Drama unui mare actor român: văduv la 32 ani, închis după o înscenare. Moare la 8.000 km de România

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.08.2023 - 14:06
Mircea Septilici - Foto: Arhiva

Mircea Șeptilici a cunoscut drame mari, pierzându-și soția la puțin timp după ce a împlint 30 de ani. Va cunoaște pușcăriile comuniste și va muri departe de casă.

SHARE

Mircea Șeptilici s-a născut într-o zi de 2 august, în 1912. A fost nu doar un actor excelent, dar și un pictor și un poet talentat. 

Am rămas un copil

„Sunt un copil care, încercând să privească mereu viaţa cu ochii foarte deschişi, a izbutit, rareori, să priceapă câte ceva şi, de cele mai multe ori, să nu înţeleagă nimic, tocmai când credea că văzuse tot.

Citește și: Recunoașteți personajul? Fetița cu bentiță este cea mai influentă artistă, cu milioane de urmăritori

Primele aduceri aminte sunt dintr-un Bucureşti pe care n-am încetat să-l iubesc, aşa cum îşi iubeşte oricine “satul” în care s-a născut, un Bucureşti care primea, noaptea, “vizita” zepelinului, în timpul Primului Război Mondial. Copilul de pe atunci nu înţelegea de ce trebuie să se ascundă în pivniţă împreună cu alte mame şi alţi copii din cartier, când afară cerul se lumina atât de neaşteptat cu reflectoare şi explozii pline de fum şi culori. A urmat ocupaţia germană, noi nu ne mai ascundeam în pivniţă, în schimb mama mare ascundea vasele de aramă, pentru că nemţii umblau din casă în casă după aramă pentru gloanţe…

Citește și: Ultimul supraviețuitor din „Operațiunea monstrul” e în Germania. „Mi-e dor de colegi și prieteni”

Şi oricât ar părea de ciudat, imaginile şi ecourile războiului s-au amestecat în memoria mea cu primele imagini şi ecouri de teatru”, s-a destăinuit într-un interviu.

Prima soție a murit misterios

Prima oară a cochetat cu poezia, la doar 21 de ani apărându-i volumul An din patru primăveri. Era doar elev și i se prevedea o carieră strălucită de actor. Doar că, anul următor se înscrie la Academia de Artă Teatrală pe care o termină în anul 1932. 

Actorul trece printr-o mare targedie la vârsta de numai 33 de ani când soția sa, tot actriță, moare. Era anul 1945, când  Nora Piacentini avea să moară prematur. Rolul pentru care Nora a rămas în amintirea publicului a fost domnișoara Cucu din piesa "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian.

Se spune că ar fi consumat o cantitate mare de acid cianhidric ce i-ar fi adus sfârșitul, după ce mâncase o cantitate mai mare de sâmburi de migdale.

Mircea Șeptilici a anunțat moartea soției în ziarul "Universul": „Cu ce judecată poți împăca uneori durerea ajunsă să doboare până și sentimentul de viață, atunci când orice nădejde din tine este distrusă? (…) Doamne, de câte neîndurătoare renunțări s-o fi lovit Nora Piacentini ca să accepte porunca unui tragic destin!... Și - poate - de câte alte dureri a vrut să fugă ca să-și găsească liniștea în veșnicie!...

Prinsă de-o meserie a cărei izbândă era râsul și veselia ei, Nora Piacentini trebuia să se împotrivească oricărei urme de tristețe, numai ca să-și păstreze nemicșorată dispoziția cu care își obișnuise publicul. Pe forța neegalabilului său talent comic, drama sufletească urma să capete întâietatea. Și a murit…. a murit râsul, a murit veselia și – ce e mai dureros – am pierdut talentul actriței care ne dăruise etalonul valorii prin muncă și nedesmințită pasiune de artă.”

Arestat de comuniști

Nici nu și-a început bine cariera de actor că Mircea Șeptilici va fi arestat de către comuniști. A stat închis între anii 1948 - 1956 fiind acuzat de activitate anticomunistă, ca membru în lotul fugarilor de la Tămădău.

„Înscenarea de la Tămădău” a fost un incident petrecut la 14 iulie 1947. Unui număr important de fruntași ai Partidului Național Țărănesc le-a fost oferită ocazia de a fugi în străinătate. La aerodromul din Tămădău însă, autoritățile comuniste i-au arestat pe fugari și i-au pus sub acuzare pentru „încercare de fugă într-o țară străină.

După ieșirea din închisoare este întrucâtva reabilitat, iar din anii 60 începe să joace în piese de filme și de teatru. Este angajat la Teatrul de Comedie de către Radu Beligan. El s-a recăsătorit cu Steluța și a avut o fată.

Șicanele din perioada comunistă au continuat. În final a decis să emigreze în Canada, stabilindu-se la Montreal, unde continuă activitatea la Teatrul din Montreal denumit Micul teatru Românesc. Acesta a fost înființat în 1974 de regizorul Dan Ghițescu.

După o pauză de zece ani, teatrul și-a reluat activitatea, impulsionat în special Mircea Șeptilici. Este pusă în scenă piesa "Tache, Ianche si Cadîr", care are un mare succes în Canada, ceea ce determină trupa să dea reprezentații și în Statele Unite și Israel. 

Actorul a murit în anul 1989, la vârsta de 76 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te