Un an de închisoare pentru șoferii pe care îi lasă nervii în trafic. Ce gest se pedepsește aspru?

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.06.2024 - 16:02
Un an de închisoare pentru șoferii pe care îi lasă nervii în trafic. Ce gest se pedepsește aspru? - Foto: Freepik

Un an de închisoare pentru șoferii pe care îi lasă nervii în trafic. Ce gest se pedepsește aspru? vă spunem potrivit Codului rutier. Închisoarea ori amenda se dau în Thassos, Halkidiki, Lefkada, Zakintos, unde se estimează că merg, anual, 1.000.000 de români

SHARE

UIn milion de români care merg, anul acesta în Grecia, sunt „în pericol” dacă fac un gest necugetat în trafic. Dacă un șofer chiar de la noi din țară se enervează în trafic sau prinde „boală” pe un vecin de plajă ori de hotel și îi zgârie mașina va fi pedepsit cu închisoare, amendă de sute de euro sau muncă în folosul comunității.

Citește și: Amendă de 6.000 € dacă ai acest dispozitiv pe mașină. De ce este atât de grav?

Un an de închisoare pentru șoferii pe care îi lasă nervii în trafic. Ce gest se pedepsește aspru?

Pagubele minore ale mașinii, oricât de atenți am fi, sunt aproape inevitabile, mai ales că ne deplasăm zilnic în mediul urban, pe străzi înguste, cu mașini parcate în dublu rând etc. Există însă și pagube provocate intenționat de către terți care, fie fără motiv, fie din cauza unor dispute mărunte, decid că trebuie „să modifice” configurația vehiculului nostru.

Cu "arma" lor, care poate fi o cheie sau orice alt obiect ascuțit, aceștia zgârie mașinile parcate, provocând nemulțumirea proprietarilor, care își văd vandalizat vehiculul preferat.

Citește și: Cât este amenda dacă faci ”pana prostului” pe autostradă? Suma crește dacă stai mai mult de 3 minute

Desigur, deteriorarea proprietății străine este o condiție care nu a trecut neobservată de legiuitorii din Grecia, astfel că există o prevedere specifică în codul penal care definește pedepsele pentru făptuitor. Iar acestea pot merge până la pedeapsa cu închisoarea, alături de aplicarea unei amenzi.

În articolul 59 se spune: "Deteriorarea fără drept a bunurilor străine" din Legea 5090/2024 prevede următoarele pedepse:

"Oricine distruge sau deteriorează (total sau parțial) o proprietate străină sau face imposibilă utilizarea acesteia în orice alt mod se pedepsește cu închisoare de până la 2 ani sau cu amendă".

În cazul în care lucrul este de mică valoare sau prejudiciul cauzat este redus, infractorul se pedepsește cu amendă sau cu muncă în folosul comunității".

Dacă lucrul este de o valoare deosebit de mare sau este plasat într-un loc public sau dacă fapta a fost comisă fără motiv de către infractor, se pedepsește cu închisoare de cel puțin un an și amendă."

Așadar, dacă este implicată o mașină și cazul ajunge în instanță, trebuie să știți că riscați închisoarea și o amendă.

În cazul în care un șofer este victima unui concetățean care a decis să îi vandalizeze mașina, acesta trebuie să știe că polițele de asigurare de bază nu acoperă zgârieturile provocate de terți.

Pentru a fi acoperit, trebuie să opteze pentru acoperirea opțională "acte rău intenționate", care este inclusă în unele polițe de asigurare - de obicei în pachetele care includ atât acoperirea pentru incendiu, cât și pentru furt parțial/parțial.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te