A murit Nicolae Manolescu. Criticul literar avea 84 de ani și era internat în spital

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.03.2024 - 20:41
A murit Nicolae Manolescu. Criticul literar avea 84 de ani și era internat în spital - Foto: wikipedia
A murit Nicolae Manolescu. Criticul literar avea 84 de ani și era internat în spital - Foto: wikipedia

Criticul literar Nicolae Manolescu a murit sâmbătă, la vârsta de 84 de ani, potrivit gazetarului Cristian Tudor Popescu care a publicat informația pe pagina sa de Facebook. Nicolae Manolescu fusese internat vineri la Spitalul Elias din Capitală, în urma unui stop cardiac.

SHARE

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, ( 27 noiembrie 1939, Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea) este critic și istoric literar, profesor universitar, membru titular al Academiei Române. 
A activat și ca politician după Revoluția din 1989, lider de partid și parlamentar,ambasador al României la UNESCO. Din 2005 este președinte al Uniunii Scriitorilor din România. Din 1990 este director al României literare. A fost decorat cu ordineleMeritul cultural în grad de Mare Cruce, și respectiv Steaua României în grad de Mare Cruce

Studii

În 1956 Nicolae Manolescu a absolvit liceul „Gheorhe Lazăr” la Sibiu, după ce a urmat primara, gimnaziul și liceul la Rm. Vâlcea și la Sibiu. Părinții au fost profesori, tatăl, de filosofie, mama, de franceză. În 1956 este admis fără concurs, grație mediilor maxime obținute de-a lungul liceului, la Facultatea de Filologie din București.

Este exmatriculat în 1958 din cauza dosarului: amândoi părinții îi fuseseră arestați politic între 1952 și 1954. Așa se explică schimbarea numelui din Apolzan în Manolescu: în timp ce tatăl era deținut la Canal și la Borzești, iar mama la Pitești, la Ghencea și la Dumbrăveni, fusese înfiat de bunicul matern. Reprimit în facultate un an mai târziu, își trece examenul de licență 1962. 

După încă un an de șomaj, este numit asistent la Facultatea pe care o absolvise (astăzi Facultatea de Litere a Universității din București). În 1974 obține titlul de Doctor în Litere cu studiul monografic Contradicția lui Maiorescu, prima amplă incursiune critică din anii comunismului, în fond, un exercițiu de hermeneutică absolut necesar într-o epocă în care imaginea fondatorului criticii române fusese grav deformată de ideologia comunistă.

Precizare: monografia e tipărită și publicată la nou înființata editură a Uniunii Scriitorilor Cartea românească în 1970, primind în același an premiul pentru critică și istorie literară al USR, dar teza pe care monografia se baza e acceptată patru ani mai tîrziu, abia după două examene de susținere, fiind respinsă în primă instanță!

Cariera profesională

Carieră didactică universitară la Catedra de literatură română a Facultății de Filologie din București începută în 1963, este numit profesor titular abia în 1990. La începutul aceluiași an este ales Șef al Catedrei de Literatură Română, Decan al Facultății de Litere și Rector al Universității București. Se pensionează din învățământ în 2009, dar continuă să predea până 2013. 

Citește și: Ce clădire din Centrul Vechi se vinde cu 1,65 milioane de euro ? Proprietar, un fost mare fotbalist

A fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005 și până astăzi și director al României literare. 
Debutează cu cronica literară în Contemporanul în 1962, continuînd-o în România literară între 1981 și 1992 și din nou din 2014 până în 2018.

Citește și: Dinu Săraru, mare scriitor, a murit la 92 de ani. Cine a fost acesta şi ce reprezintă el

A coordonat lucrările Cenaclului de luni (1977-1983), în care au debutat majoritatea poeților optzeciști, până la desființarea acestuia, din rațiuni politice. A debutat editorial cu volumul Lecturi infidele în 1966. În 2008 a publicat Istoria critică a literaturii române, care poartă subtitlul 5 secole de literatură, cea de-a doua istorie a literaturii române de la origini pînă în zilele noastre care este mai mult decât un manual școlar după aceea a lui G. Călinescu din 1941.

Sursa AICI

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te