31 de ani de când Anda Călugăreanu este un înger. Povestea artistei cu suflet de copil

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.08.2023 - 21:16
31 de ani de când Anda Călugăreanu este un înger - Foto: Arhiva

Anda Călugăreanu avea să ne părăsească pe 15 august 1992. A trăit intens, numai 46 de ani, a cunoscut un succes nebun alături de Toma Caragiu sau Florian Pittiș, dar și mari dezamăgiri în iubire.

SHARE

Anda Călugăreanu ne-a părăsit pe data de 15 august, în urmă cu exact 31 de ani. A făcut parte din spectacolele lui Alexandru Bocăneț, alături de Toma Caragiu sau Florin Pittiș. În plan personal, despărțirea de Dan Tufaru o va marca pentru totdeauna.

Citește și: Dan Tufaru moare, la 58 de ani, cu puțin înaintea marii sale iubiri Vasilica Tastaman. „E un semn”

Anda Călugăreanu rememorează începuturile sale într-un interviu pentru revista Teatrul. Ea spune că numele ei nu era Anda, ci Anca și a fost rebotezată artistic. 

31 de ani de când Anda Călugăreanu este un înger

„Tata era ofiţer de carieră şi nu prea avea ochi pentru îndeletniciri histrionice. Mama, în schimb, era o fire exuberantă, adora teatrul, avea un cult pentru Marietta Anca, de altfel mi-a şi ales un nume care s-o evoce, pare cam preţios. Botezul pe scenă mi l-a făcut Mircea Crişan, într-un spectacol de varietăţi, a zis Anca Călugăreanu nu se poate, sună rău, Anda să fie, şi Anda a rămas.

Da' de debutat am debutat în clasa a cincea, la Liceul Cantemir, am fost vedeta revistei „Feerie în iarbă”, atunci am avut prima cronică.  De fapt, începusem cu baletul, de la patru ani, eram partenera lui Gigi Căciuleanu. După un an de balet, tata a zis: gata! Eşti mică şi bondoacă, n-ai cum să ajungi balerină, dăm banii degeaba”, spunea Anda.

Artista își amintește că a picat la Academia de Teatru și a renunțat să se mai înscrie la concurs. Va intra abia peste 19 ani.

„Am făcut foarte multe, între timp, şi fiecare dintre încercări era o solicitare la cote maxime, iar timpul a trecut fără să-mi dau seama cum. Esenţial e că am avut şansa unor mari întâniri.

Am făcut un film cu Aleksandr Kaliaghln, „Stop-cadru la masă”, a fost o experienţă extraordinară, filmul a luat premiu în Italia. Un loc special în inima mea îl ocupă show-ul de televiziune cu Toma Caragiu, în regia lui Alexandru Bocăneț. Am curajul să afirm că a fost cel mai bun show al Televiziunii Române”, își amintește Anda Călugăreanu.

Reușește să intre la Academia de Teatru în 1984.

 „Lucrul cel mai important pe care mi l-a dat Institutul a fost acela că m-a ajutat să mă cunosc. Să aflu ce pot. Să-mi cunosc limitele. Altminteri, cine știe, aș fi putut să mă supraevaluez. Era destul de târziu când m-am hotărât să-mi pun ordine cu mine însămi... Aveam o doză de îngrijorare pentru viitor, de responsabilitate faţă de copil (Anda are o fată n.red.)... Dar am luat şcoala foarte în serios. Am fost şefă de promoţie, cu excepţional...

De când am terminat Institutul, niciun regizor nu a apelat la mine. Dar nici nu am stat degeaba... N-am stricat nimic din ceea ce am luat în mâini.”

A fost o artistă care a abordat numeroase paliere. Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu. A luat parte la numeroase festivaluri și turnee în țară și peste hotare. Începând cu jumătatea anilor '70, Anda Călugăreanu și-a descoperit o nouă vocație - muzica folk, urmată de pasiunea pentru actorie. Continuă activitatea muzicală; se înscrie la cursurile I.A.T.C.. Apariția ei în muzicalul Mitică Popescu de Nicu Alifantis (1984) este revelatoare pentru înzestrarea artistică a protagonistei.

Citește și: Adela Mărculescu își revede soțul, aflat pe patul de moarte, la două decenii după ce s-au despărțit

Pe plan personal, Anda a fost căsătorită cu Dan Tufaru. Alături de Dan și Florian Pittiș, au constituit un trio de mare succes la TVR în regia lui Alexandru Bocăneț. În timpul căsătoriei cu Anda, Tufaru se îndrăgostește fulgerător de Vasilica Tastaman, care era cu 11 ani mai în vârstă decât el. 

„Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica Tastaman. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu…”, a spus Vladimir Găitan.

Marea iubire

Cei doi vor divorța, iar în 1983 îl cunoaşte pe omul care a iubit-o cu adevărat, Alexandru Medeleanu cu care se căsătoreşte în 1986.

Citește și: A jucat cu Pintea și Iuliu Moldovan. La 35 de ani a plecat în munți alegând „smerenia și iertarea”

În 1992 a plecat în Israel, într-un turneu cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Au stat acolo timp de zece zile. Când s-a întors, m-am dus s-o iau de la aeroport”, povestește Alexandru Medeleanu, al doilea ei soț. „Mi-a zis doar atât: «-Tati, nu mă simt deloc bine…». Am ajuns acasă şi tot rău îi era... Medicul m-a chemat doar pe mine a doua zi. Mi-a zis că are o pată pe plămân de mărimea unei monezi de 5 lei... Abia în Grecia, unde am ajuns într-un final, când ea începuse să aibă dureri tot mai mari, mi s-a spus că are cancer. Ea a ştiut tot timpul că este grav bolnavă, deşi nu i-am zis exact ce are.

La un moment dat, cedând nervos de pe urma suferințelor îngrozitoare pe care era silită să le îndure, a încercat să se sinucidă. Şi-a vârât o batistă în gură, sperând că va reuși să se sufoce. Am reuşit s-o salvăm....

La 14 august 1992, medicul ei ne-a recomandat să mai facem o radiografie la plămân. Am făcut-o şi ne-a dat verdictul: «-Dacă mai rezistăm patru zile, gata, am scăpat!». A doua zi, la ora 5 dimineaţa, Anda a murit”, rememorează al doilea soț.

Anda pierdea bătălia cu boala pe 15 august 1992.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te