Întrebări-capcană pentru șoferi: Care dintre cele trei vehicule trece primul prin intersecție?

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.07.2023 - 15:03
Întrebări-capcană pentru șoferi: Care dintre cele trei vehicule trece primul prin intersecție? - Foto: Newsweek
Care dintre cele trei vehicule trece primul prin intersecție? - Foto: drpciv-teste.ro

Ești șofer sau vrei să-ți iei permis de conducere, trebuie să știi să răspunzi corect inclusiv la întrebările-capcană din chestionarele auto. Răspunsul la întrebarea „Care dintre cele trei vehicule trece primul prin intersecție?” asociată ilustrației pare ușor dar nu e chiar așa.

SHARE

Întrebări-capcană pentru șoferi: Care dintre cele trei vehicule trece primul prin intersecție?

A - tramvaiul, deoarece are prioritate în mers

B - autoturismul roșu, deoarece vine din dreapta celorlalte două vehicule

C - autoturismul galben, deoarece își schimbă direcția de mers

Intersecția din imagine este nedirijată. În intersecțiile nedirijate, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe șine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectueaza virajul spre stânga.

Deci, în situația dată, primul prin intersecție va trece tramvaiul.

Între cele două autoturisme se va aplica regula priorității de dreapta: autoturismul galben îi va acorda prioritate de trecere autoturismului roșu, deoarece acesta îi vine din partea dreaptă.

Care dintre cele trei vehicule trece primul prin intersecție?

Răspuns corect: A

Reguli de circulație în intersecții - Codul Rutier

Intersecție este orice incrucisare, joncțiune sau bifurcare de drumuri, inclusiv spațiile formate de acestea.

- Schimbarea directiei de mers spre stânga, în cazul autovehiculelor care intra intr-o intersectie circuland pe acelasi drum in aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueaza prin stanga centrului de intersectie, fara intersectarea traiectoriilor acestora.

- La apropierea de o intersectie conducatorul de vehicul trebuie sa circule cu o viteza care sa ii permita oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participantilor la trafic care au aceste drept.

- La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreapta, în condiţiile stabilite prin regulament.

- În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.

 - În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.

- Au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele cu regim special(politie,salvare,pompieri), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

- Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.

- Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

- În intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie.

- Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te