VIDEO Povești din anii 1980, când Lancia făcea mașini: Munari „Il Drago” și ”Bestia raliurilor”

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 17.07.2023 - 14:13
Povești din anii 1980, când Lancia făcea mașini: Munari „Il Drago” și ”Bestia raliurilor” - Foto: Profimedia Images
Lancia a prezentat conceptul Pu+Ra HPE, un coupe electric inspirat de legendarul model Stratos - Foto: Lancia

În anii 1980 - 1990, Lancia se număra printre cei mai apreciați constructori de mașini sport și premium, vectorul principal fiind rezultatele obținute în raliuri cu modelele Lancia Stratos HF, poreclită ''Bestia raliurilor'' și Lancia Delta HF. Acum, vrea să renască electric.

SHARE

Lancia este unui dintre cei mai bătrâni constructori auto europeni, lunând naștere în 1906. Și a ajuns la apogeu în anii 1980-1980. Lancia Fulvia HF, Lancia Stratos HF și Lancia Delta HF străluceau în lumea raliurilor. Iar Lancia Thema, Lancia Delta, Lancia Ypsilon sau Lancia Flavia, pe străzi.

Dar, în ultimii ani, Lancia a ajuns într-un con de umbră, ajungând să mai producă doar Ypsilon pentru piața din Italia. A încercat să revină în prim plan în 2006, resuscitând numele și modelul Delta, dar nu prea ieșit pariul. 

Acum, însă, aflată în curtea grupului Stellantis, Lancia încearcă din nou să renască. Planul este să retrezească la viață modelele sale legendare cu propulsie 100% electrică. 

Recent, Lancia a prezentat conceptul Pu+Ra HPE, un coupe electric inspirat de legendarul model Stratos. 

Citește și: VIDEO&FOTO Povestea grilei BMW, de la „rinichii” stilizați în 1933, la „caloriferul” Hi-Tech de azi

Povești din anii 1980, când Lancia făcea mașini: Munari „Il Drago” și ”Bestia raliurilor”

Sandro Munari a scris istorie în motorsportul italian la volanul a numeroase modele Lancia, dar în special cu versiunea Lancia Stratos - ''Bestia raliurilor''.

Este cunoscut în panteonul raliului mondial drept unul dintre cei mai prolifici piloţi de raliu, alături de nume precum Markku Alén, Carlos Sainz, Colin McRae sau Sébastien Loeb. A urcat de patru ori pe prima treaptă a podiumului în Raliul Monte Carlo, campion european de raliu (FIA ERC) şi de două ori campion al Italiei, cu foarte multe curse câştigate în campionatul mondial de raliu (WRC) şi în cel european (ERC) sau în alte întreceri dedicate de profil, relatează Agerpres.

Sandro Munari s-a născut la 27 martie 1940, în Cavarzere, în provincia Veneţia.

El a debutat în competiţiile de profil în anul 1965 în raliul celor o mie de lacuri, în Finlanda, la volanul maşinii Lancia Flavia Coupe, ocupând locul 43 la finalul cursei.

Prima cursă câştigată a fost Raliul 999 Minuti în campionatul Italiei, la volanul modelului Lancia Fulvia Rallye 1.3 HF, în 1967, în acel an obţinând titlul de campion al Italiei şi reuşind să ocupe locul secund în Raliul Spaniei, precum şi să câştige Raliul Corsicii (Franţa) cu versiunea Lancia Fulvia HF 1.4 Prototype.

Citește și: VIDEO Tehnologie ca în filmele SF, pentru motocicliști și șoferi: ochelari cu head-up display

Sandro Munari, supranumit ''Il Drago'', a câştigat, în 1968, Raliul Internaţional Camino de la Plata al Spaniei şi Raliul Italiei Alpi Orientali. În 1969 a obţinut al doilea titlu de campion al Italiei cu Lancia Fulvia 1.3 Coupé HF.

În 1970, reuşeşte doar un loc doi în raliul Portugaliei, un an greu cu accidente în Raliul Marii Britanii şi Africii de Est. În 1971, câştigă două competiţii de profil ale Austriei, Rallye der 1000 Minuten şi International Semperit Rallye, cu acelaşi model Lancia Fulvia 1.6 Coupé HF, precum şi Raliul 999 Minuti şi Raliul San Martino di Castrozza, în cadrul campionatului de raliu al Italiei.

Se impune la Monte Carlo, în 1972, precum şi în Raliul San Martino di Castrozza al Italiei, la general ocupând locul patru în campionatul naţional de raliu. A fost primul pilot italian de raliu care a folosit modelul de anvelope Cinturato de la Pirelli în competiţiile de profil.

La volanul Lancia Fulvia HF a câştigat Raliul Monte Carlo în 1972.

