Tesla Cybertruck - Pick-up-ul postapocaliptic

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 06.12.2019 - 11:16

Suntem pregătiți pentru un autovehicul SF, pentru un pick-up 100% electric, care să ajungă până la 100 km/h în 2,9 secunde, cu 2,83 metri cubi de marfă în spate, sau să „zboare“ în off-road?

SHARE

Se pare că da. În circa 12 ore de la prezentare, peste 200.000 de clienți au plătit taxa de rezervare de 100 de dolari pentru Tesla Cybertruck, chiar dacă mașina nu va intra în producție mai devreme de 2021.

Mad Max, Blade Runner, Back to the Future. Nu, nu vorbim despre scenariul unui film SF, ci despre împlinirea visului lui Elon Musk, care a prezentat în paralel cu Salonul Auto de la Los Angeles, în cadrul unui eveniment privat, Tesla Cybertruck.

Deși miliardarul excentric a menționat Blade Runner și Back to the Future drept izvoare de inspirație pentru design-ului șocant, care combină, parcă, liniile unui avion de vânătoare F-22 Raptor cu cele ale unui monster truck, pick-up-ul 100% electric  pare desenat să joace și alături de Mel Gibson într-o nouă serie postapocaliptică Mad Max.

Cybertruck are o caroserie de tip monococă din oțel de trei milimetri grosime împrumutat de la naveta spațială SpaceX și geamuri blindate, pentru a-și proteja pasagerii în cazul unui atac cu gloanțe de până la calibrul 9 milimetri (în cadrul evenimentului de lasare, geamurile i-au jucat feste lui Musk și au cedat în fața unor banale bile metalice.

Miliardarul a precizat că problema va fi rezolvată, dar acțiunile Tesla au căzut imediat la bursă cu circa șase procente). Bena perfect plană și fără „umflăturile“ specifice roților are o lungime de doi metri și un volum de 2,83 metri cubi, iar capacitatea de încărcare ajunge la aproape 1,6 tone.

Capacitatea de tractare a celei mai puternice versiuni Cybertruck, cu trei motoare electrice, ajunge la 6,35 tone. Iar din singura imagine din habitaclu disponibilă, se observă că Cybertruck respectă arhitectura tradițională a pick-up-urilor americane, oferind trei locuri în față și, bineînțeles, trei în spate, țintind direct vedetele pieței auto americane, Ford F-150, Chevrolet Silverado și Dodge Ram.

Planșa de bord aduce cu cea de la Tesla Model 3, în centrul atenției fiind display-ul central sensibil la atingere de nu mai puțin de 17 inch și volanul tip manșă.

Tesla Cybertruck va avea trei ver­siuni, cu prețuri cuprinse între 39.900 de dolari și 69.900 de dolari. Cybertruck Single Motor dispune de un singur motor electric și tracțiune spate, accelerează 0-100 km/h în 6,5 secunde, tractează până la 3,4 tone și oferă o autonomie electrică de până la 400 de kilometri, conform standardului american EPA, care este mai dur decât WLTP-ul european.

Cybertruck Dual Motor este pus în mișcare de două motoare electrice, unul pe fiecare punte (4x4), sprintează de la 0 la 100 km/h în 4,5 secunde, tractează până la 4,5 tone și are o autonomie electrică de până la 480 de kilometri.

Tri Motor, cel mai puternic Cybertruck, dispune de trei motoare electrice, probabil unul pentru axa față și două pe puntea spate (Tesla nu a dat detalii), accelerează până la 100 km/h ca un supercar, în 2,9 secunde, tractează până la 6,35 tone și oferă o autonomie de până la 800 de kilometri.

În ceea ce privește performanțele off-road, Tesla Cybertruck pare să ia în vizor mașinăria extremă Ford Raptor. Pick-up-ul postapocaliptic dispune de suspensie independentă activă pe aer, derivată din cea de pe Tesla Model X, care poate oferi o gardă la sol de până la 38,5 centimetri, dar și coborî mașina pentru a facilita încărcarea benei, care, în podea/oblonul spate, are ascunsă o rampă, cauciucuri de 35 de inch și unghiuri de atac și degajare de 35 de grade și, respectiv, de 28 de grade.

Tot pentru off-road, Cybertruck are, pe lângă farurile tip bară de LED-uri din „nasul“ mașinii, o bară de LED-uri secundară, integrată în partea superioară a parbrizului, care duce cu gândul la un model pregătit pentru un rallyraid în stil Baja.

Cyberquad, o opțiune plină de aventură eco

Lansarea pick-up-ului Tesla Cybertruck a fost marcată și de o apariție misterioasă. Pentru a demonstra capacitatea suspensiei de a coborî mașina pentru a facilita încărcarea benei și a arăta și rampa ascunsă în podea/oblonul spate, pe scenă și-a făcut apariția un quad futurist.

Vehiculul tot-teren cu patru roți are un design ce se potrivește perfect cu cel al Cybertruck-ului, intră perfect în bena pick-up-ului și este tot 100% electric.

Elon Musk nu a dat detalii despre Cyberquad, dar a confirmat dezvoltarea acestuia. Prin urmare, nu este exclusă o viitoare ediție specială „Cybertruck: Quad Edition“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te