerută în căsătorie, deși era minoră. Părinții se opun. Reușește să se căsătorească doar când tatăl fetei va muri. Se mută cu soțul ei la Berlin. Acesta cade în patima jocurilor de noroc, tocându-i Mariei banii.

Citește și: Destinul cumplit al fetiței bune din „Maria, Mirabela”. Luată ostatică, abuzată, se stinge la 34 ani

Maria reușește să divorțeze, în final, de Virubov și se îndrăgostește de actorul Gustav Diessl. Se va căsători cu el și va avea doi copii.

Moartea soțului, o povară

Cel de-al doilea soț a murit după două atacuri de cord, în martie 1948. Maria, care cânta deja la Viena, a suferit enorm.

La începutul anului următor, a acuzat dureri severe în timpul spectacolului ”Le nozze di Figaro” de la Teatro alla Scala. Durerile o apăsau la fel de puternic și, pe 31 martie, la Viena, s-a prăbușit pe scenă în timp ce evolua în opereta lui Karl Millocker, “Der Bettelstander”.

Citește și: Destinul unei actrițe superbe. Părăsită de bărbatul iubit după ce a devenit mamă. Nu cred în oameni

După patru zile, în urma unei intervenții chirurgicale, medicii au venit cu un diagnostic cumplit: cancer la ficat și pancreas. Avea să moară în 9 iunie 1149 la 39 de ani. În România și în RSS Moldovenească a rămas complet interzisă și necunoscută pînă la căderea URSS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te