O româncă se judecă de 10 ani cu Tesla. Musk a dat-o afară după ce a făcut bateriile pentru Model S

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.04.2024 - 13:35
O româncă se judecă de 10 ani cu Tesla. Musk a dat-o afară după ce a făcut bateriile pentru Model S - Foto: Foto: Colaj bbc.com

O româncă, inginer de profesie și unul dintre oamenii de bază ai constructorului american de mașini electrice la începutul anilor 2010, se judecă de 10 ani cu Tesla, pentru a-și spăla reputația, deși este bolnavă de cancer. Elon Musk a dat-o afară pentru curajul său.

SHARE

Povestea româncei care s-a aflat printre inginerii care au creat bateriile pentru Tesla Model S, modelul care a dat startul nebuniei mașinilor electrice în 2012, și care a fost dată afară de miliardarul excentric Elon Musk, boss-ul Tesla, pentru curajul său în 2014 este mai mult decât emoționantă.

Deși se luptă cu cancerul, femeia se judecă încă de atunci cu producătorul auto american, pentru a-și spăla reputația. Așteaptă măcar scuze publice de la Elon Musk, a spus ea într-un interviu acordat BBC

O româncă se judecă de 10 ani cu Tesla. Musk a dat-o afară după ce a făcut bateriile pentru Model S

Cristina Balan a fost „vedetă” la Tesla până în 2014, după ce și-a pus inițialele pe bateriile modelului Tesla Model S. Își amintește cum vorbea cu Elon Musk la coada de la cantină, era foarte fericită și își trăia visul, fiind pasionată de automobile încă din copilăria trăită în România. 

Citește și: Elon Musk e radical. Dă afară peste 10% din angajații Tesla, după primele 3 luni de vânzări proaste

În 2014, însă, s-a trezit dată afară de Elon Musk, șefii săi de la Tesla fortând-o să-și dea demisia. Ea povestește că acest lucru s-a întâmplat brusc, după ce a avut curajul să-și exprime îngrijorarea cu privire la siguranța sistemului de frânare al mașinilor Tesla, din cauza mochetei montate în automobile.

Cristina Balan a dat în judecată Tesla și, inițial, a câștigat un proces de concediere abuzivă.

Apoi, în 2017, românca a acționat din nou în justiție Tesla, de data aceasta, pentru defăimare, după ce, la 3 ani de la plecarea sa, comentând un articol publicat de Huffington Post despre ea, un purtător de cuvânt al Tesla a acuzat că aceasta a avut un comportament „criminal”, înregistrând în secret întâlniri cu șefii săi și alți angajați. De asemenea, Tesla a susținut că a folosit timpul și resursele companiei pentru un proiect personal secret, dar nu a oferit niciodată nicio dovadă. Iar Cristina Balan spune că acuzațiile Tesla i-au îngreunat găsirea unui alt loc de muncă, potrivit latimes.com.

În 2020, un judecător de la o instanță federală districtuală a decis că Balan își poate depune plângerile în instanță într-un proces public.

Dar, Tesla a făcut apel la această decizie, argumentând că acordul de arbitraj de angajare cu Tesla ar trebui să rămână în vigoare, chiar dacă presupusa defăimare a avut loc la mult timp după demisia sa.

Între timp, Cristina Balan a fost diagnosticată cu cancer la sân și abia a terminat chimioterapia.

În interviul acordat BBC, românca spune că nu vrea decât „să-mi reabilitez numele. Mi-aș dori ca Elon Musk să aibă decența de a-și cere scuze”, dar se teme că nu va apuca această zi în sala de judecată.

Citește și: VIDEO Un YouTuber și-a luat Tesla Cybertruck. Mașina electrică nouă s-a stricat după circa 1 km

Cristina Bălan, dată afară de Musk pentru că a avut curajul să-i spună că frâna Tesla poate fi blocată de covoraș

Cristina Balan a prezentat BBC și diverse comunicări între ea și Tesla din perioada în care a lucrat acolo. Ea spune că Musk a dat-o afară după ce i-a trimis un mail în care i-a spus că frâna Tesla poate fi blocată de covorașul sub picioarele șoferului. 

„Totul a luat-o razna când mi-am dat seama că ascundeau niște probleme critice de siguranță (...) Dacă șoferul nu poate apăsa pedala de frână, cineva poate fi rănit (...) Puteau să spună doar <<Ne dăm seama că mochetele sunt proaste - scoateți-le din mașini>>”, a declarat Cristina Balan.

Șefii săi de la Tesla i-au respins, însă, îngrijorările și au devenit ostili, susține Balan. Așa că românca i-a trimis un email lui Elon Musk, care, spune ea, i-a încurajat de multe ori direct pe angajați să vină personal la el cu orice îngrijorare care ar putea afecta reputația Tesla.

Citește și: FOTO Șoferul unei Tesla Cybertruck a rămas fără direcție și frâne: „Defecțiune catastrofală”

"I-am trimis două emailuri (...) I-am trimis unul înainte de a pleca de la Tesla, spunându-i că suntem cu toții amenințați. Mă gândeam în mintea mea că <<El încă vrea să facă ceea ce este bine pentru Tesla>>", a explicat Cristina Balan.

Dar, demersurile sale au eșuat. Românca și-a pierdut locul de muncă.

BBC News informează că a înaintat Tesla doleanțele Cristinei Bălan, dar nu a primit niciun răspuns.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te