Citește și: Dacia scrie istorie. Participă oficial la Raliul Dakar. Și, atenție, cu Sébastien Loeb la volan

''Il Drago'', campion european în 1973. S-a clasat pe locul 3 în Raliul Dunării (Budapesta-Bucureşti)

Anul 1973 avea să fie unul dintre cele mai bune din cariera sa de pilot profesionist, reuşind să obţină titlul de campion european (ERC) al Federaţiei internaţionale (FIA). S-a impus în Raliul Costa Brava şi în Raliul Firestone (Spania), a obţinut locul doi în Raliul Vltava (Cehoslavacia), victorie în Tour de France Automobile (Franţa) şi în Raliul San Martino di Castrozza (Italia), precum şi locul trei în Raliul Dunării (Budapesta-Bucureşti).

În Raliul Firestone al Spaniei, din 8 aprilie 1973, a debutat la volanul modelului Lancia Stratos HF.

Modelul Lancia Stratos a fost proiectat de Marcello Gandini de la Bertone şi a fost echipat cu un motor 2.4 litri de provenienţă Ferrari V6 de 280 de cai putere (montat pe versiunea Stradale şi pe cea Corsa).

Lancia Stratos a strâns 18 victorii în campionatul mondial de raliuri şi trei campionate mondiale la constructori, rămânând în istoria competiţiei drept una dintre cele mai apreciate maşini.

Câştigă, în 1974, Raliul Sanremo (Italia) şi Raliul Lacurilor Rideau (Canada), reuşind, de asemenea, locul trei în Raliul Marii Britanii în cadrul etapelor din Campionatul Mondial de Raliu (WRC).

Confirmă în 1975, în WRC, cu modelul Lancia Stratos HF, în etapa de Raliu de la Monte Carlo şi locul doi în Raliul Safari, dar şi în cadrul competiţiei ERC, inpunându-se în etapa dedicată Italiei la Raliul 4 Regioni. 

În 1976, adună victorii importante în WRC: Raliul Monte Carlo, Raliul Portugaliei şi Raliul Corsicii; la Sanremo ocupă locul secund; locul trei în raliul Marocului şi locul 4 în raliul Marii Britanii.

Sandro Munari se impune, în 1977, prin câştigarea Cupei FIA a piloţilor de raliu, în acel an nefiind organizat campionatul mondial WRC.

În 1978, la nivelul WRC, obţine locul 3 în Turul Corsicii, de data aceasta la volanul Fiat 131 Abarth. Anul 1978 a fost ultimul la volanul Lancia Stratos HF, alături de care ''Il Drago'' a confirmat, într-o echipă perfect sudată, succesele extraordinare.

Ocupă locul 10 în Raliul Safari, în cadrul WRC, cu Fiat 131 Abarth, în 1979, iar anul următor încheie pe locul 6 în Raliul Coastei de Fildeş. Ulterior, a avut parte de numeroase probleme tehnice sau de traseu, nereuşind performanţe notabile, la volanul unor modele precum Dodge Ramcharger (1981), Porsche 911 SC (1982), Alfa Romeo Alfetta GTV6 (1983), Toyota Celica Twincam Turbo (1984).

Sandro Munari s-a retras din marile competiții în 1997, la volanul unui Porsche 911

Ultimul său an competiţionat avea să fie 1997, când a participat la Raliul Ypres al Belgiei, la volanul modelului Porsche 911. În acelaşi an, este la start în cursa Racing Show Alpi del Mare - Graffiti, fără copilot, la volanul Lancia Delta Integrale, ocupând un istoric loc 5 la 57 de ani.

În anii următori, Sandro Munari a participat la curse demonstrative în evenimente de profil la volanul febleţei sale competiţionale - Lancia Stratos HF.

În 2008, participă în cursa specială Raliul Costa Brava - Historic, la clasa C4, copilot fiind Francone Andrea, şi la volanul aceleiaşi Lancia Stratos HF încheie cursa pe locul 17.

Nu se desparte de Lancia Stratos HF şi participă la numeroase curse demonstrative: Raliul Rutas Cántabras (2009, Spania), Raliul del Corallo, Raliul Legendelor San Marino (2010, Italia), Raliul Lana Storico (2011, Italia), Raliul Legendelor San Marino (2013, Italia), Festivalul de Raliu Eifel (2015, Germania), indică https://www.ewrc-results.com..

A continuat să fie aproape de fenomen, şi prin colaborarea cu Pirelli la diferite teste pentru modele de anvelope sau în cadrul unor proiecte cu diferiţi producători de autovehicule.

Considerat unul dintre fondatorii pilotajului modern în competiţiile de raliu, Sandro Munari ''Il Drago'' rămâne, prin performanţele sale şi talentul său unic de pilotaj, unul dintre cei mai mari piloţi de raliu din istorie.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te