Cât este amenda dacă faci ”pana prostului” pe autostradă? Suma crește dacă stai mai mult de 3 minute

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.06.2024 - 09:27
Cât este amenda dacă faci ”pana prostului” pe autostradă - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Șoferii care nu își alimentează corespunzător mașinile trebuie să știe că dacă ajung fără combustibil pe autostradă riscă amenzi usturătoare. Mai mult, suma crește dacă sunt nevoiți să lase mașina mai mult timp pentru a merge după benzină sau motorină.

SHARE

Nu doar deteriorarea motorului, ci și amendă - asta riscă șoferii dacă în rezervorul mașinii rămâne doar o cantitate mică de combustibil.

Astfel că cei care conduc autovehicule trebuie să verifice de fiecare dată dacă le ajunge benzina sau motorina până la destinație. 

Conform autorităților din Germania, în cazul în care s-a epuizat combustibilul pe autostradă sau pe un drum expres și mașina se oprește acolo, se va datora o amendă de 35 de euro.

Cât este amenda dacă faci ”pana prostului” pe autostradă. Suma crește dacă stai mai mult de 3 minute

Acul rezervorului se apropie de zero și se aprinde în curând martorul care vă anunță că trebuie să alimentați. Dacă rămân fără combustibil, atunci șoferii riscă amenzi usturătoare. Prin urmare, șoferii ar trebui să acorde atenție nivelului de umplere a rezervorului mașinii, scrie Echo24.de.

Citește și: Până la 5000 de euro amendă și, eventual, închisoare, dacă urinezi pe stradă. În Germania

Dacă rezervorul de combustibil al mașinii este complet gol, poate deteriora motorul vehiculului. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care „ADAC” recomandă să alimentați mașina de îndată ce mai rămâne doar un sfert din combustibil în rezervor. 

Alimentați rapid – Dacă rezervorul este gol, șoferii riscă o amendă și chiar un punct

Așteptarea până se aprinde alerta de la bord poate fi extrem de riscantă: dacă un șofer cu puțin combustibil în rezervor rămâne blocat într-un ambuteiaj, sau dacă benzinăria de care se apropie este în mod excepțional închisă, sau dacă există vreun blocaj și este necesară o ocolire, benzina sau motorina se va epuiza foarte repede și mașina nu va mai putea funcționa.

Problema cea mare apare mai ales dacă mașina se oprește din cauza lipsei de benzină sau motorină, în special pe autostradă (Autobahn) sau pe un drum expres (Kraftfahrstraße). Capacitatea rezervorului variază de la vehicul la vehicul. Un Audi mare poate necesita de obicei mai mult combustibil decât un Smart mic, așa că și șoferii care închiriază o mașină ar trebui să fie atenți.

În cazul în care s-a epuizat combustibilul pe autostradă sau pe un drum expres și mașina se oprește acolo, se va datora o amendă de 35 de euro, pentru că nu este permisă staționarea pe astfel de drumuri. Există trei minute pentru a umple rezervorul, acest lucru poate fi posibil cu un bidon cu combustibil de rezervă. Dar dacă te oprești mai mult de trei minute, trebuie să parchezi. Parcarea, în schimb, este pedepsită cu o amendă de 70 de euro, după cum explică „catalogul amenzilor” – Bußgeldkatalog.

Citește și: Testul răbdării pe drumurile publice. În ce orașe românii nu pot circula cu mai mult de 30 km/h?

Așa-numitele drumuri expres servesc aceluiași scop ca și autostrăzile pentru o înaintare mai rapidă în traficul național (deci sunt un fel de autostrăzi). Dar de obicei nu sunt atât de bine dezvoltate, conform ziarulromanesc.de. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te